Fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu a declarat, marti, la Izvoru Muresului, ca autonomia pe criterii etnice "nu poate exista", iar proba ca Romania nu accepta un astfel de concept este refuzul de a recunoaste Kosovo "in pofida pozitiei tuturor marilor nostri aliati".

Traian BasescuFoto: Agerpres

"Autonomia pe criterii etnice nu poate exista. Nu exista un astfel de concept acceptabil pentru statul roman. Si proba ca Romania nu accepta un astfel de concept este ca Romania, in pofida pozitiei tuturor marilor nostri aliati, a refuzat sa recunoasca Kosovo. Exact din acest motiv. Si credeti-ma ca nu e comod sa-si mentii pozitia cand aliatii tai sunt SUA, Germania, Franta, Italia si multe alte state mari. Interesul national prevaleaza in fata prieteniilor si a aliantelor, iar noi am facut un efort de explicare pentru ca aici n-am lovi numai in interesul nostru national, am lovi si in interesele transnistrene. Deocamdata, pozitia oficiala a Chisinaului este ca nu se poate acorda autonomie pe criterii etnice. Ce s-ar intampla la Taraclia, la Comrad, in alte mici insulite populate de minoritati in Republica Moldova? Republica Moldova este un stat mic, cu o forta limitata. Nu putem tocmai noi, Romania, sa cream premise politice, de a se genera autonomii pe criterii etnice in Republica Moldova. Cu atat mai putin in Romania", a sustinut Traian Basescu in cadrul lucrarilor Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, potrivit Agerpres.

Referitor la declaratiile facute de fostul sef al statului in urma cu doi ani, tot la Izvoru Muresului, cand a spus ca Romania trebuie sa-si asume leadership-ul punerii la punct a Budapestei, Traian Basescu a spus ca, la nivel oficial, nu mai exista declaratii "agresive si indecente pentru relatia dintre doua state membre UE", problema fiind lasata, oficial sau nu, in seama extremistilor maghiari, din Romania sau din Ungaria.

"N-as putea spune ca, in momentul de fata, Ungaria are o politica oficiala agresiva. Singurul lucru care mai trebuie clarificat si trebuie scos din vocabularul oficial maghiar este cel legat de autonomia Tinutului Secuiesc. Eu cred ca noi nu umblam cu degetul pe harta Ungariei. Pentru ca am putea umbla de la frontiera pana la Tisa, dar suntem decenti si bine crescuti. Si atunci o sa-i invitam scris sa nu ne mai spuna cum sa ne organizam regiunile si cat de autonome sa fie. (...) Deci, problema este de tupeu si nu vad, in modul cel mai serios, daca o vor tine pe a lor cu autonomia Tinutului Secuiesc, nu vad de ce nu am vorbi de autonomia teritoriului dintre frontiera si Tisa. La contrapartida", a spus Traian Basescu.

Legat de faptul ca judetele Harghita si Covasna nu sunt dezvoltate din punct de vedere economic, fostul sef al statului a spus ca acest lucru are legatura cu faptul ca administratiile locale au aprobat, o vreme, instalarea firmelor maghiare, "crezand ca maghiarii au bani si ii scot si pe urechi si pe nas si vin sa-i aduca aici", au blocat alti investitori care nu au fost maghiari si au creat politic incertitudine prin "aceasta continua afirmare a autonomiei teritoriale", motiv pentru care firmele s-au oprit la frontiera celor doua judete.

"Steagul autonomiei este unul care ii face reticenti pe investitori. De ce sa vina pana aici, unde pot avea probleme etnice, si sa nu se opreasca la Sibiu, la Brasov. Deci, acesta este motivul pentru care cele doua judete raman in urma", a declarat Basescu.

Fostul presedinte a mai spus ca guvernul central a facut eforturi "remarcabile" pentru dezvoltarea infrastructurii in zona, dar partenerii Guvernului trebuie sa fie administratiile locale, care trebuie sa termine cu lozinca autonomiei teritoriale - una "fara continut, care doar incita, dar, din punct de vedere economic, alunga investitorii".

In opinia fostului seful al statului, daca etnicii maghiari vor renunta la conceptul de autonomie, in cativa ani va creste numarul investitiilor din Harghita si Covasna.

Intrebat despre lipsa finantarii pentru asociatiile romanilor din Harghita, Covasna si Mures, Traian Basescu a spus ca trebuie sa se gaseasca o solutie, iar acest lucru nu a functionat pana acum intrucat la Bucuresti nu s-a acceptat ideea ca romanii sunt minoritari pe teritoriul Romaniei, si a avansat ideea folosirii termenului de "inferior numeric".

"Trebuie sa gasesc formule de finantare si a fundatiilor romanesti din Harghita si Covasna. Recunosc ca, iata, e aproape un an de cand mi-am terminat mandatul, dar nu am reusit sa conving spectrul politic ca ar trebui sa generam finantari pentru minoritarii romani, pentru ca termenul folosit la Bucuresti este ca nu putem accepta ideea ca romanii sunt minoritari in Romania. Dar iata o formula - inferior numeric, care ar putea fi utilizata si gasita o formula de finantare", a conchis fostul sef al statului.

Lucrarile celei de-a XIII-a editii a Universitatii de Vara a romanilor de pretutindeni se desfasoara la Complexul Sportiv National de la Izvoru Muresului, la dezbateri fiind abordate teme de interes pentru romanii din afara granitelor, dar si din Romania.