Ora 15.28: Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, anunta convocarea sesiunii extraordinare luni, 24 august, ora 15.00, pentru dezbaterile privind Codul Fiscal.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ora 14.47: Liderii coalitiei de guvernare discuta luni modificarile aduse Codului Fiscal, au declarat surse pentru Mediafax.

PSD, UNPR, ALDE si reprezentantii minoritatilor urmeaza sa discute luni dimineata, inaintea inceperii sesiunii extraordinare a Parlamentului, despre modificarile aduse joi Codului fiscal, in intalnirea tehnica dintre partidele parlamentare, au declarat surse din coalitie pentru Mediafax. In cadrul discutiilor, urmeaza sa se stabileasca si daca vor avea loc noi negocieri politice intre partidele parlamentare.

O varianta luata in calcul este ca toate dezbaterile politice sa aiba loc in comisiile Parlamentului si in plen, fara a mai fi necesara o intalnire cu PNL si UDMR, in urma consensului la care s-a ajuns in discutiile de joi. Potrivit acelorasi surse, urmeaza insa sa aiba loc, in perioada urmatoare, si negocieri politice asupra noii legi a salarizarii unitare.

Ora 13.44:Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca deficitul bugetar in 2016 rezultat prin aplicarea acestor masuri ar fi "in jurul cifrei de 2%. (...) Deci, nu ne vom incadra in acea tinta de 1,2% impactul fiscal" (Agerpres).

Ora 12.16 Ministrul Eugen Nicolicea a anuntat la finalul negocierilor tehnice intre partide ca TVA va fi scazuta in trepte, la 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% incepand cu 1 ianuarie 2017.

S-a convenit, de asemenea, sa se amane scoaterea supra-accizei pentru carburant. Restul prevederilor au ramas neatinse, a spus Nicolicea.

"Am discutat din punct de vedere tehnic, am vazut impactul, am facut ca temerile privind nesustenabilitatea Codului Fiscal sa nu mai existe", a explicat ministrul pentru relatia cu parlamentul.

UPDATE 11.44 Partidele au ajuns la un consens asupra reducerii TVA la 20%, urmand sa stabileasca daca vor fi pastrate prevederile privind eliminarea altor taxe sau daca masurile vor fi amanate, au declarat, pentru Mediafax, surse politice.

UPDATE 11.05Ministrul pentru relatia cu Parlamentul Eugen Nicolicea (UNPR) a anuntat ca reuniunea se va desfasura fara accesul presei si ca la sfarsitul ei se vor face declaratii de presa, transmite Mediafax.

Din partea PSD participa ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, lipsind sefii comisiilor de buget din Parlament, cum era initial asteptat.

Liberalii i-au trimis pe vicepresedintele comisiei de Buget din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, si pe secretarul general Marian Petrache, iar UNPR pe ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, si pe senatorul Haralambie Vochitoiu.

UDMR este reprezentant de Iuliu Winkler, precum si parlamentarii Erdei Doloczki Istvan si Alexandru Vegh. ALDE l-a trimis la intalnire pe vicepresedintele Catalin Beciu.

Partidele parlamentare au demarat joi dimineata discutiile tehnice pe marginea Codului Fiscal retrimis de presedintele Klaus Iohannis legislativului, in conditiile in care aproape toate formatiunile sustin varianta reducerii TVA, iar premierul Victor Ponta a declarat ca seful statului a fost de acord cu o TVA de 20%.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la Romania TV, ca in cadrul discutiilor avute la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, insa ar vrea ca eliminarea taxei pe constructii speciale si a accizei sa fie efectuata "la o data ulterioara".

Pe 24 august va fi convocat Parlamentul Romaniei in sesiune extraordinara pentru a vota din nou Codul Fiscal retrimis de presedinte. Discutia tehnica intre partidele parlamentare pe marginea Codului vor avea loc joi dimineata.

Klaus Iohannis a refuzat adoptarea Codului Fiscal pe motiv ca relaxarea fiscala introdusa de noul Cod ar periclita echilibrele macroeconomice si nu ar fi sustenabile, pozitia presedinteluifiind sustinuta si de PNL, in ciuda faptului ca liberalii votasera alaturi de PSD in Parlament noul Cod Fiscal.

Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca sustine o modificare la noul Cod Fiscal, si anume o cota de TVA de 20%, cat era in proiectul initial, si nu 19%, cata fost introdus in proiect in urma solicitarilor liberalilor.

Gabriel Oprea, presedintele UNPR, a declarat marti ca UNPR va vota noul Cod Fiscal "asa cum stabilim in coalitia de guvernare".

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca la consultarile tehnice privind Codul fiscal Uniunea sustine reducerea TVA la 19%, dar, daca nu se va intruni majoritatea pentru aceasta propunere, va accepta si varianta Guvernului privind TVA de 20%.

De asemenea, copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat, miercuri, ca partidul sau va sustine Codul fiscal in varianta in care a fost votatata de Parlament, cu TVA de 19%.

Presedintele PSRO, Mircea Geoana, a declarat, miercuri, ca PSRO respinge Codul Fiscal in forma propusa de Guvern si cere adoptarea unor modificari precum reducerea TVA la 19% si redistribuirea reducerii CAS de 5% intre angajati (2,5%) si angajatori (2,5%)