Guvernul le-a propus sindicatelor din Educatie ca marirea cu 10% a salariilor profesorilor sa se faca de la 1 decembrie anul acesta, a anuntat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, la B1 TV, potrivit Agerpres. De cealalta parte, FSLI a anuntat ca s-a intalnit joi cu ministrii Cimpeanu, Plumb, Teodorovici si Pop si a decis "sa acorde Guvernului un ragaz, pana in data de 10 octombrie, (...) pentru ca Executivul sa ia o decizie in ceea ce priveste procentul de majorare salariala in acest an".

Sorin CimpeanuFoto: Agerpres

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a amintit joi seara ca este unul dintre semnatarii acordului Guvern-Sindicate de anul trecut, din campania prezidentiala, care prevedea majorari salariale in educatie cu 5% in martie, bani care s-au dat, cu 5% in septembrie - crestere efectuata.

"In 2016 erau planificate mariri de 10%. Eu am semnat alaturi de sindicate de aceeasi parte, Guvernul Romaniei de cealalta parte. La ultima negociere cu sindicatele, pentru ca asta am facut inainte de a veni la dumneavoastra (n.r. - la emisiune) propunerea Guvernului a fost ca acei 10% care trebuiau acordati la anul sa fie acordati de la 1 decembrie anul acesta, care se adauga deja la cei 10% deja primiti si am incheiat anul 2015 cu cresteri de peste 21%", a declarat Cimpeanu, citat de Agerpres.

FSLI: Acordam Guvernului un ragaz pana pe 10 octombrie

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a anuntat ca liderii federatiei s-au intalnit joi, 17 septembrie, cu patru ministri ai Guvernului - Sorin Cimpeanu, Rovana Plumb, Eugen Teodorovici si Liviu Pop.

Dupa discutiile cu ministrii, FSLI a decis "sa acorde Guvernului un ragaz, pana in data de 10 octombrie, cand se va sti exact situatia executiei bugetare pe primele noua luni ale anului 2015, pentru ca Executivul sa ia o decizie in ceea ce priveste procentul de majorare salariala in acest an", informeaza federatia, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Rovana Plumb, ministrul Muncii, a declarat ca le-a "solicitat reprezentantilor din sectorul educational sa ne pasuiasca pana pe data de 10 octombrie pentru a avea toate datele din punct de vedere fiscal-bugetar ale incheierii exercitiului pe noua luni de zile. Dupa ce vom avea tabloul datelor bugetare, vom putea vorbi de majorari clare ale salariilor", se arata in comunicat.

Simion Hancescu, presedintele FSLI, a afirmat ca a cerut Guvernului "o crestere de 15 procente de la 1 noiembrie. Cei prezenti, liderii nostri de sindicat, au girat reprezentantii Executivului sa isi faca toate calculele, sa se incheie executia bugetara. Asta se va intampla in jurul datei de 10 octombrie, cand vom sti exact cum stau lucrurile. Speranta noastra este ca se va gasi solutia, astfel incat sa se poata acorda aceasta majorare de 15 procente incepand cu 1 noiembrie. Daca nu se va intampla acest lucru, ne vom intalni din nou aici si vom decide. Cred ca domnii ministri au inteles foarte bine mesajul de astazi si am convingerea ca se va gasi o solutie astfel incat sa nu fie nevoie sa iesim in strada".

Eugen Teodorovici, ministrul de Finante, a sustinut ca Guvernul spera sa aiba o forma finala a Legii salarizarii unice a bugetarilor saptamana viitoare. "Acesta este primul pas - impactul asupra bugetului al aplicarii Legii salarizarii bugetarilor. De asemenea, am spus foarte clar ca este nevoie sa stim care este executia primelor noua luni ale acestui an, ca sa putem afla, pana la finalul anului, daca se poate si cu cat aplica o majorare pentru educatie", a afirmat ministrul Eugen Teodorovici.

Citeste si: