​Premierul Victor Ponta a declarat la inceputul sedintei de guvern de astazi ca “educatia si sanatatea sunt cele doua domenii nu doar de interes si de importanta nationala, dar care trebuie sa mearga impreuna”. Dupa ce a vorbit despre majorarea salariilor din sistemul sanitar, seful Executivului a spus ca pentru educatie “gasim solutia prin legea salarizarii in sistemul bugetar, prin aplicarea acordurilor pe care le avem (…), sa nu apara discrepante intre profesori si medici”.

Victor PontaFoto: gov.ro

La inceputul sedintei de Guvern de astazi, 26 august 2015, premierul Victor Ponta a anuntat ca pe ordinea de zi “in primul rand avem ordonanta, e finalizata, domnul ministru Banicioiu, doamna Plumb, domnul Teodorovici, ordonanta prin care prevedem de la 1 octombrie cresterea cu 25% a salariilor actuale pentru tot personalul din sistemul sanitar”.

Al doilea lucru, si asta este un repros pe care mi-l asum si pe care l-am afirmat la intalnirea cu reprezentantii sistemului de educatie si-l afirm si acum: da, vreau de acum incolo sa mergem… educatia si sanatatea sunt cele doua domenii nu doar de interes si de importanta nationala, dar care trebuie sa mearga impreuna”, a continuat Ponta, dupa anuntul majorarii salariilor din sanatate.

In ceea ce priveste educatia, premierul a afirmat ca “gasim solutia prin legea salarizarii in sistemul bugetar, prin aplicarea acordurilor pe care le avem si chiar lucruri mai bune, in asa fel incat de fiecare data sanatatea si educatia sa mearga cel putin in zona salariala in acelasi ritm, sa nu apara discrepante intre profesori si medici sau intre personalul nedidactic si personalul auxiliar. Dar asta este obligatia noastra, impreuna cu doamna ministru Plumb, cu domnul Teodorovici avem solutia sa… si de acum incolo sper de fiecare data tot ceea ce se adauga la educatie sa fie si la sanatate, la sanatate la educatie”.

Unul dintre acordurile la care Victor Ponta face referire este cel pe care l-a semnat, ca premier, cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale in care era candidat, cu sindicatele din educatie. Acordul prevede cresterea salariilor profesorilor cu 5% de la 1 martie 2015, cu 5% de la 1 septembrie 2015 (realizate), 5% de la 1 aprilie 2016, 5% de la 1 octombrie 2016, 5% de la 1 ianuarie 2017 si 5% de la 1 octombrie 2017.

Dupa intalnirea sindicalistilor din Educatie cu premierul Victor Ponta si cu ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu, de luni 24 august 2015, la Palatul Victoria, atat ministrul Cimpeanu, cat si sindicalistii au declarat ca discuta despre alocarea la finalul lui 2015 a majorarilor salariale prevazute in acord pentru 2016.

Informatii de background

Amintim ca cererile sindicatelor din educatie de majorare a salariilor profesorilor au venit in aceeasi zi in care Ponta a anuntat ca mareste prin OUG de la 1 octombrie cu 25% salariile din sistemul sanitar. Cand premierul inca nu terminase conferinta de presa pe tema salariilor medicilor, Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" a cerut "ca de acelasi tratament sa beneficieze si angajatii din invatamant" si a amintit de recentele majorari salariale pentru demnitari, parlamentari si functionarii din aparatul central al Guvernului si al Presedintiei.

Cele trei federatii sindicale din invatamant, FSLI, FSE Spiru Haret si Alma Mater, i-au cerut apoi lui Ponta o intalnire de urgenta, pentru majorari salariale suplimentare aplicate profesorilor.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat insa a doua zi, pe 20 august, ca a trimis "zilele trecute" la Ministerul Muncii un proiect, pe marginea legii salarizarii bugetarilor, care prevede cresterea salariilor profesorilor debutanti cu 70%. Majorarea prevazuta prin legea salarizarii ar urma sa se faca etapizat, de-a lungul a 3 ani, pana la finalul anului 2017.

Ministrul a explicat ca nemultumirea sindicalistilor rezida din faptul ca "premierul a spus ca nu promoveaza prin Ordonanta de Urgenta mariri salariale decat pentru sanatate". De cealalta parte, Simion Hancescu, liderul FSLI, a sustinut ca "Ne trezim la 2 saptamani [dupa ce sindicatele si Ministerul Educatiei au convenit aceasta crestere etapizata medie cu 70% a salariilor profesorilor - n.red.] ca Guvernul da ordonanta pentru o anumita categorie si nu da lege de salarizare unitara pentru toata lumea. Trebuia sa aplice la toata lumea in acelasi timp, asta ne-a deranjat. Nu aveam de unde sa stim care sunt intentiile executivului".

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a sustinut, la finalul saptamanii, ca daca salariile profesorilor nu sunt majorate cu cel putin 15% inainte de ianuarie 2016, cadrele didactice vor fi platite ca muncitorii necalificati, pentru ca, "incepand cu data de 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei".

Citeste si: