Alina Gorghiu a facut un nou apel la parlamentari sa adopte legea votului prin corespondenta in sesiunea extraordinara ce va avea loc pentru reexaminarea Codului Fiscal in perioada 24-26, pentru ca aceasta sa se poata aplica la alegerile parlamentare din 2016. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, copresedintele PNL a declarat ca spera ca Liviu Dragnea, presedinte interimar al PSD, "sa renunte la ostilitatea" fata de diaspora.

"Parlamentul are ocazia de a le face, in sfarsit, dreptate cetatenilor nostri care traiesc peste hotare, daca partidele vor fi de acord sa adoptam legea votului prin corespondenta in sesiunea parlamentara extraordinara. Sper ca noua conducere a PSD sa renunte la ostilitatea manifestata pana acum fata de diaspora, ostilitate care s-a bazat in mare parte pe frustrarea candidatului perdant la alegerile prezidentiale, Victor Ponta.

Refuzul de a adopta aceasta lege, astfel incat ea sa se poata aplica la alegerile parlamentare din 2016, ar fi o sfidare de neiertat fata de milioane de cetateni ai Romaniei si o dovada ca PSD isi asuma mostenirea politica a lui Victor Ponta", scrie liderul PNL.

Alina Gorghiu afirmase pe 14 iulie ca PNL va cere sesiune extraordinara pentru aceasta lege, insa nu a detaliat insa si etapele procedurale. Ulterior, coalitia de guvernare a anuntat ca a cazut de acord pentru o sesiune extraordinara a parlamentului pentru a se discuta si vota cererea de reexaminare a Codului Fiscala transmisa de presedintele Klaus Iohannis.

"Am decis convocarea pentru luna august a unei sesiuni extraordinare a parlamentului, anume legea votului prin corespondenta. Un motiv este faptul ca daca vom intra cu legea in toamna vom rata acel termen de un an pana la alegeri in care nu putem modifica legea electorala. Noi ne-am angajat sa sustinem acest vot prin corespondenta alaturi de PSD dar suntem singurii care am sustinut in mod constant acest proiect" a precizat la acel moment Gorghiu, care a declarat ca urmeaza sa stabileasca data pentru care doresc aceasta sesiune.

"Noi am si avut discutii si cu PSD-ul am fost de acord cu prelungirea termenului la care sa te preinscrii la 6 luni, si am zis foarte bine, este suficient timp pentru autoritatea aelecotrala permanenta, sa stim unde facem sectii", a completat co-presedintele PNL Vasile Blaga.

Potrivit art. 66 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc si in sesiuni extraordinare, la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de presedintii acestora.

Comisia comuna pentru elaborarea initiativelor legislative electorale mai are de trecut un singur proiect de lege, dupa cele adoptate sesiunea trecuta - legea privind finantarea partidelor si campaniilor electoral, legea partidelor, legea alegerilor locale si legea alegerilor parlamentare - votul prin corespondenta. In luna mai, reprezentantii PSD si cei ai PNL din comisie s-au contrazis pe aceasta tema, fiecare asteptand sa exista "vointa politica".

Intrebat de acest proiect pe 26 mai, Mihai Voicu (PNL), presedintele comisiei de cod electoral, a declarat ca in prezent "nu exista vointa politica", insa ca liberalii vor retrage motiunea daca pana atunci se adopta proiectul de lege privind votul prin coresondenta al liberalilor. "Aceasta motiune nu este punct fix, legea este punct fix. In momentul in care acest proces va fi deblocat, motiunea noastra va fi retrasa. Daca legea votului prin corespondenta ar fi adoptata sau macar ar fi intr-o faza finala fara echivoc de adoptare motiunea noastra ar fi, desigur, fara sens", a precizat liberalul.

Pe de alta parte, Gabriela Podasca (PSD), vicepresedinte al comisiei, a afirmat ca PNL trebuie sa se decida care este proiectul privind votul prin corespondenta pe care il sustine, intrucat in prezent sunt trei proiecte depuse.

"Eu cred ca PNL trebuie sa se decida care este proiectul pe votul prin corespondenta pe care il sustine, pentru ca sunt vreo trei legi pe care PNL le-a depus, sunt doua ale PNL si unul al domnului Tomac. Procedura pana acum a fost ca exista un singur proiect pe care lucram, iar celelalte vor figura ca amendamente pentru proiectul pe care noi facem acele modificari", a spus Podasca.

Ea a sustinut ca PNL trebuie sa isi aleaga un proiect pe care Comisia de cod electoral sa lucreze. "Cand acestia vor initia discutiile, cu siguranta si noi vom avea deschidere. Sunt mai multe proiecte de lege care vizeaza acelasi obiect de reglementare, a votului prin corespondenta. Atat timp cat noi nu ne decidem care e proiectul de fond, nu putem lua o decizie", a explicat Podasca.

Vezi aici cele patru proiecte pe votul prin corespondenta: