Senatul a respins, luni, initiativa legislativa a deputatului Eugen Nicolicea care ar fi modificat Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, care prevedea ca CCR sa se pronunte si asupra constitutionalitatii hotararilor plenului Camerei Deputatilor, ale plenului Senatului si ale plenului reunit al Parlamentului. Potrivit propunerii legislative, Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor plenului Camerei Deputatilor, ale plenului Senatului si ale plenului reunit al Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau cel putin 25 de senatori (art. 28 prim, alin. 1).

Legea are un caracter organic, iar Senatul a respins-o, in calitate de Camera decizionala, cu 33 de voturi "pentru", 58 de voturi "impotriva" si 25 abtineri. Votul a fost secret si electronic. Propunerea legislativa a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor, prima sesizata in acest caz.

De asemenea, in textul propunerii de lege se facea precizarea ca decizia se pronunta cu votul majoritatii judecatorilor Curtii si se aduce la cunostinta Camerei a carei hotarare a fost dezbatuta sau a celor doua Camere ale Parlamentului in cazul unei hotarari a plenului Legislativului.

Potrivit initiativei, hotararile declarate neconstitutionale si-ar fi incetat efectele juridice la expirarea termenului de 45 de zile.

"Daca prin decizie se constata neconstitutionalitatea hotararilor, Camera sesizata sau, dupa caz, plenul reunit al celor doua Camere reexamineaza, in termen de 45 de zile, aceste hotarari, pentru punerea lor in acord cu prevederile Constitutiei. Pe durata acestui termen, hotararile declarate neconstitutionale sunt suspendate. La expirarea termenului de 45 de zile, hotararile declarate neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice", se mai arata in textul propunerii de lege.