Plenul reunit al Parlamentului va dezbate miercuri raportul de activitate al Televiziunii publice pe anul 2014, a anuntat luni presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea. Daca raportul este respins, asa cum a fost in comisiile reunite de cultura, conducerea TVR in frunte cu Stelian Tanase este demisa de drept.

Stelian TanaseFoto: Arhiva personala

Citirea motiunii de cenzura va fi facuta miercuri la ora 10.00, odata cu dezbaterea raportului Comisiilor de cultura cu privire la raportul de activitate al TVR. "Deci, vom avea raportul de activitate al TVR in dezbaterea plenului, dupa care citirea motiunii de cenzura", a declarat luni Zgonea.

Acesta a explicat ca, in cazul in care raportul de respingere al Comisiilor pentru cultura va fi aprobat, Consiliul de Administratie al TVR va fi dizolvat.

"Daca raportul va fi aprobat, exista raport de respingere, atunci se dizolva Consiliul de Administratie. Birourile permanente reunite au posibilitatea sa propuna un director general interimar, doua luni de zile, interval in care comitetul liderilor trebuie sa propuna un nou Consiliu de Administratie plenului reunit", a explicat Zgonea.

Amintim ca prin aceasta procedura au picat toate conducerile TVR din 2004 pana acum.

Raportul pe 2014 al Televiziunii publice, confruntata cu mari probleme financiare, releva:

  • datorii totale de 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane catre bugetul de stat
  • venituri totale de 544,2 milioane lei
  • cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei
  • pierdere de 81,5 milioane de lei

Contactat in urma cu doua saptamani de Hotnews.ro, presedintele director-general al TVR, Stelian Tanase, a declarat in acest context ca in ultimele zile a avut doua discutii "neplacute" cu "generalul Oprea", pe tema plagiatului prezentat in stirile televiziunii.

PSD a presat si in primavara pentru discutarea raportului de activitate al TVR, institutie aflata intr-o situatie financiara dezastruoasa. Insa discutiile au fost blocate atunci de PNL, ai carui reprezentanti nu s-au dus la dezbaterile pe aceasta tema din Comsiile de Cultura. Dupa luni de tacere aproape totala pe aceasta tema, subiectul a revenit brusc, azi, pe agenda politicienilor, prin declaratiile lui Liviu Dragnea.

"Suntem astazi in situatia in care cei 2.700 de angajati nu mai au garantia ca mai au siguranta locului de munca si nu din vina lor. Suntem in situatia in care cetatenii platesc taxe pentru TVR, dar nici eu nu mai am garantia ca aceasta institutie mai poate functiona. (...) Suntem in situatia in care actuala conducere a TVR si-a asumat un plan de redresare pe care nu l-a respectat", a spus liderul social-democrat.

De aceea, spune Dragnea, "pentru a salva televiziunea publica, pentru a salva si locurile de munca si a le da o perspectiva oamenilor care muncesc in TVR, ii rugam pe colegii din Opozitie sa fie prezenti la Comisiile reunite pentru cultura pentru a se discuta raportul TVR, in conditiile in care avem deja un raport de la Comisiile de buget-finante, un raport negativ asupra modului in care au fost gestionati banii de acolo".

Declaratiile lui Dragnea vin intr-o perioada in care Televiziunea publica s-a numarat printre foarte putinele institutii media care au acoperit subiectul plagiatelor legate de numele lui Gabriel Oprea.

Contactat de HotNews.ro si intrebat daca a fost supus unor presiuni politice pe aceasta tema, Stelian Tanase s-a limitat, pentru moment, sa declare ca "in ultimele zile am avut doua discutii foarte neplacute cu Generalul Oprea, pe tema faptului ca [TVR] a dat despre plagiat (...) Un telefon vineri, dupa materialul pe aceasta tema difuzat joi, al doilea luni, inaintea materialului difuzat ieri". Tanase a spus, fara a da alte detalii, ca "nu e prima data cand primesc astfel de telefoane de la politicieni, dar nu tin cont de ele".

TVR se confrunta, de multi ani, cu o situatie financiara extrem de grava, iar in vara conturile sale au fost din nou blocate, temporar, pentru neplata unor datorii. Saptamana trecuta, insa, TVR a anuntat ca a terminat primul trimestru "pe plus", punand rezultatul pe seama reducerii cheltuielilor si cerand din nou "sprijinul institutiilor statului".