Presedintele Klaus Iohannis la Adunarea Generala ONU: Orice natiune are obligatia de a salva oameni, de a-i sustine si de a-i proteja

de D.T.     HotNews.ro
Duminică, 27 septembrie 2015, 18:08 Actualitate | Politic


Klaus Iohannis la Adunarea Generala ONU
Foto: Hotnews
“Ne confruntam cu o criza complexa. Este vorba de aspecte umanitare, de o criza a protejarii granitelor, de o criza a integrarii si de o criza financiara. Daca nu gasim cele mai adecvate mijloace de a le solutiona pe fiecare dintre ele, fiecare val de migratie il va depasi pe cel anterior. Orice natiune are obligatia de a salva oameni, de a-i sustine si de a-i proteja”, a declarat presedintele Klaus Iohannis in cadrul interventiei nationale susţinuta duminica, la New York, in cadrul Summitului ONU pentru adoptarea Agendei de dezvoltare durabila. Presedintele Iohannis s-a remercat in timpul crizei refugiatilor prin faptul ca a refuzat in prima faza cotele obligatorii cerute de Comisia Europeana, pentru a-si nuanta ulterior discursul.
 • Redam mai jos integral discursul presedintelui Klaus Iohannis la ONU, tinut in jurul orei 10.45 (ora locala):
"Domnule Presedinte, Domnule Secretar General, Excelente, Doamnelor si domnilor,

Imi face o deosebita placere sa particip la Summitul Natiunilor Unite care tocmai a adoptat documentul programatic „Transformarea lumii noastre: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila”, in acest an in care comunitatea internationala aniverseaza 70 de ani de la crearea Natiunilor Unite.

Obiectivul noii Agende este sa eradicheze saracia in toate formele sale si sa asigure o dezvoltare durabila in cele trei dimensiuni proprii, de maniera echilibrata si integrata. Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila si 169 de scopuri confirma complexitatea Agendei noastre.

Efortul pe care il vom face in urmatorii 15 ani va demonstra ca noi, toate statele membre ONU, ne-am angajat ferm sa implinim ambitioasa si nobila aspiratie de a elibera oamenii de flagelul saraciei.

Este datorita noastra comuna sa identificam solutiile adecvate pentru aceasta, intr-o epoca in care stiinta si tehnologia sunt bunuri deplin dezvoltate, cu un potential remarcabil de sustinere a cresterii economice. Trebuie sa fim constienti ca masurile care vizeaza eradicarea saraciei nu reprezinta doar un angajament moral, ci si mijloace de promovare a pacii si a securitatii internationale.

Pacea internationala si securitatea – obiective majore ale Natiunilor Unite – nu pot fi promovate fara a ne indrepta atentia, in mod deosebit, asupra dezvoltarii. Trebuie sa abordam radacinile conflictelor, care includ saracia, lipsa de speranta, disperarea si excluziunea sociala.

Saracia ar putea duce la disperare si frustrare, ceea ce s-ar putea transforma in samânta extremismului si a violentei. in acelasi timp, pacea si securitatea – fie ca se situeaza la nivel international, fie ca reprezinta o chestiune nationala – constituie premise majore pentru dezvoltarea durabila.

Dupa cum am putut observa in ultimele luni, sute de mii de oameni au fugit din calea razboiului, in cautarea unei vieti mai bune, intrând in Europa, deseori prin mijloace riscante. Acest flux din ce in ce mai mare de migranti din Orientul Mijlociu si Africa a determinat tarile europene sa depuna eforturi masive pentru a face fata unui dezastru umanitar de proportii

Ne confruntam cu o criza complexa. Este vorba de aspecte umanitare, de o criza a protejarii granitelor, de o criza a integrarii si de o criza financiara. Daca nu gasim cele mai adecvate mijloace de a le solutiona pe fiecare dintre ele, fiecare val de migratie il va depasi pe cel anterior. Orice natiune are obligatia de a salva oameni, de a-i sustine si de a-i proteja.

Doamnelor si domnilor,

Noua Agenda depaseste cu mult Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, mentinând teme precum eradicarea saraciei, educatia si sanatatea si abordând noi teme precum societatile pasnice si incluzive. Ea are un caracter universal, mentine echilibrul intre obiectivele economice, sociale si de mediu, abordeaza mijloacele importante de implementare si sustine parteneriatul global in implementarea sa.

Toate tarile trebuie sa se asigure ca politicile adecvate sunt pregatite pentru implementarea Agendei. tarile trebuie sa promoveze institutii efective si incluzive si sa creeze politici bazate pe statul de drept, drepturile omului, drepturile femeii, egalitatea de gen si capacitarea femeilor.

