Partidul Monicai Macovei, M10, cere Guvernului Romaniei sa se alature "fara intarziere" declaratiei de infiiintare a Tribunalului International pentru Investigarea Crimelor Comunismului, semnate deja de ministrii Justitiei din Cehia, Georgia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Ungaria.

Potrivit unui comunicat remis joi de partidul M10, infiintarea Tribunalui International pentru Investigarea Crimelor Comunismului a fost anuntata de ministrul Justitiei din Estonia la Conferinta de comemorare a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.

"M10 cere guvernului sa semneze acum, pentru ca inca se mai poate sa ne respectam istoria reala, mortii si curajul celor care au infruntat comunismul, inca se mai poate sa restabilim adevarul si sa condamnam vinovatii, inca se mai poate sa fim consecventi cu noi insine, dupa ce am condamnat comunismul in decembrie 2006, pe baza Raportului Tismaneanu", se arata in comunicatul transmis de M10.

"Astazi, crimele comise de catre regimurile comuniste nu pot fi judecate de Curtile Internationale si acest lucru trebuie schimbat. De aceea, sustinem crearea Tribunalului International pentru Investigarea Crimelor Comunismului acum, cat nu este prea tarziu. Acum, cand propaganda ruseasca se intinde si in Romania, iar agresiunea ruseasca ameninta fostele tari comuniste. Acum, cand trebuie sa fim demni si curajosi si sa fim impreuna cu cei care vor stabilirea adevarului si judecarea crimelor comunismului", mai arata M10 in comunicat.

Potrivit M10, "daca nu va cere imediat infiintarea Tribunalului International pentru Investigarea Crimelor Comunismului, executivul va arata inca o data ca interesul tarii nu conteaza pentru guvernantii de astazi".

"Pe noi, cei din Partidul M10, ne intereseaza tara si mersul ei inainte prin adevar si demnitate", se mai afirma in comunicat.