Sedinta Comitetului Executiv National al PSD s-a incheiat dupa circa doua ore, timp in care s-au luat doua decizii principale: data organizarii Congresului si sustinerea in continuare a Guvernului Victor Ponta, adica respingerea motiunii de cenzura ce va fi depusa astazi de PNL.Astfel, conducerea PSD a votat ca pe 11 octombrie sa fie ales presedintele, iar pe 18 octombrie sa fie aleasa restul conducerii. Pentru a putea candida la functia de vicepresedinte, trebuie ca un membru sa aiba sustinerea a trei filiale (a sa plus alte doua), pentru presedinte executiv, un membru trebuie sa aiba sustinerea a patru filiale (a sa plus alte trei), iar pentru functia de presedinte de cinci filiale (a sa plus alte patru). Pentru sustinerea lui Victor Ponta, pesedistii din CeX au votat in unanimitate, iar ulterior Liviu Dragnea a declarat ca "CeX a votat pentru respingerea motiunii de cenzura si sustinerea guvernului. PSD nu sustine motiunea de cenzura a PNL ci sustine in continuare Guvernul."

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Liviu Dragnea, intrebat daca trimiterea in judecata a lui Ponta afecteaza imaginea Romaniei: "Este posibil. Nu am o analiza europeana in aceasta privinta"
  • CeX se reuneste din nou in sedinta pe 30 septembrie, cand vor fi validate candidaturile depuse pana pe 29 septembrie

Declaratiile facute dupa sedinta de Liviu Dragnea:

  • S-a discutat despre motiunea de cenzura, CEX a votat pentru respingerea motiunii de cenzura si sustinerea guvernului.
  • PSD nu sustine motiunea de cenzura a PNL ci sustine in continuare Guvernul
  • Situatia nedorita ramane, nu putem printr-un vot in CEx sa stergem aceasta situatie nedorita. Este o decizie politica a partidului
  • Am discutat conditii (pentru candidaturi la conducerea partidului - n.r.), am fost 3 insi care am respins introducerea unor conditii pentru candidati - precum sa aiba sustinerea unui numar fix de organizatii. Eu am vrut sa nu fie niciun fel de conditie pentru a nu spune cineva ca nu este lasat sa candideze".
  • In urmatoarele zile o sa imi finalizez un posibil proiect politic pentru PSD, e o chestiune de zile. Eu simt ca partidul are nevoie de o schimbare profunda (…) dpdv al pozitiei PSD fata de justitie (…)
  • In acest context, intrebat daca PSD mai este credibil sustinand un inculpat, Dragnea nu a dat un raspuns: "O sa raspuns si la asta…nu este un raspuns usor".
  •  
  • Intrebat despre zvonul potrivit caruia unii parlamentari PSD ar putea sa voteze motiunea daca nu trece legea pensiilor speciale pentru parlamentari, Dragnea a raspuns: "Refuz sa cred ca un parlamentar PSD isi permite sa santajeze partidul."
  • Ulterior, intrebat daca trimiterea in judecata a lui Ponta afecteaza imaginea Romaniei "Este posibil. Nu am o analiza europeana in aceasta privinta".

Vezi mai jos principalele momente si informatii obtinute in timpul sedintei:

UPDATE 13.15: Victor Ponta, dupa sedinta: "Opinia generala a fost sa continuam guvernarea, pentru ca e buna"

UPDATE 13.10: Membrii CeX au votat in unanimitate pentru sustinerea lui Ponta la guvernare.

UPDATE 13.06: Sedinta s-a incheiat.

UPDATE 13.00 S-au votat cele doua date propuse: 11 octombrie alegerea presedintelui, 18 octombrie alegerea pentru restul conducerii. Pentru a putea candida la vicepresedinte, un membru trebuie sa aiba sustinerea a patru filiale (a sa plus alte trei), iar pentru functia de presedinte de cinci filiale (a sa plus alte patru).

UPDATE 12.25: In sedinta urmeaza sa se discute situatia lui Victor Ponta, potrivit unor surse. Liderii PSD inca stabilesc detalii privind regulamentul organizarii congresului.

UPDATE 12.20 Data organziarii congresului a fost schimbata. Potrivit unor surse, acesta a fost mutat pe 18 octombrie, cand se vor alege vicepresedintii, urmand ca pe 11 octombrie sa fie ales doar presedintele, avand in vedere ca procedura este mai complicata - potrivit statutului, trebuie sa voteze toti membrii partidului. Se vor organiza sectii de vot in fiecare organizatie.

***

Sedinta Comitetului Executiv National al PSD a inceput luni, in jurul orei 11.15. Presa nu a avut voie sa intre in sala pentru ilustratiile de la inceputul sedintei, in schimb Liviu Dragnea le-a spus jurnalistilor, pe hol, ca "PSD doreste sa ramana la guvernare". La nici cinci minute dupa ce Victor Ponta si Liviu Dragnea au intrat in sala iar sedinta a inceput, senatorul Daniel Savu, care a anuntat ca va candida la sefia PSD la Congres, a iesit si a explicat ca in CeX nu se discuta despre Congres asa cum credea, ci "despre situatia domnului Ponta, care urmeaza sa primeasca sustinerea partidului." Savu a declarat ca el pleaca pentru ca nu mai face parte din aceasta structura de conducere, dar va face parte "cand o sa fiu presedinte". Amintim ca el si senatorul Serban Nicolae au anuntat ca vor candida la sefia PSD.

Ultimii care au venit la sedinta CeX au fost Liviu Dragnea, Victor Ponta si Valeriu Zgonea. Victor Ponta a evitat grupul de jurnalisti care ii asteptau, profitand de faptul ca Dragnea s-a oprit pentru cateva precizari.

  • Liviu Dragnea, despre demisia lui Ponta: "Nu stiu asta, in mod sincer, dar PSD doreste sa ramana la guvernare, dar vom discuta in cex".
  • Despre motiunea de cenzura a PNL:  "Nu neincurca, e un drept democratic, dar sper ca ei nu se asteapta ca PSD-ul sa isi dea jos propriul guvern.
  • Despre anuntarea candidaturii: "Am zis dupa CEX, dar nu astazi"
  • Despre ceilalti candidati (Daniel Savu si Serban Nicolae, senatori): "Candidaturi serioase, de avergura. Arata ca PSD este un partid viu".

Ponta a declarat insa, pentru Agerpres, inainte de sedinta, ca UNPR va sustine Guvernul in eventualitatea depunerii unei motiuni de cenzura de catre PNL. "Bineinteles. Am vorbit deja. V-a spus domnul Oprea de fiecare data. Intrebati-l acum si va zice".

La randul sau, inainte de a intra in sala, Daniel Savu a afirmat ca s-a inscris in cursa pentru sefia PSD si ca are sprijinul si altori organizatii din tara, insa s-a inscris si in cursa interna pentru primaria orasului Ploiesti, considerand ca sunt functii diferite.

Dupa ce a iesit din sala, Savu a explicat ca organizarea Congresului va fi decisa de o comisie de organizare, care va hotari cum se voteaza, intrucat toti membrii partidului trebuie sa voteze, potrivit statutului PSD.

"Am primit de la Prahova mandatul colegilor mei sa ma inscriu. M-am inscris deja, raman ferm pe pozitie. Am renuntat sa mai candidez la functia de presedinte la Prahova pentru acest obiectiv national mult mai important", a spus Savu. "Consider ca functia de presedinte al partidului si cea de primar la Ploiesti nu sunt incompatibile, una este o functie administrativa si una este o functie politica importanta pentru echilibrul unui partid".