Forma finala a Codului Fiscal va fi discutata joi intr-o intalnire a liderilor politici, urmand ca saptamana viitoare propunerea sa fie adoptata in Parlament, a anuntat luni ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la scurt timp dupa ce Parlamentul a amanat dezbaterea Codului Fiscal programata pentru luni la ora 15:00. La discutiile de joi va fi mentinuta propunerea privind TVA de 20% si amanarea cu un an a eliminarii supraccizei la carburanti, a precizat ministrul Finantelor, citat de Agerpres. Marele absent de la discutiile politice de joi pe tema Codului Fiscal va fi premierul Victor Ponta, care a anuntat deja ca va lipsi de la intalnire, urmand sa efectueze o vizita oficiala in Republica Moldova.

Eugen TeodoroviciFoto: Guvernul Romaniei

Eugen Teodorovici a explicat ca este necesara o intalnire la nivel politic, fiind vorba despre o decizie la nivelul partidului si al coalitiei: "A fost discutia acea tehnica de care stiti cu cele doua masuri propuse, una de amanare a supraccizei si cealalta de a avea TVA 20% de la 1 ianuarie. Deci, joi va fi o discutie politica, intre liderii politici si vom vedea exact care va fi forma finala pentru ca saptamana viitoare sa putem intra cu ea in Parlament", a declarat ministrul Finantelor.

Intrebat de ce saptamana trecuta a declarat ca s-a ajuns la un acord pe noul Cod fiscal si ca nu ar mai fi nevoie de o discutie politica, Teodorovici a explicat ca a afirmat atunci ca a fost discutie tehnica in urma carora au rezultat cele cele doua masuri propuse de PNL: "Am spus ca a fost discutie tehnica si ca astea au fost cele doua masuri propuse (TVA si supraaciza - n.red.) de cei de la PNL."

Ministrul Finantelor a adaugat ca "Nu s-a intamplat absolut nimic grav. V-am spus, o sa fie joi acea discutie la nivelul coalitiei si o sa luam o decizie in acest sens, cu ce masuri se va intra saptamana viitoare in plenul Parlamentului. (...) Noi ne-am spus punctul de vedere ca Minister al Finantelor, la nivel de Guvern, acum se poarta inca discutii de acest fel de care v-am spus. Vom vedea exact daca sunt cele doua masuri sau daca mai sunt si altele."

El a mai explicat ca s-a discutat si "pe cifre" in sedinta BPN al PSD si a adaugat ca nu exista nicio problema in acest sens: "Urmeaza doar sa fie o discutie joi pentru a vedea exact care e forma finala. In afara de cele doua masuri de care am vorbit nu s-a mai discutat de nicio alta masura. (...) Sunt alte cifre acum care arata, sa spunem, mai bine pentru ca, deja, este o economie la bugetul de stat pe 2016. Deci, am spus, daca amanam cu un an supracciza, doi, TVA la 20% de la 19%, sunt niste economii pe care pe 2016 le putem avea. Asta a fost singura discutie, nimic altceva."

Potrivit lui Teodorovici, marirea salariilor bugetarilor si preconizatele masuri din noul Cod fiscal nu au legatura una cu cealalta.

  • Victor Ponta, marele absent

Premierul Victor Ponta a anuntat ca joi va efectua o vizita oficiala la Chisinau, el confirmand ca va absenta de la discutiile politice pe tema noului Cod Fiscal: "Joi sunt la Chisinau. Ma intalnesc cu primul-ministru al Republicii Moldova si continui ceea ce am facut in anii anteriori si anume sprijinul, pentru ca, de fapt, Romania este principalul sprijin pentru Moldova in tot ceea ce face in perioada aceasta", a declarat Ponta, citat de Agerpres.

Primul ministru pleaca la Chisinau in fruntea unei delegatii de ministri si consilieri de stat, in data de 27 august, de Ziua Independentei Republicii Moldova, a anuntat luni premierul moldovean Valeriu Strelet, potrivit unui comunicat al Biroului comunicare si relatii cu presa al Guvernului Republicii Moldova.

Vizita delegatiei romane va incepe cu depuneri de flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant din centrul Chisinaului si va continua la Complexul Memorial "Maica indurerata".

Ulterior, cei doi premieri - Victor Ponta si Valeriu Strelet - vor avea o intrevedere tete-a-tete, dupa care delegatiile se vor intruni in format largit. La finalul convorbirilor, cei doi vor sustine o conferinta de presa comuna.

Victor Ponta va avea intrevederi si cu presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, si cu seful Parlamentului, Andrian Candu.