Fostul presedinte Traian Basescu a primit miercuri titlul de Mediator de Onoare, ocazie cu care a afirmat ca in conflictul sau cu senatoarea PSD Gabriela Firea va apela la un mediator.

Traian BasescuFoto: Agerpres

"Va promit ca imi voi trimite maine avocatul nu la procuror, ci sa vina la domnul presedinte (al Consiliului de Mediere - n.r.) sa stabilim un mediator si sa-i fac propunere doamnei Firea sa mediem cu un mediator aceasta disputa", a spus Basescu, potrivit Agerpres.

Consiliul de Mediere a conferit miercuri titlul de Mediator de Onoare fostilor presedinti ai Romaniei Traian Basescu, Emil Constantinescu, Ion Iliescu si academicianului Victor Voicu.

  • Basescu: Medierea previne costul urias al apelului la justitie

Institutia mediatorului public previne costul urias al apelului la justitie si permite rezolvarea amiabila a unor dispune intre cetateni, a mai declarat miercuri fostul presedinte Traian Basescu.

"Mediatorul public este o institutie care poate substitui activitatea extrem de costisitoare a organismelor statului. Cred ca trebuie sa facem mai mult pentru a promova ideea de mediere la un mediator public", a afirmat Basescu.

El a spus ca societatea inca nu valorifica asa cum trebuie aceasta oportunitate legislativa.

"Eu ii invit si pe cei care nu se inteleg la partaj sa vina la mediator. Ii invit si pe cei care au de rezolvat probleme comerciale, de mici plati. Uitati-va ce proces s-a facut intre doamna Rarinca si doamna Stanciu, daca veneau la un mediator sunt convins ca nu mai era atata antrenare a unor forte uriase: DNA, tribunale, curti de apel, recursuri, cat a cheltuit statul pentru o disputa, fie ea a lui Firea cu Basescu sau a lui Stanciu cu Rarinca", a precizat Basescu.

Consiliul de Mediere a conferit miercuri titlul de Mediator de Onoare si fostilor presedinti Emil Constantinescu si Ion Iliescu, dar si secretarului general al Academiei Romane, Victor Voicu, in semn de apreciere a preocuparii pentru dialog si comunicare atat la nivel national, cat si international.

"Mass-media prezinta cu fervoare pe toate canalele o Romanie infricosatoare, parazitata de saracie, conflicte, violenta, coruptie, o Romanie la care te uiti si te intrebi daca mai are rost sa lucrezi cinstit, sa traiesti si sa-ti cresti copiii; o Romanie in care sunt peste patru milioane de procese. Aceasta imagine de Romanie anormala ne arata de fapt cat de urgenta si de necesara este schimbarea, cat de importanta este trecerea de la o societate conflictuala la o societate a dialogului", a declarat presedintele Consiliului de Mediere, Mugur Mitroi.

El a adaugat ca mediatorii sunt "pionieri" ai acestei schimbari, iar Consiliul de Mediere este autoritatea care si-a asumat aceasta misiune.

"In calitatea mea de presedinte la Consiliul de Mediere sprijin acest demers si incurajez institutiile statului sa se angajeze activ si sa coopereze pentru atingerea acestui scop", a afirmat Mitroi.