Monica Macovei, primul politician care cere verificarea tezelor de doctorat ale demnitarilor si anularea tezelor plagiate

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 3 septembrie 2015, 14:36 Actualitate | Politic

Monica Macovei
Foto: Parlamentul European
Europarlamentarul Monica Macovei cere verificarea tezelor de doctorat ale demnitarilor, anularea tezelor plagiate si transparenta din partea Ministerului Educatiei in privinta doctoratelor coordonate de Gabriel Oprea. Monica Macovei ii solicita ministrului Educatiei, Sorin Mihai Cimpeanu, sa demareze actiunea de verificare a tezelor de masterat si de doctorat ale demnitarilor, incepand cu membrii Guvernului si ai Parlamentului, precum si ale persoanelor cu functii de conducere in institutiile publice.

Monica Macovei solicita, de asemenea, anularea tezelor de doctorat plagiate, anuntarea publica a membrilor comisiilor de evaluare si transparenta din partea Ministerului Educatiei privind solicitarile depuse in baza Legii 544/2001 privind tezele de doctorat coordonate de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Europarlamentarul mai propune modificarea prevederii care stabileste in prezent ca tezele de doctorat ale demnitarilor sunt analizate de Consiliul din subordinea Ministerului Educatiei si trecerea acestei competente la Comisiile de Etica ale universitatilor la care au fost obtinute titlurile academice. Solicitarea adresata ministrului Educatiei a fost inregistrata joi, cu nr. 49381/03.09.2015, la Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, se arata intr-un comunicat de presa transmis de parlamentarul european.

Redam integral scrisoarea adresata de europarlamentarul Monica Macovei ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu:

"Catre: Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice
In atentia: Domnului Sorin Mihai Cimpeanu, Ministru

Domnule Ministru,

Revin cu solicitarea, lansata public, pe 16 decembrie 2014, Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, de a verifica lucrarile de masterat si de doctorat ale demnitarilor, incepand cu membrii Guvernului si ai Parlamentului, si de a le anula pe cele plagiate.

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice nu a comunicat pana acum public nici daca a efectuat verificari si care sunt rezultatele, si nici macar daca a inceput vreo verificare.

In ultima perioada, au aparut mai multe informatii in presa privind teze de doctorat cu suspiciuni de plagiat, apartinand unor persoane publice, membri ai Guvernului sau cu pozitii importante in institutiile statului.
Este ingrijorator faptul ca Ministerul pe care il conduceti nu este transparent in legatura cu subiecte de interes public, cum sunt cele legate de integritatea morala si profesionala a demnitarilor si a persoanelor cu functii de conducere in institutiile statului.

Prevederea legala prin care, in cazul unor suspiciuni de plagiat, demnitarii nu sunt analizati de catre comisiile universitare de etica, ci doar de Ministerul Educatiei face cu atat mai necesara o transparenta deplina din partea ministerului si o verificare temeinica a suspiciunilor semnalate public.

Din acest punct de vedere, este inacceptabil ca Ministerul Educatiei sa nu comunice public componenta comisiilor care decid daca teza de doctorat a unui demnitar este sau nu plagiata. Cazul recent este cel al analizarii tezei de doctorat a viceprim-ministrului Gabriel Oprea, Ministrul Afacerilor Interne, fara a se preciza cine a evaluat aceasta teza.

Mai mult decat atat, exista in spatiul public mai multe nemultumiri legate de faptul ca Ministerul Educatiei si Cercetarii refuza sa puna la dispozitia persoanelor care solicita, pe baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, in termenul legal, informatii privind tezele de doctorat coordonate de viceprim-ministrul Gabriel Oprea.

Va solicit, domnule Ministru, urmatoarele:

1.    verificarea lucrarilor de masterat si de doctorat ale demnitarilor, incepand cu membrii Guvernului si ai Parlamentului, precum si ale persoanelor cu functii de conducere in institutiile publice;

2.    anularea tezelor de doctorat plagiate;

3.    anuntarea publica a membrilor comisiilor de evaluare;

4.    respectarea de indata a Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, prin punerea la dispozitia persoanelor interesate a informatiilor solicitate privind tezele de doctorat.