Dreptul national de proprietate si responsabilitatea sunt esentiale pentru implementarea acestei Agende inclusiv prin angajamente, precum si prin instrumente cum ar fi strategiile de dezvoltare durabila. Fiecare tara are responsabilitatea principala in privinta propriei dezvoltari.

Sustinem pe deplin ideea ca noua Agenda trebuie sa fie implementata de catre institutiile locale, raspunzând direct nevoilor cetatenilor. Nevoile, interesele si grijile acestora trebuie sa fie solutionate atunci când vor fi definite strategiile de dezvoltare locala si nationala.

In cazul României, vom revizui Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila, pentru a integra noile Obiective de Dezvoltare. Excluziunea sociala este identificata ca o provocare majora la adresa implementarii Obiectivelor de Dezvoltare Durabila. in Strategia româneasca revizuita, se va pune accentul pe sustinerea incluziunii persoanelor cu dizabilitati, a tinerilor si a femeilor, in politicile de dezvoltare. Eradicarea saraciei reclama oportunitati decente de angajare, iar prevenirea si evitarea excluziunii sociale necesita politici de coeziune sociala.

Suntem pregatiti sa luam parte la procesul de revizuire si de monitorizare ale implementarii noi Agende, pentru a impartasi din experienta noastra cu alte State Membre si a invata din lectiile si rezultatele pozitive ale acestui proces."

Backgound. Presedintele Klaus Iohannis participa la summit-ulu Adunarii Generale ONU, care se desfasoara la New York in perioada 25 - 29 septembrie. Este un summit aniversar, ONU celebrand 70 de ani de existenta. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat la dineul găzduit de premierul Japoniei, domnul Shinzo Abe, în contextul campaniei de promovare a proiectului „Impact 10x10x10 for Women’s Empowerment”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Scopul evenimentului a fost de a aduce la un loc toți susținătorii campaniei de promovare a drepturilor femeilor (10 lideri politici, 10 lideri de corporații, 10 lideri ai lumii academice). Participanții la campania globală HeForShe, șefi de stat și guvern, au lansat un apel la non-discriminare pe bază de gen.

Potrivit comunicatului, președintele Klaus Iohannis a reiterat în acest cadru angajamentul ferm al României în lupta pentru implementarea globală a drepturilor omului, inclusiv prin aplicarea tuturor instrumentelor juridice pentru eliminarea discriminării de gen.

Tot vineri, seful statului a avut, vineri, in marja summit-ului o intalnire cu omologul sau chinez, Xi Jinping, in marja summit-ului. Potrivit unui comunicat oficial al Administratiei Prezidentiale, cei doi demnitari au salutat evoluția și substanța relațiilor româno-chineze, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul mai larg al raporturilor Uniunea Europeană-China și pe plan internațional.

 

Potrivit sursei citate, discuțiile au vizat "aprofundarea cooperării economice și investiționale între România și Republica Populară Chineză. Principalele sectoare vizate pentru derularea unor proiecte de anvergură sunt energia, infrastructura și turismul. Cu ocazia întrevederii, a fost exprimat interesul României pentru proiectul Noului Drum al Mătăsii". 

 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4601 vizualizari

 • +7 (13 voturi)    
  suceala lui Johannis...si vorbele goale... (Duminică, 27 septembrie 2015, 18:51)

  lili [anonim]

  Ce-or fi zissefii UE cand dl KWJ saptamana trecuta s-a impotrivit cotelor?
  Gata, i-a dat gata pe toti cu umanismul, cu solidaritatea, cu vorbele despre "Eradicarea saraciei reclama oportunitati decente de angajare, iar prevenirea si evitarea excluziunii sociale necesita politici de coeziune sociala.", stiut fiind ca Romania alaturi de Bulgaria este campioana UE la capitolul saracie si risc de excluziune sociala, aproape jumate din populatia Romaniei prezinta risc de excluziune sociala!
  "Unul din doi copii români, supus riscului sărăciei și excluderii sociale
  Salvați Copiii România a organizat astăzi conferința de lansare a studiilor Sărăcia şi excluziunea socială a copiilor din Europa și Evaluarea fenomenului copiii și tinerii străzii, marcând astfel
  Ziua mondială împotriva exploatării copiilor prin muncă.
  Pentru a veni în întâmpinarea copiilor din medii
  defavorizate, Salvați Copiii a lansat, cu același prilej, proiectul Centre Educaționale Integrate pentru Grupuri Vulnerabile, cofinanțat prin Fondul Social European, prin care peste o mie de copii din medii defavorizate vor avea acces la programe de educație preșcolară și școlară în 17 centre deschise în toate cele opt regiuni de dezvoltare ale țării.
  Pornind de la constatarea că, alături de Bulgaria, România este țara europeană cu cei mai mulți copii expuși riscului săraciei și excluziunii sociale(peste 50%), Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii, a declarat că„ faptul că peste jumătate din copiii români sunt supuși acestor riscuri reclamă luarea imediată de măsuri.
  Practic, în România, sute de mii de copii sunt condamnați la înfometare, mizerie, analfabetism. Iar tabloul sărăciei copiilor denotă, fără tăgadă, că statul nu se achită de responsabilitatea pe care o are față de cetățenii săi, lăsându-i tocmai pe cei mai neajutorați dintre aceștia în voia sorții. În cel mai nefericit caz, acești copii ajung în
  stradă. "
  http://www.salvaticopiii.ro/upload/p00010009_12iuni
 • +16 (26 voturi)    
  De unde le scoate??? (Duminică, 27 septembrie 2015, 19:10)

