Liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, a citit miercuri textul motiunii de cenzura in plenul reunit al celor doua camere. Intitulata "Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!", motiunea, semnata de 180 de parlamentari, va fi dezbatuta si votata marti, de la ora 10.00.

Victor Ponta a declarat ca este o veste buna faptul ca in Parlament va avea loc marti, 29 septembrie, motiunea de cenzura. "Avem si o veste foarte buna. Faptul ca marti e motiune de cenzura e o veste buna, inseamna ca in conformitate cu constitutia, anul acesta nu mai pot face alta motiune si ne vom putea apuca de treaba si sa pierdem mai putin timp cu politica inutila prin Parlament", a declarat premierul Victor Ponta la inceputul sedintei de guvern de miercuri.

Pentru ca motiunea de cenzura sa treaca, este nevoie de voturile a jumatate plus unu din parlamentari, adica 276 voturi. Daca toti parlamentarii liberali sunt prezenti si voteaza, ar mai fi nevoie de alte 100 de voturi.

Liberalii au precizat ca urmeaza discutiile cu parlamentarii in cursul acestei saptamani.

Cateva cifre:

Parlamentari liberali: 176

Parlamentari PSD: 197

Parlamentari UNPR: 63

Parlamentari ALDE: 37

Parlamentari UDMR: 25 - a anuntat deja ca o sustin

Parlamentari din grupul national democrat: 11 (doar la deputati)

Minoritati nationale: 17 (doar la deputati)

Neafiliati: 17 deputati + 6 senatori

"Este foarte greu ca un asemenea premier sa reprezinte Romania in lume", a declarat liderul de grup din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, luni, afirmand ca parlamentarii au de ales "intre interesele cetatenilor romani si interesele personale ale lui Victor Ponta.

"Aceasta motiune era obligatoriu sa fie depusa" a afirmat Nicolaescu. Amintim ca opozitia poate depune o singura motiune de cenzura pe sesiune parlamentara.

"In perioada urmatoare se vor purta discutii cu partidele si parlamentarii independenti si incercam sa-i convingem ca sunt in slujba cetatenilor, nu a lui Victor Ponta care, in fruntea Guvernului, le face rau romanilor. Se discuta cu toti parlamentarii care nu fac parte din opozitie. Cred ca din 2012 este prima motiune care are sanse reale sa treaca, pentru ca Romania are o mare problema cu un premier inculpat", a declarat Nicolaescu.

In textul motiunii, liberalii se adreseaza in mod direct lui Gabriel Oprea si Liviu Dragnea, care au anuntat ca sustin guvernul si vor respinge motiunea.

Redam mai jos textul motiunii de cenzura (si atasat):

Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis.

Demite-l pe Victor Ponta!

Domnilor presedinti ai celor doua Camere ale Parlamentului,

Doamnelor si domnilor senatori si deputati ai Romaniei

Parlamentul este primul for democratic care are datoria sa reprezinte interesele poporului roman si sa sanctioneze situatiile in care puterea nu mai guverneaza pentru cetateni.

Am cerut convocarea Parlamentului pentru a discuta despre cum vrem, dar in primul rand despre cum doresc romanii sa arate Romania, maine. Constatam cu totii ca suntem singura tara din lume in care exista un prim-ministru inculpat trimis in judecata, aflat inca in functie.

Isi permite Romania sa fie reprezentata la nivel de prim-ministru de un inculpat trimis in judecata? Cetateni, politicieni, ne mai permitem sa toleram minciuna, coruptia si impostura actualului prim-ministru? Sunt intrebari la care trebuie sa raspundem acum! Cei mai multi concetateni au facut-o deja, au semnat pentru demiterea lui Victor Ponta, in sondajele de opinie isi exprima nemultumirea fata de un asemenea premier, dupa ce l-au respins la prezidentiale.

Partidul National Liberal a decis sa depuna, de indata, aceasta motiune de cenzura impotriva Guvernului pentru ca situatia actuala, cu un premier trimis in judecata, compromite o natiune intreaga. In orice alta tara din UE premierul si-ar fi dat demisia in momentul urmator inceperii urmaririi penale, adica acum mai bine de trei luni de zile.