5.    modificarea prevederii care stabileste in prezent ca tezele de doctorat ale demnitarilor sunt analizate de Consiliul din subordinea Ministerului Educatiei si trecerea acestei competente la Comisiile de Etica ale universitatilor la care au fost obtinute titlurile academice. Universitatile sunt singurele in masura sa recunoasca si sa repare o situatie de malpraxis academic, pentru ca sunt in joc onoarea si credibilitatea lor. Ministerul are o conducere numita politic si exista riscuri majore sa protejeze demnitari, un exemplu putand fi chiar situatia de fata.

Raspunsul la aceste solicitari este singura dumneavoastra solutie pentru a repara o parte din pagubele de imagine si credibilitate aduse invatamantului universitar si mediului academic din Romania.

Recent, oficiali ai Universitatii din Bucuresti au semnalat, referindu-se la teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, fata de care Comisia de Etica a Universitatii a stabilibit ca este plagiata, faptul ca "pagubele de imagine pentru universitatea romaneasca produse de acel caz din 2012 sunt uriase: romani care s-au realizat in materie academica in strainatate au fost chestionati acolo - din Israel, pana in America - in legatura cu modul in care se iau si se dau doctoratele in Romania".

Este evident ca cei care au de suferit de pe urma imposturii din jurul tezelor de doctorat sunt oamenii corecti, educati, care au muncit si au investit in cariera lor academica. Impotriva acestor oameni onesti actioneaza Ministerul Educatiei si Cercetarii prin comportamentul netransparent pe care il arata.

Cu stima,
Monica Macovei 3 septembrie 2015
Deputat in Parlamentul European"

[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

3689 vizualizari

 • +23 (23 voturi)    
  Tampiteii (Joi, 3 septembrie 2015, 14:49)

  Daniel [anonim]

  Eh, acum sa vezi haita de prostovani pesedei ce postari anti-Macovei vor scoate din creierasele lor, uitand ca PSD & Co. au 'domnit' in tara asta cel putin 70% din cei 25 de ani!
  • -4 (6 voturi)    
   Las' (Joi, 3 septembrie 2015, 15:46)

   Rdu [utilizator] i-a raspuns lui Daniel

   ca nu-s singuri...
 • +16 (16 voturi)    
  Infectie (Joi, 3 septembrie 2015, 15:10)

  delavrancea [utilizator]

  Toate institutiile sunt infectate de acesti studiosi.Peste tot ii veti gasi:universitati , scoli, primarii, armata, spitale, politie, jandarmerie, companii de stat, etc.
  Oriunde "studiile superioare" aduc bani la salariu si grade , veti gasi capusele astea .
  Sunt sceptic...nu aveti cum sa-i verificati pe toti.
  Ex:la licenta noi eram vreo 80 de insi , iar la rezultate lista era de vreo 150..."inginerasi"; oameni pe care nu i-am vazut niciodata.

  Dam inainte! Cu statu' corupt. :(
  • +7 (7 voturi)    
   Stai linistit !!!! (Joi, 3 septembrie 2015, 15:31)

   polonyca [utilizator] i-a raspuns lui delavrancea

   Dupa ce ai anulat primele 10-15 "doctorele" de astea......... restul se toarna ei singuri unul pe celalalt !!! Astia "e " toti , oameni de caracter !!:))))
   • +1 (3 voturi)    
    Well ... vezi cazul Mangostu si "Principele" (Joi, 3 septembrie 2015, 16:49)

    Mitica Palarierul [anonim] i-a raspuns lui polonyca

    Well ... sa ne amintim de cazul Mang - talambul de la Oradea care a iesit precum paduchele in frunte pentru a-se auzit strigat "Excelenta Voastra".

    Un dobitoc universitar cu multe titluri care a plagiat un articol GRESIT !

    In cazul "Principelui" - negrii l-a turnat pe Magul de la Saptamana, facand-l de cacaolu biskuvi cu mere pe dl. Barbu.

    In cazul Oprea este chiar mai usor - saracii icioglanii lui nici macar nu stiu sa silabiseasca, daramite sa dezvolte teze de doctorat.

    Sunt (vorba francezului) - "tel maître, tel valet!"