  Oscar [anonim]

  Unde scrie ca "Orice natiune are obligatia de a salva oameni, de a-i sustine si de a-i proteja"?

  Si daca scrie undeva, atunci vreau si eu sa stiu care e numarul ala de oameni? Cine l-a stabilit? Unde? Cind?

  Pfff... Habar nu aveam ca natiunile se ocupa cu salvarea, sustinerea si protectia oamenilor.

  Ce aberatii poate sa spuna baiatul asta.
  • 0 (0 voturi)    
   Ai perfecta dreptate! (Luni, 28 septembrie 2015, 8:21)

   coco04 [utilizator] i-a raspuns lui Oscar

   Daca nu ai fi scris chestia asta as fi scris-o eu.
   Johannis fie trebuia sa spuna "obligatie morala"
   fie sa zica ce a zis dar cu citarea Izvorului de Drept International.
   Asa e in Romania,se vorbeste mult din burta!
   Nu degeaba folclorul romanesc are o vorba referitor la obligatii:
   "-Unde scrie?"
 • +17 (25 voturi)    
  pe bune? (Duminică, 27 septembrie 2015, 19:33)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  pai si pe romani de ce nu-i puteti salva? adica romanii sunt obligati sa-i salveze pe nepalezi, sirieni si bubunghezi?

  anticii spuneau ca compasiunea fara discernamant e o forma de cruzime.
  • +10 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 27 septembrie 2015, 20:25)

   [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

  • +6 (8 voturi)    
   Protejarea granitelor si asimilarea migrantilor (Duminică, 27 septembrie 2015, 20:37)

   Cum salvam UE [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

   "..aspecte umanitare, de o criza a protejarii granitelor, de o criza a integrarii si de o criza financiara."

   E totusi bine punctat, chit ca nu prea sunt bagate in seama discursurile astea foarte "corect politice" de la tribuna adunarii ONU, unde toata lumea afirma ca vrea pace si prietenie incepand de maine dimineata de la prima ora..

   Exista un aspect umanitar legat de valul de migratori din Orient si e deja bine integrat in actiunile UE si ale Romaniei, tara noastra pregatind deja locatii, corturi, alimente, medicamente, etc, pentru a primi mii de astfel de "refugiati".

   Dar avem si o "criza a protejarii granitelor", tocmai asistam la o prabusire a oricarei legalitati in aceasta privinta si vedem ca state ce au fost admise in spatiul Schengen sunt in fapt incapabile sa isi protejeze frontierele, Europa pare un teren al nimanui, unde oricine poate intra cam cand vrea.

   Criza integrarii e instalata deja de multi ani in state occidentale precum Franta, UK, Olanda, Belgia, care practic au devenit surse de recrutare pentru jihadism si unde au avut loc atentate sangeroase perpetuate de musulmani crescuti acolo si complet neintegrati din cauza politicilor sterile si laxiste.

   De altfel, aceasta criza, a integrarii, e recunoscuta chiar si oficial de liderii europeni, doar ca nu indraznesc sa o pomeneasca prea des pentru ca le este frica ca vor trebui sa dea socoteala electoral si poate penal pentru incompetenta lor care a dus la tragedii pentru sute si mii de nevinovati.

   Si bineinteles, continua criza financiara, nu trebuie uitat ca UE e afundata in datorii publice imense, ca o mare parte a prosperitatii si imaginii tarilor zise "bogate" e construita pe credit, pe o povara pusa pe seama generatiilor viitoare.

   Sunt 23 de milioane de someri in UE, un sfert dintre tinerii sub 25 de ani nu au de lucru, unele state sunt in faliment (Grecia), altele sunt la limita.

