Deputatul PNL Mihai Voicu a demisionat din functia de presedinte al Comisiei speciale comune de elaborare a legilor electorale. Anuntul a fost facut marti de catre Voicu intr-o conferinta de presa comuna cu copresedintele PNL Alina Gorghiu, iar motivul invocat este "tergiversarea" de catre PSD a proiectului votului prin corespondenta.

Mihai Voicu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

"Vrem sa va anuntam ca PNL si vicepresedintele Mihai Voicu au decis ca aceasta functie sa fie parasita de catre Mihai Voicu. Adica demisia sa vreau sa fie inteleasa foarte clar ca o forma clara de protest fata de tergiversarea de catre PSD a adoptarii legii votului prin corespondenta. Prezenta noastra in fruntea acestei comisii nu ar insemna altceva decat sa continuam o farsa a lui Victor Ponta," a declarat Gorghiu.

"Ca atare, de astazi, intreaga responsabilitate pt neadoptarea votului prin corespondenta revine PSD. PSD trebuie sa dea un raspuns foarte clar daca actioneaza pentru interesele de partid in dauna intereseor romanilor din diaspora sau va vrea sa marseze la intiativa PNL" mai spus ea.

Gorghiu a explicat ca "cele cinci voturi ale PNL din comisia de cod electoral vor fi la orice ora pentrua doptarea acestei legi, dar vrem sa punem punct acestei sarade."

"Suntem singurul partid care a realizat consultari reale cu asociatiile romanilor din strainatate. am fost dispusi la orice fel de concesii inclusiv acela de a vota un proiect de lege al comisiei, al psd-ului, al oricui numai sa avem vot prin corespondenta. Valeriu Zgonea a prezentat un set de principii care sunt corecte in sine dar care nu servesc la nimic pentru ca sunt niste truisme", a spus la randul sau Mihai Voicu.

Intrebat ce s-a schimbat fata de acum o saptamana, cand a fost prima sedinta a comisiei de cod pe votul prin corespondenta, Voicu a raspuns: "Atunci spuneam ca in maximum trei saptamani ar trebui sa il avem (raportul comisiei - n.r.). Pentru ca termenul de trei sapt a fost cerut de Autoritatea Electorala Permanenta. Pana si pentru acest termen are nevoie de raspunsuri concrete raspunsuri pe care doar PNL le-a dat. PSD a spus ca trebuie sa isi ia mandat de la partid. Acest proiect este simplu, problema este ca unii nu vor sa il faca."

El a explicat ca nu s-a avansat deloc in discutiile pe proiecte de legi si pe detalii tehnice.

UPDATE Reactia deputatei Gabriela Podasca, PSD, vicepresedintele comisiei: "Demisia lui Mihai Voicu, un act de lasitate fata de romanii din Diaspora"

Demisia lui Mihai Voicu din functia de presedinte al Comisiei pentru elaborarea legilor electorale este un act de lasitate politica. PNL ne arata inca o data ca nu urmareste introducerea votului prin corespondenta si ca este interesat doar sa transforme asteptarile legitime ale romanilor din Diaspora intr-un nesfarsit scandal politic. Si PNL si PSD si celelalte partide parlamentare si-au asumat un angajament ferm privind introducerea votului prin corespondenta. Prin demisia de astazi PNL ne demonstreaza ca nu este in stare sa isi indeplineasca angajamentele asumate" a declarat deputatul PSD intr-un comunicat.

"Noi consideram ca detaliile votului prin corespondenta trebuie elaborate de un organism tehnic. Acel organism tehnic este Autoritatea Electorala Permanenta. Asteptam de la AEP un proiect privind votul prin corespondenta pentru ca AEP are si expertiza si experienta necesare pentru elaborarea proiectului de lege. Mai mult, AEP este un organism independent din punct de vedere politic. Si acest lucru este important, pentru ca legea votului prin corespondenta nu trebuie sa fie nici a PNL si nici a PSD", spune Podasca.

Sedinta comisiei de marti a fost suspendata. Voicu nu si-a anuntat demisia din functie de presedinte si in sala de sedinta. Vicepresedintele comisiei a suspendat sedinta, care nu era regulamentara in situatia de fata, urmand ca liderii de grup sa decida pe cine nominalizeaza.