    (.... a propos de slugarnicia "doamnei" Bica)

    "Patria si Dreptul Meu!"
    .
 • +18 (20 voturi)    
  M10 (Joi, 3 septembrie 2015, 15:13)

  Trojan.H [utilizator]

  Cu exceptia Monicai Macovei, chiar n-am la cine sa ma mai uit pe scena publica. Basescu ar mai fi fost oarecum interesant, dar asocierea cu blonda care tine mina la nas il face indezirabil.
  • +5 (7 voturi)    
   De acord, (Joi, 3 septembrie 2015, 15:32)

   BobMuller [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   inafara de Macovei, nu avem cu cine :(
  • -1 (3 voturi)    
   M10 are (Joi, 3 septembrie 2015, 19:36)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   doar 10 membri de partid,ori e initiala Monicai urmata de nota 10!!!
 • +6 (8 voturi)    
  M10, macar 10% in 2016 (Joi, 3 septembrie 2015, 15:23)

  cinevatus [utilizator]

  Doar sa intre in parlament si tot e o realizare.
 • +9 (9 voturi)    
  Romania are nevoie de un PURGE (Joi, 3 septembrie 2015, 15:33)

  Wanheda [utilizator]

  Aruncati in strada sau la zuhause toti criptocomunistii astia securistoizi si toti incopmpetentii din fctiile publice. Altfel nu exista nici o sansa de mai bine. Nu trebuie sa fii prea inteligent ca sa realizezi un lucru, sa faci o asociere intre coruptie si nivelul de trai. Tarile cu nivel de trai ridicat au si coruptia minimala spre inexistenta.
 • +6 (6 voturi)    
  Doctor PPS (Joi, 3 septembrie 2015, 15:51)

  Mateescu [anonim]

  Stiati ca au fost doctoranzi care au pregatit materiale in pps (PowerPoint Slide Show) si i-au dat drumul si au urmarit prezentarea langa comisie ? Oare cati au luat asa? Eu stiu un caz cand doctoranda a fost respinsa cu acest mod de sustinere a tezei de Doctorat. Dar numai gandul ca a incercat aceasta cale, da de inteles ca unii au si reusit astfel !
 • +7 (7 voturi)    
  viorel ponta PSD, Oprea Unpr - impostorii mafioti (Joi, 3 septembrie 2015, 15:53)

  Vasile [anonim]

  care au pus maine pe guvern. trebuie spalata Romania cu orice pret.
 • +3 (3 voturi)    
  normalitatea cererii o face (Joi, 3 septembrie 2015, 16:19)

  __alex__ [utilizator]

  stire intr-o tara unde bunul simt umbla schilod.
 • +7 (7 voturi)    
  ! (Joi, 3 septembrie 2015, 16:36)

  melcul_naravas [utilizator]

  Vaaai! Ce ne facem? Ramanem si fara " Interesul national":)))
 • -5 (7 voturi)    
  d-na M este tot pe langa (Joi, 3 septembrie 2015, 16:53)

  Marius [anonim]

  Acum ca avem creste economica, cod fiscal nou si comuniune intre putere si opozitie a mai ramas o singura problema importanta pt tot romanul: doctoratele si plagiatele. Clarificarea lor ne va face mult mai fericiti decat scaderea taxelor, scaderea somajului si inflatia negativa. Sunt intradevar si autostrazile, sistemul de sanatate, educatia si bunasterea oamenilor niste psoibile subiecte, dar pe lista de prioritati a doamnei ramane una singura: plagiatele. Oare cand o sa scapam de bufnita asta care n-a facut altceva pana acum decat sa distraga atentia de la problemele importante si sa incaseze bani de la toti naivii pentru nazbatiile care ii trec prin cap ?
  • +2 (2 voturi)    
   Nerusinati (Joi, 3 septembrie 2015, 22:21)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Marius

   Daca tot nu sunt importante, atunci de ce va mai luati doctorate plagiate?! Ba mai vreti sa conduceti si Romania cu ele, nerusinatilor!!!

   Baaaaa, sunteti tupeisti infantili si ridicoli!!!!!!! Cu pietre o sa va alunge lumea, pe buna dreptate.
 • +5 (7 voturi)    
  impostorii (Joi, 3 septembrie 2015, 17:28)

  sclavul [anonim]

  Un cuib , cloaca de impostori este la INSPECTORATUL DE STAT IN CONSTRUCTII, s_au aciuatsa infulece de la firmele de construcții
 • +3 (5 voturi)    
  M10 (Joi, 3 septembrie 2015, 20:29)

  rusu [anonim]

  Bravo doamna Macovei, sa-i demascam pe impostori !


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă