Premierul Victor Ponta l-a criticat joi pe presedintele Klaus Iohannis, sugerand ca acesta nu a stiut sa negocieze pozitia Romaniei in discutiile legate de mecanismul de distribuire al refugiatilor, spre deosebire de Polonia, care a votat si ea impotriva, dar dupa aceea "a negociat ceva si a castigat ceva".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ati vazut ce puternic e dl Iohannis, a batut cu pumnul in masa si a ramas ca europenii. Romania trebuia sa faca la fel ca Polonia, sa isi spune punctul de vedere si sa ne intelegem obligatille", a spus primul ministru, intr-o interventie telefonica la Romania TV.

In atacul sau la adresa lui Iohannis, Ponta a spus ca "nu imi place cand votam alaturi de Ungaria impotriva europenilor". Dar singurul lor in care Romania a votat alaturi de Ungaria este Consiliul JAI, unde Romania a fost reprezentata de Gabriel Oprea, vicepremierul pentru securitate nationala.

Dupa aceste decizii la nivel european, "tot guvernul trebuie sa ramana la partea de munca, noi suntem cu munca, restul sunt cu mapa", a continuat Ponta.

Acesta a precizat ca autoritatile romanesti stiau de la bun inceput ca vor pierde la un vot privind distribuirea refugiatilor: "Stiam clar si ca vom pierde la vot, si care era pozitia Germaniei, a Poloniei" dar a fost "o decizie pe care ne-am asumat-o cu totii".

"Problema e de a negocia in cadrul UE. Daca esti contra sau ramai pe dinafara nu e o tactica castigatoare in UE", a spus acesta.

Acum, "guvernul o sa trebuiasca sa implementeze ce s-a decis la JAI si la Consiliul European" iar acest lucru "nu o sa fie usor, dar o sa ne facem treaba", a adaugat premierul, mentionand ca Romania trebuie sa incerce "pe cat posibil" sa ramana "in spiritul european", in conditiile in care in zona exista "o situatie complicata" si avem un "vecin mai turbulent", o referire la Ungaria.