Presedintele Klaus Iohannis a semnat marti decretul acreditarea în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a lui Mihnea Ioan Motoc, informeaza un comunicat al Cotroceniului.

Mihnea MotocFoto: MAE

Tot azi seful statului a semnat si acreditarea lui Viorel Mosanu, viitorul ambasador al Romanie in Republica Belarus.

In aprilie, presedintele Klaus Iohannis a aprobat rechemarea lui Mihnea Motoc din functia de reprezentant permanent al Romaniei pe langa Uniunea Europena si numirea lui la Londra.

Diplomatul a primit pe 12 mai aviz favorabil din partea comisiilor pentru politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului.

"In comunitatea romaneasca problematica este insotita de foarte multe sensibilitati, de necazuri, de dureri iar acest lucru, evident, nu ma va lasa indiferent. Nu voi ocoli aceste aspecte mai delicate ale fiintarii romanilor in Marea Britanie si am inceput sa ma familiarizez si sa aprofundez diversele fatete ale acestui fenomen, inclusiv pe dimensiunea consulara, dimensiunea de cooperare politieneasca in cazurile cele mai sensibile. Ca noi toti, sunt ofensat de orice discriminari, de orice stereotipii negative la adresa romanilor care in ultima instanta se repercuteaza asupra imaginii si statutului nostru, ca tara si voi incerca sa valorific oportunitatile decurgand din faptul ca mediile romanesti in Marea Britanie au un grad destul de ridicat de structurare, din faptul ca exista deja in relatia dintre autoritatile romane, dintre ambasada si comunitatea romaneasca bune practici si un anumit sistem de interactionare care cred ca trebuie doar intensificat", a spus Motoc la audierea in Comisiile pentru politica externa ale Parlamentului.

El a adaugat ca prezenta romanilor in Marea Britanie este o contributie la societatea si la economia britanica, deoarece majoritatea romanilor care vin in ultima vreme aici vin pentru a munci, 80% dintre ei sunt angajati pe piata muncii, aceasta fiind o medie care depaseste media de angajare de ansamblu in societatea britanica.

Tot pe 12 mai a primit avizul comisiilor de politica externa si Viorel Mosanu.

"Voi sprijini activ procesul de normalizare al relatiilor intre UE si Belarus printr-un dialog constructiv. Obiectivele acestui demers raman aceleasi - democratizarea Republicii Belarus, instaurarea unui stat de drept, ridicarea nivelului de emancipare nationala in Belarus si a suveranitatii de stat. Voi incerca sa incurajez autoritatile de la Minsk sa aiba o cooperare cat mai stransa cu Republica Moldova, Ucraina, Georgia pentru a oferi acestor state o marja de independenta mai mare in raport cu presiunile economice ruse. Voi incuraja, de asemenea, autoritatile de la Minsk sa intensifice cooperarea in cadrul Parteneriatului estic", a spus atunci Mosanu.