Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, vineri, ca Romania trebuie sa se pregateasca pentru a avea solutii in cazul in care numarul refugiatilor alocati va creste, ca urmare a deciziei la nivel european, care se ia prin votul majoritatii si nu prin consens, transmite Mediafax.

"Romania trebuie sa se pregateasca pentru orice, cum trebuie sa se pregateasca pentru a avea la o adica solutii pentru un numar mare de refugiati. Pozitia noastra este clara, noi am sustinut-o, o sustinem. Dar, stiti foarte bine, decizia nu se ia prin consens, ci prin vot si s-ar putea ca sa fim nevoiti sa facem fata la solicitari mult mai mari de pana acum. Asta inseamna foarte multa pregatire. Sigur, cu suport european, pentru ca, ce am inteles, 6000 de euro pentru fiecare refugiat este foarte putin", a declarat copresedintele PNL Vasile Blaga, intrebat daca el considera, in calitate de fost ministru de Interne, ca era necesara deblocarea a 6000 de posturi in jandarmerie.

Blaga a mai afirmat ca marea problema este legata de integrarea sociala a refugiatilor si nu de a asigura cazarea acestora.

"Felicit presedintia si pe toti factorii decidenti care nu au procedat ca si altii, sa ridice garduri de sarma ghimpata la frontiera pentru ca suntem in secolul XXI si suntem intr-o alta situatie, suntem stat al UE. Nu acestea sunt solutiile", a mai spus Vasile Blaga.

Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat joi seara ca exista intre statele membre UE un sprijin "din ce in ce mai masiv" pentru introducerea cotelor obligatorii de refugiati, iar aceasta decizie s-ar putea sa nu mai poata fi blocata in Consiliul JAI care va avea loc martea viitoare.

"Sunt din ce in ce mai putine state membre care se opun acestei decizii, ceea ce inseamna ca nu va exista o minoritate de blocaj. E foarte probabil sa nu existe o minoritate de blocaj si, in conditiile respective, decizia ar urma sa se adopte, deci toate statele membre ar fi obligate sa primeasca un numar de imigranti conform propunerii Comisiei Europene", a declarat Orban, la Digi 24.

Romania a anuntat initial ca nu poate primi mai mult de 1.785 de refugiati, in timp ce Comisia Europeana a repartizat Bucurestiului peste 6.000.