Primarii, consilierii judeteni si locali care au fost condamnati la inchisoare cu suspendare nu-si vor mai pierde mandatul, potrivit unei propuneri legislative de modificare a Statutului alesilor locali, semnata de un grup de 16 parlamentari de la toate partidele, transmite Mediafax. Initiativa legislativa, semnata de 6 deputati PSD, 6 UDMR, 2 PNL, unul de la minoritati si unul de la PC-PLR, se afla in dezbatere publica pe site-ul Camerei Deputatilor.

Proiectul modifica articolul 9 si articolul 15 din Statutul alesilor locali in sensul in care se precizeaza ca isi pierd mandatul doar primarii si consilierii care au fost condamnati definitiv la inchisoare cu executare, fie ca este vorba despre infractiuni de drept comun, fie ca este vorba despre infractiuni de coruptie.

Legea aflata in vigoare prevede ca alesii locali isi pierd mandatul in cazul unei "condamnari, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate", actul normativ nefacand distinctia intre pedeapsa la inchisoare cu suspendare si cea cu executare.

Initiatorii sustin ca aplicarea acestei prevederi in corelare cu prevederile noului Cod Penal a condus la o practica judiciara neuniforma, astfel incat, pentru cazuri similare, legea a fost interpretata diferit.

"Astfel, in unele cazuri interpretarea a fost stricta si orice condamnare, cu sau fara executare, la o pedeapsa privativa de libertate s-a soldat cu emiterea de catre prefect a ordinului de constatare a incetarii mandatului sau cu adoptarea hotararii de incetare a mandatului de consilier. Ca efect, chiar si pentru delicte minore, comise fara intentie si fara legatura cu exercitarea atributiilor ce le revin, alesilor locali condamnati la executarea pedepsei cu suspendare le-a incetat mandatul. In alte cazuri, instantele au ales interpretarea in spirit a prevederilor legii si, drept consecinta in urma condamnarii la o pedeapsa cu suspendare, cei vizati si-au putut exercita in continuare atributiile de alesi locali", sustin initiatorii, in expunerea de motive.

Ei mai sustin ca decizia instantelor de a nu dispune incetarea mandatului pentru cei condamnati cu suspendare este "solutia echitabila, deoarece pe de-o parte nu aduce atingere legitimitatii alesilor locali asigurata prin votul cetatenilor, iar pe de alta parte conduce la armonizarea prevderilor Statutului alesilor locali cu prevederile noului Cod Penal".