Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta a fost convocat pentru joi, la ora 15:00, la Guvern de vicepremierul pe probleme de securitate nationala, Gabriel Oprea, pentru o discutie pe tema crizei imigrantilor de la granita Romaniei, anunta Mediafax. Gabriel Oprea i-a informat in legatura cu convocarea sedintei atat pe presedintele Klaus Iohannis, cat si pe premierul Victor Ponta.

In Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, condus de vice prim-ministrul Gabriel Oprea, sunt reprezentate urmatoarele ministere si institutii publice: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului Apelor si Padurilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Ministerul pentru Societatea Informationala, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Protectie si Paza, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Primului-Ministru, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare, Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Comisiile parlamentare de politica externa, de aparare si Comisia Schengen vor discuta, pe 8 septembrie, cu ministrii de Externe si Interne despre criza refugiatilor, pentru a stabili un punct de vedere al Parlamentului, au declarat, miercuri, pentru Mediafax,presedintii comsiilor, Laszlo Borbely si Petru Filip.

Discutiile din comisii vor avea loc in conditiile in care problema refugiatilor a luat amploare, iar Uniunea Europeana pare sa fie depasita de situatie. In lipsa unor politici unitare la nivelul Uniunii Europene, statele membre au adoptat propriile masuri, multe fiind contestate de organizatiile pentru drepturile omului si pentru protectia refugiatilor.

Romania ar urma sa primeasca 2.362 de imigranti extracomunitari, conform schemei propuse de Comisia Europeana in cadrul planului care prevede masuri de combatere a imigratiei pe Marea Mediterana si distribuirea refugiatilor in spatiul Uniunii Europene.

In timp ce Romania nu se confrunta deocamdata cu un val de imigranti, statele vecine au trecut deja la masuri exceptionale. Spre exemplu, Ungaria a anuntat miercuri ca planuieste sa trimita militari la frontiera cu Serbia, in contextul in care, in ultimele doua zile, peste 4.500 de imigranti au patruns pe teritoriul ungar. Si autoritatile bulgare au anuntat ca vor trimite 25 de militari la frontierele cu Macedonia si Grecia, in contextul in care mii de imigranti au sosit in aceste tari in weekend.