Premierul a insistat miercuri la inceputul sedintei de guvern pentru reducerea TVA, aducand ca argument faptul ca el si ministrul finantelor, Eugen Teodorovici sunt tehnocrati. Ponta a mai spus ca e fundamental pentru economie scaderea TVA de la 24% la 20%, adica un pas inapoi fata de scaderea prevazuta acum in Codul Fiscal la 19%.

Victor Ponta, la sedinta de GuvernFoto: Guvern

“Sper ca liderii pol sa tina cont de opinia noastra tehnocrata”, a spus Victor Ponta.

“E foarte important ca saptamana viitoare sa se termine batalia politica si sa avem Codul Fiscal aprobat. Important este sa dam semnalul fundamental pentru economie - 20% TVA”, a spus premierul.

Victor Ponta a declarat ca a discutat acest lucru si cu presedintele Klaus Iohannis, si cu guvernatorul Mugur Isarescu si a sustinut ca obiectivul este sa "creasca salariile si sa scada preturile".

Potrivit premierului, scaderea cu patru puncte procentuale a TVA poate fi compensata de cresterea economica, de o organizare buna a ANAF si de "cheltuieli inutile de care scapam".

El a abordat si problema salariilor medicilor si i-a cerut ministrului sanatatii, Nicolae Banicioiu sa prezinte saptamana viitoare ordonanta prin care acestea sa fie majorate cu 25%.

Victor Ponta a spus ca atat se poate acum si a trimis o sageata si catre liberali: "daca PNL zice ca poate sa le faca 5.000 de euro ii las azi pe ei".

Despre ceilalti bugetari, care cer si ei mariri salariale, premierul a spsu ca se va discuta se va negocia "si cand puten, ne tinem de cuvant".

Premierul s-a adresat si ministrului agriculturii, Daniel Constantin, caruia i-a solicitat, in conditiile in care productia agricola nu va fi asa buna ca in anii trecuti, sa ineapa deja evaluarea pierderilor.

Astfel, guvernul urmeaza sa se adreseze Comisiei Europene pentru ajutorarea fermierilor, pentru ca ei "sunt cei care in anii trecuti ne-au ajutat" cu productii bune.