Premierul roman, Victor Ponta, este supus luni unei duble presiuni, din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde se va desfasura prima infatisare din procesul sau pentru coruptie, dar si a Parlamentului, unde opozitia va depune o motiune de cenzura, comenteaza AFP.

Ponta, care a implinit duminica 43 de ani, a respins pana acum apelurile la demisie si a continuats a isi sustina nevinovatia.

El nu a participa la prima audiere la ICCJ, dedicata unor probleme de procedura si pentru care prezenta sa nu este necesara.

O povara pentru stanga

Desi a cerut de mai multe ori demisia lui Victor Ponta, presedintele Klaus Iohannis nu dispune de mijloace constitutionale pentru a determina plecarea sa.

Opozitia de centru-dreapta spera, la randul sau, ca majoritatea, dornica sa evite o deruta la alegerile legislative din 2016, va sprijini motiunea de cenzura si va decide sa renunte la un premier pe care multi analisti il considera "o povara" pentru stanga.

"Posibilitatea ca Ponta sa fie condamnat in timp ce este inca functie pune Romania intr-o situatie deosebit de dificila in relatiile cu partenerii internationali", a scris liderul opozitiei Alina Gorghiu intr-un comunicat.

Gorghiu a precizat ca au loc discutii cu parlamentarii majoritatii pentru a-i determina sa voteze motiunea de cenzura.

Exprimandu-se mai mult sau mai putin deschis, unii lideri PSD nu au exclus posibilitatea sa-l sacrifice pe Ponta, cu conditia ca seful statului sa desemneze din nou un premier din randul lor.

De la inceputul problemelor sale cu justitia, Ponta pare din ce in ce mai izolat pe scena politica. In iulie, el a renuntat la presedintia PSD, iar in cadrul majoritatii au aparut fisuri, cand unul dintre partidele coalitiei a ignorat consemnele sale de vot.