Parlamentul European nu a votat cote obligatorii de refugiati pentru statele membre, ci doar doua rezolutii ca recomandari pentru Comisie si Consiliu, arata europarlamentarul liberal Daniel Buda, intr-un comunicat.

Daniel BudaFoto: AGERPRES

"In Parlamentul European nu s-a votat nicio propunere a Comisiei Europene, iar Parlamentul European nu dicteaza cotele obligatorii, acestea fiind stabilite de Consiliul European, format din liderii de state sau de guverne ai celor 28 de state membre ale UE, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si presedintele Consiliului European, Donald Tusk", precizeaza Daniel Buda intr-un comunicat citat de Agerpres.

Cele doua rezolutii nu stabilesc sub nicio forma obligativitati pentru statele membre, ci exprima doar ingrijorarea Parlamentului European cu privire la situatia refugiatilor, subliniaza europarlamentarul roman, adaugand ca propunerile din cuprinsul acestora au valoare de recomandare.

De asemenea, Daniel Buda arata ca in Parlamentul European s-a reiterat faptul ca la ultimul Consiliu JAI, din 20 iulie 2015, s-a convenit asupra unui mecanism voluntar de relocare a persoanelor si li s-a reamintit statelor membre obligativitatea solidaritatii, in sensul de a transfera refugiatii catre teritoriile lor.

"Delegatia PNL in Parlamentul European a votat impotriva amendamentelor care contineau prevederi cu privire la cotele obligatorii pentru statele membre, chiar daca acestea aveau valoare de recomandare insa, la votul final, s-a votat in favoarea rezolutiei in ansamblul ei, deoarece era vorba de recomandari facute pentru Consiliu si Comisie, de a gasi mecanisme suficiente si necesare, astfel incat sa nu mai avem de-a face cu copii morti pe plaja si oameni decapitati de Statul Islamic, dar si de a da dovada de solidaritate, atribut care defineste de altfel Uniunea Europeana in ansamblul ei", spune Daniel Buda.

Romania ar urma sa preia 4.646 dintre cei 120.000 de noi refugiati aflati in Italia, Grecia si Ungaria, potrivit schemei de redistribuire de urgenta a refugiatilor intre statele membre ale Uniunii Europene, care face parte dintr-un plan in sapte puncte pentru solutionarea crizei refugiatilor cu care se confrunta UE, releva un comunicat al Comisiei Europene dat publicitatii miercuri la Strasbourg.

In luna mai, Romaniei ii mai fusese alocata o cota de 1.705 refugiati din prima transa de refugiati de 40.000, aflati pe teritoriul Italiei si Greciei. Primul punct al planului, reprezentat de mecanismul de relocare de urgenta a refugiatilor, prevede ca dintre cei 4.646 de refugiati ce ar urma sa ajunga in Romania 604 se afla in Italia, 1.951 in Grecia si 2.091 in Ungaria.