Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, ca gardul care va fi instalat de Ungaria la granita cu Romania nu desparte aceste tari, ci este o solutie individuala care ajuta, intr-un fel ajutand si statul roman prin faptul ca impinge traseul migrantilor catre Croatia si Slovenia, transmite Mediafax.

"Nu vreau sa comentez rafuiala inutila mai ales pe un subiect care nu ar trebui sa fie in acesti termeni intre doua state. Daca ne-am trezi noi, Romania, cu 45.000 de imigranti la usa de la o zi la alta, pun si eu intrebarea cat de mult suntem pregatiti. Din acest punct de vedere, cred ca mai multa reticenta si mai mult echilibru ar trebui. Nu comentez cine ce declara, cine se trezeste mai mult sau mai putin, eu consider ca nu este un subiect sau o tema care merita si care ar trebui sa duca la astfel de declaratii indiferent din ce parte. Pentru mine nu un subiect de rafuiala", a spus Kelemen Hunor, intrebat despre disputa privind ridicarea de catre partea ungara a unui gard la granita cu Romania.

El a adaugat ca trebuie o abordare calma, aratand ca, in principiu, "un gard nu are o conotatie pozitiva, dar nu desparte Romania de Ungaria".

"Trebuie o abordare mai calma si nu trebuie sa ne isterizam. In principiu, gardul si tot ce inseamna gard simbolistic nu are o conotatie pozitiva in aceasta regiune, nu numai pentru noi, pentru nimeni din fostul bloc comunist, dar nu poti sa nu tii cont de contextul actual. Acesta gard nu desparte Romania de Ungaria, nu este impotriva romanilor, nu este impotriva ungurilor, nu este impotriva cetatenilor europeni. Noi nici pana acum nu am circulat prin granita verde clandestin si nici in continuare nu vom circula. Cei cu cetatenie europenana vor circula asa cum au circulat si pana acum, nu vor impiedica libertatea de circulatie cu acest gard. Acest gard de fapt incearca sa opreasca un val de migranti care intra ilegal intr-un stat european si cam atat. Este o solutie individuala, care arata ca Uniunea Europeana nu are strategie, nu este pregatita si a fost luata absolut pe neasteptate de acel val de miganti", a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai spus ca aceasta solutie nu va rezolva problema pe termen lung, dar ar ajuta si tara noastra pentru ca ar impinge valul de migranti catre Serbia si Croatia.

"Sunt convins ca solutiile individuale pe termen mediu si lung nu vor rezolva problema. Se pune in discutie daca suntem capabili sa aparam granitele UE, sa asiguram securitatea cetatenilor. (...)Poate suna usor cinic, dar acest gard, aceasta solutie, va impinge traseul, ruta migrantilor catre Croatia, Slovenia, si nu catre Romania, intr-un fel ne ajuta si pe noi, pentru ca, altfel, ne trezeam si s-ar putea sa ne trezim in aceste conditii, la granita cu Serbia si Romania, cu mii si mii de migranti. Stiu ca este o abordare lipsita de cinism, dar daca nu suntem sinceri in aceste conditii, sigur ca vom cauta argumente de disputa pe un subiect care nu ar trebui sa ne desparta", a adaugat liderul UDMR.

***

Soldati, politisti si ingineri ungari au inceput miercuri sa marcheze locul pe unde va trece gardul care va fi construit de Ungaria pe un segment al frontierei cu Romania, in continuarea celui de la granita cu Serbia, pentru a opri fluxul de imigranti.

Decizia Ungariei de a ridica un gard de-a lungul frontierei cu Romania, anuntata de ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a starnit reactii dure din partea autoritatilor romane.

MAE a transmis ca ridicarea unui gard intre doua state membre ale UE si care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, in conformitate cu spiritul european, precizand ca aceasta pozitie a fost comunicata partii ungare.

Premierul Victor Ponta a reactionat pe Facebook, marti seara, la schimburile diplomatice intense pe tema planurilor Ungariei de a extinde gardul de la frontiera cu Serbia si la granita cu Romania, "pentru o distanta rezonabila", apreciind ca aceasta masura aminteste de Europa anilor 1930-1940.

Ponta a mai spus ca, dat fiind comportamentul unor oficiali de la Budapesta, acestia sunt o rusine pentru valorile UE.

"Sarma ghimpata, legi agresive, inchisori si brutalitate cu siguranta nu vor rezolva problema - doar vor arata ca in Ungaria, in inima Europei, sunt decidenti politici cu nimic mai buni decat cei din Siria, Libia sau alte tari din care fug respectivii refugiati!", a spus Ponta.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a "condamnat ferm" miercuri afirmatiile premierului Victor Ponta, potrivit carora unii decidenti politici ungari nu sunt "cu nimic mai buni decat cei din Siria sau Libia".

"Ieri, Victor Ponta si-a pierdut autocontrolul si prin declaratiile sale irationale a jignit intreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizati nu formuleaza astfel de calomnii salbatice. Remarcile sale... au o singura explicatie: el si-a pierdut complet pozitia in politica interna romana", a sustinut Szijjarto intr-un comunicat.