   Si uite ca Merkel si Hollande vor sa aduca alte milioane, din afara Europei, fara sa fi rezolvat somajul !
 • +16 (22 voturi)    
  mda (Duminică, 27 septembrie 2015, 20:00)

  sentenced [utilizator]

  Numai Romania isi omoara oamenii (in spitale, pe sosele etc), ii sustine ingropandu-i in taxe si ii protejeaza rupandu-le spinarile cand ies in strada.
  Dar da, ar trebui sa primim "refugiati" din Orient, because why not?
  • +10 (10 voturi)    
   Insirand cuvinte goale... (Duminică, 27 septembrie 2015, 20:51)

   Lunix [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   ...ce din coada (d)au sa sune ! Sa vedem daca in realitate va fi tot asa de fain...
 • +5 (7 voturi)    
  profund (Duminică, 27 septembrie 2015, 20:51)

  xanti [utilizator]

  Ca un citat german dar spus de un balcanic.
 • +11 (13 voturi)    
  Românul răpit în Burkina Faso asteapta cam de mult (Duminică, 27 septembrie 2015, 21:04)

  ty [utilizator]

  timp salvarea.
 • -7 (11 voturi)    
  migratie (Duminică, 27 septembrie 2015, 22:28)

  ionescu valentin [anonim]

  Este clar ca migratia nu poate evita Romania, este evident ca vor fi mult mai multi decat cotele stabilite, este vital sa ne pregatim pentru ca sa nu avem probleme ci cat mai multe beneficii din aceste evenimente.

  Avem in multe orase blocuri ridicate si neterminate, mentionez Anina, Zimnicea, Balan etc. UE ar trebui sa sprijine Romania sa le finiseze si sa le puna la dispozitia imigrantilor . Trebuie generate programe de invatare a limbii romane si legislatiei romanesti. Trebuie sa se pregateasca oamenii nostri in acest sens, o,parte din cheltuieli trebuie sa vina de la UE.
  Trebuie crescut personalul politienesc si cel de sprijin direct pentru colectivitatile ce vor primi emigranti. Sunt multe probleme carora trebuie sa le raspunda cineva competent, dar solutiile sunt in favoarea Romaniei. Se va dezvolta o structura de primire si integrare a persoanelor ce vin in Romania pentru a ramane aici similara cu cea din Germania...
  • 0 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 28 septembrie 2015, 0:27)

   [anonim] i-a raspuns lui ionescu valentin

   • 0 (0 voturi)    
    nu, e muhamad (Luni, 28 septembrie 2015, 15:58)

    bobo [anonim] i-a raspuns lui

    ..unul dintre ei.. Dintre imamii aia mai spalati, care stiu sa scrie la calculator, veniti cu avionul la clasa business, si care vor prelua imigrantii si ii vor indoctrina in saria, jihad, si alte.. concepte. Cum zicea musiufu ala al nostru, sa invete in cadru organizat, in moscheea de la casa presei..
 • +1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 28 septembrie 2015, 0:35)

  [anonim]

 • +1 (3 voturi)    
  Votantul (Luni, 28 septembrie 2015, 0:49)

  Vlad-I [utilizator]

  Klaus are sustinerea mea atata vreme cat nu imbratiseaza multiculuralismul bolnav neomarxist care islamizeaza europa.

  Astept legi si proiecte care sa ajute natalitatea populatiei autohtone. In special vreau legi sa ajute clasa medie sa aibe copii, ca in general primesc doar biruri ca sa primeasca altii pomeni electorale.
 • 0 (0 voturi)    
  Da, dar numai 1785. (Luni, 28 septembrie 2015, 8:32)

  dinica [utilizator]

  .
 • 0 (0 voturi)    
  .... (Luni, 28 septembrie 2015, 9:34)

  klaudyuxxx [utilizator]

  discursul lui suna ca un citat ieftin, scris cu caractere mari pe o poza cu niste copilasi africani si cu notita de subsol: daca va place share&like
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Luni, 28 septembrie 2015, 10:08)

  florin_florin [utilizator]

  Tradător de ţară şi neam! Nu avem niciun conducător care să ţină la ţara asta, toţi o dau pe mâna străinilor şi toţi fură...nu este unul cu credinţă şi dragoste de ţară să spună "STOP, de acuma înainte doar noi românii ne vom exloata resursele în folosul nostru pentru a o duce mai bine, şi nu acceptăm cotropitori atâta timp cât românul e refugiat în propria sa ţară şi înaintaşii noştri au luptat şi şi-au dat viaţa pentru ca ţara aceasta să fie creştină şi nu de alt neam...fiecare să rămână în ţara şi să lupte pentru ea şi libertatea ei"...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by