Presedintele Klaus Iohannis va adresa, miercuri, la ora 11:00, un mesaj plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului. Pe 4 septembrie, seful statului le-a transmis presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ca doreste sa adreseze Parlamentului un mesaj pe data de 16 septembrie. Presedintele a precizat luni ca va aborda cu aceasta ocazie chestiunea imigrantilor, dar a punctat ca nu trebuie sa ceara niciun mandat pentru a reprezenta Romania la Consiliul European, aminteste Agerpres.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Este posibila o consultare a Parlamentului, dar nu este uzuala. Presedintele Romaniei nu trebuie sa ceara niciun mandat pentru a reprezenta Romania la Consiliul European. Este de dorit sa se cunoasca parerea nu numai a partidelor si a politicienilor, ci si a Parlamentului", a spus Iohannis, la Cotroceni, intrebat daca este de parere ca Parlamentul ar trebui sa ia o decizie in ceea ce priveste soarta refugiatilor.

Viceprim-ministrul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, ministrul al Afacerilor Interne, a prezentat luni, la reuniunea extraordinara a Consiliului Justitie si Afaceri Interne de la Bruxelles, mandatul incredintat de presedintele Iohannis si de premierul Ponta, care prevede ca Romania nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de imigranti de catre Comisia Europeana.

"Vicepremierul a aratat ca, potrivit mandatului, Romania va participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui numar de 1.705 solicitanti de azil din Italia si Grecia, precum si a inca 80 de persoane din afara Uniunii Europene si nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de catre Comisia Europeana", a informat Ministerul Afacerilor Iinterne, intr-un comunicat.

Joi urmeaza sa se reuneasca in sedinta Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.