UNPR va lansa in decembrie un program intitulat "Siguranta si Prosperitate pentru Romania", pe teme economice, sociale si de politica externa, a declarat marti liderul formatiunii, Gabriel Oprea, si invita partidele la negocieri pe acest subiect, mizand si pe sprijinul lui Klaus Iohannis, relateaza Mediafax.

"La aproape 100 de ani de la Unirea din 1918 consider ca suntem obligati sa definim o viziune pe termen lung pentru Romania. UNPR isi asuma aceasta misiune si invita toate partidele la un dialog onest pe aceasta tema. (...) Programul national "Siguranta si Prosperitate pentru Romania" este punctul de plecare in aceste discutii cu toate partidele politice. (...) Acest document lansat si asumat de UNPR abordeaza subiecte extrem de importante pentru societate si definitorii pentru noi ca partid", a declarat Gabriel Oprea, adaugand ca programul va fi definitivat in luna decembrie.

Liderul UNPR a evitat sa spuna daca a discutat si cu partenerii din coalitie, in special cu PSD, pe tema lansarii acestui program, insa precizeaza ca niciun partid "responsabil" n-ar avea cum sa fie deranjat de astfel de propuneri. "Este viziunea noastra politica, a UNPR, un partid pe propriile picioare, un partid responsabil. (...) Eu nu cred ca un partid politic responsabil din Romania poate fi deranjat de astfel de propuneri, care sunt niste propuneri simple de constructie impreuna si de chemare la dialog", a mai spus Oprea.

Pe de alta parte, UNPR vrea ca in acest proiect sa se implice si presedintele Klaus Iohannis, pentru a "armoniza" toate punctele de vedere. "Presedintele Romaniei, cel care este omul ales de popor, este cel care va trebui sa armonizeze, cel care va trebui ca toate aceste entitati, partide politice, ONG-uri, cetateni, sa se aseze la dialog si sa putem ca impreuna sa avem o viziune pe termen lung", a explicat vicepremierul Oprea.

Cele cinci teme lansate de UNPR sunt "renasterea nationala, functionarea statului, rolul Romaniei in lume, functionarea economiei si noul stat social".

In privinta "renasterii nationale", UNPR doreste restabilirea echilibrului demografic, dar si lansarea unei "componente identitare", atat pentru romanii din tara, cat si pentru cei din strainatate. "UNPR considera ca renasterea nationala este strans legata de valorile familiei. Familia trebuie sa fie in centrul tuturor preocuparilor clasei politice. (...) Siguranta si prosperitatea sunt mai valoroase cand beneficiarul direct este familia. Familia este garantia pastrarii identitatii nationale", a spus Oprea, precizand ca familia trebuie sa fie principalul beneficiar al politicilor guvernamentale.

Ca masuri concrete, UNPR propune sustinerea familiilor cu copii prin servicii publice de calitate, cum ar fi cresterea numarului de crese publice care sa ingrijeasca copiii de la 1 an, "cand se intorc mamele la munca", dar si extinderea programului "Scoala dupa scoala" gratuit pana la ora 18.00, pentru "armonizarea programului copiiilor cu cel al parintilor". In privinta diasporei, UNPR vrea sprijinirea familiilor cu copii prin investitii in educatie. "Se cheltuie prea multi bani pe festivaluri folclorice, pe expozitii, in loc ca unele din aceste fonduri sa fie cheltuite pentru scoli sau macar pentru cursuri despre istoria si limba romana", a explicat Oprea.

In privinta "functionarii statului", UNPR doreste sa se axeze pe educatie si pe sanatate, domenii care sunt gratuite "doar pe hartie", dar si pe o reasezare a administratiei publice, care este in acest moment "supradimensionata". "Ca masuri concrete, vizam atat o crestere a salariilor in sistem public, insa trebuie sa fim constienti ca aceste cresteri si aceste salarii nu sunt sustenabile fara o reorganizare a sistemului public", a spus Oprea, adaugand ca in acest moment administratia "produce prea multe hartii si prea putine solutii".

"Atat profesorii cat si medicii sunt nevoiti din cauza salariilor mici sa isi ia cate o jumatate de norma in sistemul privat, insa lucrurile nu pot functiona asa. Intre sistemul public si cel privat trebuie sa existe o competitie reala, nu trebuie sa existe o complicitate", a mai spus Oprea, care a precizat ca UNPR isi doreste dublarea salariilor pentru profesori si medici.

In ceea ce priveste "rolul Romaniei in lume", UNPR vrea ca statul sa isi asume un rol activ in sprijinirea Republicii Moldova. "UNPR considera ca Romania trebuie sa isi asume mai clar destinul sau istoric in regiune, in special in relatia cu Republica Moldova. Principala misiune pe care o avem este de a semnala si explica comunitatii internationale si in special partenerilor nostri importanta pe care Moldova o are in evolutiile geopolitice din regiune. (...) Singurul parcurs realist pentru Republica Moldova este cel normal catre Uniunea Europeana si catre NATO, iar Romania trebuie sa se implice cu toata forta ca un astfel de parcurs sa devina realitate", a spus liderul UNPR.

Viziunea UNPR asupra economiei se refera la "consolidarea competitivitatii economiei nationale, tinand cont de atuurile si oprtunitatile pe care le avem ca tara", iar aici progresistii propun cinci "parghii" pentru relansarea economiei: "un Cod Fiscal care sa incurajeze investitiile, facilitati pentru incurajarea capitalului romanesc, protejarea resursei umane inalt calificate, agricultura si dezvoltarea transporturilor".

"Nu este normal ca multinationalele sa fie mai protejate in Romania decat sunt IMM-urile cu capital autohton. Nu este normal ca un strain sa poata cumpara terenuri mai usor decat poate cumpara un agricultor roman. Nu este normal sa ne complacem intr-o economie de consum si sa toleram exportul de resurse si importul de produse finite. Suntem o tara europeana, dar sa nu incercam sa fim mai europeni decat alte tari din Uniunea Europeana", a spus Oprea, adaugand ca Romania trebuie sa se intereseze de protejarea resurselor proprii.

In privinta "noului stat social", UNPR considera ca accentul trebuie sa se extinda treptat dinspre protectia de natura materiala, adica de la ajutoarele sociale, catre protectia de natura juridica, in relatiile de munca si in relatiile de natura comerciala.

"Masurile pe aceasta directie vizeaza restabilirea echilibrului acolo unde el a fost rupt in anii tranzitiei. Concret, trebuie restabilit echilibrul intre angajati si angajatori, intre consumatorii si furnizorii de utilitati, intre cei cu venituri foarte mari si cei cu venituri foarte mici. Astfel, sustinem taxarea suplimentara a marilor averi si a profiturilor exceptionale, sustinem ca amenzile sa fie proportionale cu cifra de afaceri si sustinem ca institutiile sa vegheze cu mai multa atentie la modul in care multinationalele respecta legislatia muncii", a spus Oprea.