Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, ca europarlamentarii PNL au votat in PE impotriva amendamentelor de instituire a unor cote obligatorii de refugiati, dar au votat rezolutia finala pe aceasta tema pentru mecanisme mai eficiente, aratand ca nu se pune problema sanctionarii lor.

"In privinta deciziei pe cote obligatorii sau cote voluntare, am vazut ieri vehiculata in spatiul public ideea ca europarlamentarii PNL au votat pentru cote obligatorii. Fals. Parlamentarii nostri din Parlamentul European nu au votat pentru cote obligatorii, au votat impotriva amendamentelor prin care se doreste instituirea cotelor obligatorii, au votat contra acestor amendamente, dar au optat sa voteze rezolutia finala care solicita si prevedea mecanisme mai eficiente pentru abordarea acestei probleme. Lucrul acesta se poate verifica pe site-ul Parlamentului European", a spus Gorghiu, potrivit Mediafax.

Ea a adaugat ca nu se pune problema sanctionarii europarlamentarilor PNL pentru acest vot din Parlamentul European.

"Nu exista nevoia de a-i sanctiona pe parlamentarii romani. Nu se pune problema sanctionarii europarlamentarilor PNL pentru ca pozitia lor a fost similara cu pozitia statului roman", a adaugat Gorghiu.

Europarlamentarii romani au exprimat, joi, 14 optiuni "pentru", doua "impotriva" si noua abtineri la votul din PE referitor la propunerile Comisiei Europene privind cotele de repartizare a imigrantilor, iar alti sapte eurodeputati romani nu au votat.

Potrivit informatiilor de pe site-ul PE, Victor Bostinaru, Daniel Buda, Andi Cristea, Mircea Diaconu, Monica Macovei, Ramona Manescu, Sigfried Muresan, Norica Nicolai, Emilian Pavel, Cristian Preda, Theodor Stolojan, Claudiu Tanasescu, Adina Valean si Renate Weber au sustinut rezolutia privind cotele obligatorii de migranti.

Csaba Sogor si Iuliu Winkler au votat impotriva.

Doru Claudian Frunzulica, Maria Grapini, Catalin Ivan, Victor Negrescu, Damian Draghici, Laurentiu Rebega, Daciana Sarbu, Mihai Turcanu si Traian Ungureanu s-au abtinut de la vot.

Cristian Busoi, Viorica Dancila, Marian-Jean Marinescu, Sorin Moisa, Dan Nica, Ioan Mircea Pascu si Claudia Tapardel nu au votat.

Parlamentul European a aprobat joi propunerile Comsiei Europene privind gestionarea crizei refugiatilor, inclusiv repartizarea a 160.000 de imigranti intre statele membre ale blocului comunitar, informeaza un comunicat al Legislativului european.

Noile propuneri privind managementul migratiei, inclusiv relocarea a 120.000 de solicitanti de azil in interiorul UE - in plus fata de propunerea din mai privind relocarea a 40.000 de persoane -, un mecanism permanent de distributie, o lista a tarilor de origine sigure, care sa faciliteze repatrierile rapide ale solicitantilor de azil ale caror cereri au fost refuzate si modalitati legale de migratie catre UE, au fost propunerile prezentate de Comisie si dezbatute in Parlament joi.

In urma dezbaterii, eurodeputatii au adoptat o rezolutie pe aceasta tema cu 432 de voturi pentru, 142 impotriva si 57 de abtineri.