Sedinta comuna a plenului Camerei Deputatilor si Senatului va avea miercuri la ora 14.30, iar pe ordinea de zi se afla si cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis privind proiectul legii pensiilor speciale pentru parlamentari, informeaza Agerpres.

UPDATE PNL a anuntat intr-o conferinta de presa ca va vota impotriva acestui proiect de lege.

"Solicitarea de reexaminare a avizat punctual anumite prevederi insa fondul ramane neschimbat, ideea de pensii speciale este cea pe care o contestam. Acele articole au fost modificate, insa problema noastra este ca acea lege este in ansamblu neoportuna. O gasim in continuare o forma prin care se conserva privilegii", a declarat Gorghiu.

"Vom vota impotriva legii in aceasta forma" a continuat ea.

Intrebata despre parlamentarii liberali care ar dori eventual sa voteze pentru cererea de reexaminare, Gorghiu a replicat: "La grup s-a discutat, eu ma indoiesc ca exista colegi din pnl care nu inteleg pozitia politica a partidului. va voi putea spune un punct de vedere dupa votul din plen. din apcate voturile psd sunt mai mult decat suficiente pentru a trece acest proiect."

Pe ordinea de zi a sedintei comune se mai afla, de asemenea, proiectul de revocare a lui Anton Ioan din functia de consilier de conturi si vicepresedinte al Autoritatii de Audit.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti, dupa sedinta coalitiei de guvernare, ca legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor va fi trimisa inapoi la comisia pentru statut.

Liderul social-democrat a spus ca actul normativ "trebuie sa aiba o forma foarte apropiata de modelul de la Parlamentul European".

"Vrem sa ajunga intr-o forma care sa fie agreata politic si vrem sa participe si colegii de la PNL", a spus Dragnea.

"Nu mi se pare corect ca un parlamentar sa poata primi o bonificatie la pensie daca are doar sase luni de mandat", a argumentat seful PSD, apreciind ca trebuie incheiat macar un mandat pentru ca un ales sa primeasca pensie speciala.

Pe de alta parte, deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz a anuntat, tot marti, ca in Comisia pentru statut s-au modificat doar unele prevederi din legea pensiilor speciale pentru parlamentari, ca urmare a cererii de reexaminare a presedintelui, stabilind ca acestia vor incasa pensiile din momentul in care au decizii de pensionare in sistemul de stat, dar cuantumul a ramas acelasi, informeaza Mediafax.

"Comisia a discutat toate elementele pe care le contine cererea de reexaminare a presedintelui, o buna parte dintre ele au fost adoptate ca fiind necesare. Acest raport a fost votat in unanimitate", a spus Duvaz.

Potrivit raportului Comisiei pentru statut, depus marti, s-a modificat proiectul astfel: "Indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat."

O modificare facuta de comisia de statut, la soliciarea presedintelui, se refera la faptul ca pensia speciala nu poate fi incasata de deputati si senatori in paralel cu indemnizatia de parlamentar. Se introduce un nou aliniat, astfel: "Pe perioada exercitarii unui nou mandat, plata indemnizatiei pentru limita de varsta se suspenda, urmand a fi reluata, la incetarea acestuia, in cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat dupa suspendare."

Membrii comisiei au mai stabilit ca parlamentarii care au fost condamnati pentru fapte de coruptie savarsite in calitate de parlamentar nu vor putea beneficia de aceste pensii speciale, a mai spus Duvaz, adaugand ca cei condamnati pentru incompatibilitate vor putea beneficia de pensie speciala deoarece este vorba de o situaie administrativa si nu de coruptie.

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis in iulie Parlamentului, spre reexaminare, legea privind pensiile speciale pentru parlamentari.

Potrivit Presedintiei, necesitatea reexaminarii "este motivata, pe de o parte, de caracterul excesiv si arbitrar al noii indemnizatii de care ar urma sa beneficieze deputatii si senatorii, iar pe de alta parte, de faptul ca acest drept ar urma sa se acorde tuturor parlamentarilor care au savarsit fapte de coruptie potrivit vechiului Cod penal, precum si celor al caror mandat a incetat pentru incompatibilitate".