In acest moment, Romania are un prim-ministru care in orice cancelarie europeana este privit doar ca un inculpat. Au aparut chiar exemple concrete de ministri luati in deradere de omologii lor din cauza acestui politician, care se vrea de neinlocuit. Toti oficialii europeni stiu ca Victor Ponta se afla in boxa acuzatilor. PNL este partidul care apara prezumtia de nevinovatie, dar aceasta prezumtie nu poate fi folosita ca pretext pentru discreditarea totala a pozitiei de prim-ministru.

Asadar, stimati parlamentari, dragi romani, Victor Ponta trebuie sa plece din fruntea Guvernului, pentru ca:

  • un premier acuzat de fals in inscrisuri nu poate semna acte normative ale Romaniei;
  • un premier acuzat de complicitate la evaziune fiscala in forma continuata nu poate gira bugetul Romaniei;
  • un premier aflat in fata judecatorilor pentru spalarea banilor nu poate avea pe mana taxele si contributiile romanilor;
  • un premier acuzat de fapte legate de coruptie nu va putea garanta romanilor un scrutin corect in 2016;
  • un astfel de premier va negocia cu FMI doar de pe treptele tribunalului, intre doua infatisari.

In ciuda propriilor sale laude, acest prim-ministru lasa o economie cu probleme structurale, plina de incertitudini. Guvernul Ponta este guvernul care a taiat masiv investitiile si a blocat constructia de autostrazi, de noi spitale si scoli. A facut praf marile privatizari, abandonandu-le, bineinteles, in mari anchete de coruptie.

Va cerem astazi, doamnelor si domnilor senatori si deputati, sa puneti capat, in al doisprezecelea ceas, acestei situatii rusinoase in care ne aflam.

Domnule Gabriel Oprea, vrem sa ne spuneti tuturor, acum, care este interesul national care reclama mentinerea lui Victor Ponta cu pretul decredibilizarii acestei tari. Puneti in balanta promisiunea facuta lui Ponta si interesul acestui popor. Ce alegeti?!

Domnule Liviu Dragnea, vorbeati recent de resetarea clasei politice, de o noua politica. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceti decat sa vindeti iluzii romanilor. Mentinerea PSD la guvernare nu poate fi un scop in sine. Nu mai confundati Romania cu partidul! Daca vi-l doriti pe Ponta si nu puteti scapa de el, folositi-l la PSD, dar nu la Palatul Victoria. PSD-ul ce alege, Romania sau Victor Ponta?!

Daca sunteti alaturi de Ponta, sunteti complicii lui. Dar in aceasta situatie sunteti poate chiar mai vinovati decat el. Distrugeti iremediabil imaginea Romaniei, imaginea noastra. Uitati-va in presa internationala! Cu un astfel de precedent toxic, aratam ca un stat care tolereaza coruptia sau care accepta corupti la varful celor mai importante institutii.

Doamnelor si domnilor senatori si deputati, va cerem sa analizati cu intelepciune si in folosul Romaniei. Cei care v-au votat si v-au trimis in Parlament nu v-au cerut sa tineti in functia de premier un inculpat urmarit penal. Daca veti vota impotriva acestei motiuni de cenzura, veti trada speranta romanilor care mai cred ca viitorul apartine celor cinstiti.

Este timpul ca din banii cetatenilor sa nu mai platim dezonoarea. Ne aflam acum, mai mult ca oricand, in situatia in care aveti obligatia sa spuneti ca va pasa de aceasta tara.

Daca veti fi de acord cu demersul nostru, inseamna ca veti considera ca Romania este mai importanta decat interesul PSD de a guverna oricum, inclusiv cu un prim-ministru inculpat trimis in judecata.

Votul de astazi il acordati pentru sau impotriva decentei, corectitudinii si responsabilitatii in exercitarea functiei publice. Numai asa putem recladi o Romanie demna, si aceasta este posibila numai 'fara Victor Ponta'.