Fostul presedinte Traian Basescu sustine ca doua institutii europene s-au prabusit in aceasta perioada - Acordul de la Dublin si Spatiul Schengen - si ca doreste sa stie care este planul Uniunii Europene in problema refugiatilor pentru ca acest proces sa nu se repete in anii urmatori.

Fostul presedinte al Romaniei a fost prezent, sambata, la Scoala de Vara a PMP, care are loc in statiunea Mamaia, unde a tinut un discurs in fata tinerilor, transmite corespondentul Mediafax.

Traian Basescu s-a referit si la criza refugiatilor, spunand ca in acest caz s-au prabusit doua institutii europene, Acordul de la Dublin si Spatiul Schengen.

"Cand am ajuns in situatia in care constatam ca s-au prabusit institutiile europene, institutii europene s-au prabusit, intelegeti, asta se intampla acum, sunt doua institutii care s-au prabusit: Acordul de la Dublin si Spatiul Schengen. Politicienii sunt tentati sa ascunda prabusirea institutiilor sub umanitarism. Dar eu, ca cetatean european, vreau sa stiu de ce nu au functionat institutiile. Acordul de la Dublin, care obliga statele membre ca, atunci cand au persoane ilegal intrate pe teritoriul lor, sa le trimita in punctul pe unde au intrat in Uniunea Europeana, acest Acord de la Dublin nu mai functioneaza. Securitatea Spatiului Schengen - pai, Romania nu a fost buna, iar Spatiul Schengen se demonstreaza a fi o strecuratoare, intra cine pe unde vrea si cum vrea si cat vrea", a declarat Traian Basescu.

El sustine ca refugiatii ajung in Uniunea Europeana prin Spania, Italia si Grecia, tari care au probleme de mai multi ani in a aplica legislatia UE.

"Este o varianta pentru refugiati, din Maroc prin Spania si nu e de azi, nici de ieri. O alta varianta este din Libia in Italia, traseul marocan include tot Magrebul. Traseul libian include Africa pana in centrul Africii. Au traseu Siria-Turcia-Grecia. (¬) Si in ultima vreme au aparut tentative tot mai multe si dinspre Turcia pe Marea Neagra catre Romania, dar in Romania reusim sa-i oprim. Cei care indeplinesc conditiile sa primeasca azil, primesc azil, cei care nu le indeplinesc sunt trimisi inapoi. Deci, cele trei state sunt toate membre Schengen, Spania, Italia, Grecia. Cele trei state au probleme de ani de zile in a nu reusi sa aplice legislatia Uniunii Europene. Anul acesta constatam ca s-au prabusit doi piloni care protejau Uniunea Europeana de o migratie necontrolata, Acordul de la Dublin si capacitatea Spatiului Schengen de a-si indeplini misiunea, protejarea frontierelor exterioare ale Uniunii", a afirmat Basescu.