Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, i-a indemnat marti, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, pe romanii din Ucraina sa-si ia cetatenia romana, chiar daca statul ucrainean nu permite dubla cetatenie, informeaza Agerpres.

Intrebat daca la Cernauti sau Kiev se va deschide in curand un Institut Cultural Roman, asa cum solicita de mult timp romanii de acolo, Traian Basescu a spus ca nu crede ca se va intampla acest lucru, pentru ca "ucrainenii nu s-au tinut niciodata de cuvant" in ceea ce priveste intelegerile privind minoritatea romana, dar le-a sugerat romanilor din Ucraina sa solicite cetatenie romana.

"Va fac o sugestie. Avand in vedere ca noi nu mai publicam in Monitorul Oficial cetateniile, faceti-va cetateni romani, dragi romani din Ucraina. Cereti cetatenie romana! (...) Statul ucrainean nu permite dubla cetatenie, dar nici nu controleaza acasa cetatenii daca au si pasaport romanesc", a declarat Basescu.

Fostul presedinte si-a exprimat speranta ca relatiile dintre Romania si Ucraina se vor imbunatati dupa ce tara noastra si-a dovedit corectitudinea in timpul conflictului din estul Ucrainei.

"In ceea ce priveste statul roman, probabil ca va trebui sa schimbam putin lucrurile si urmare a iesirii noastre de pe lista neagra a puterilor ostile statului ucrainean. Pentru ca, pana la Porosenko, acolo am fost. Probabil ca noua situatie si pozitiile noastre in timpul conflictului i-au convins ca putem fi foarte buni prieteni si speranta mea este ca, dupa aceste probe de corectitudine, in relatia cu Ucraina se va deschide relatia, ceea ce va permite Romaniei sa faca mai mult pentru minoritarii romani. Dar, repet, luati-va cetatenie ca e cel mai sigur lucru", a aratat Traian Basescu.

In ceea ce priveste faptul ca tinerii romani au luptat si chiar s-au sacrificat in conflictul din estul Ucrainei, Traian Basescu a spus ca acestia au dovedit ca sunt cetateni loiali ai acestui stat, dar s-a declarat din nou impotriva recrutarii excesive a acestora.

"Noi am considerat intotdeauna ca romanii minoritari au fost loiali statului ucrainean, au murit si ei in Donbas, in estul Ucrainei, si-au dat tributul de sange ca orice cetatean loial statului pe teritoriul caruia traieste. Dar nu am fost niciodata de acord cu abuzul de a recruta preponderent romani pentru a fi trimisi in estul Ucrainei", a mai spus fostul sef al statului.

Traian Basescu a punctat faptul ca problemele Romaniei cu Ucraina au fost generate si de litigiul dintre cele doua state privind platoul continental din Marea Neagra si a reiterat ideea ca cel mai bun lucru care se poate face acum pentru romanii din Ucraina este acordarea unui numar cat mai mare de burse pentru tinerii de acolo.

"Romania a avut acel litigiu cu miza uriasa in Marea Neagra si, pana la hotararea definitiva a Tribunalului de la Haga in favoarea Romaniei, dar si dupa, au durat ani de cicatrizare. Pentru ca Ucraina nu a cicatrizat cu usurinta faptul ca a trebuit sa cedeze 10.000 de kilometri patrati de platou continental in Marea Neagra. Dar, sa speram ca lucrurile vor fi mai bune de acum inainte. Romania este un suporter fara rezerve al Ucrainei, cred ca se vor imbunatati lucrurile si aici, si cred ca primul pas ar fi o rapida crestere a numarului de burse pentru tinerii romani din comunitatile romanesti din Ucraina. Este cel mai usor lucru de facut", a declarat Traian Basescu.

Intrebat ce prognoza are in legatura cu mandatul fostului presedinte georgian Mihail Saakasvili, care a fost numit guvernator al regiunii Odesa, Traian Basescu a spus ca acesta este un "democrat prin definitie, dar este iute la manie".

"Sa nu se apuce de vreun razboi, ca a mai incercat unul in tara lui si nu a iesit bine", a spus Basescu.