Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, marti, ca Federatia Rusa nu va mai pleca din Transnistria, avand in vedere ca pentru Moscova acel teritoriu reprezinta, din punct de vedere strategic, "un soi de Kaliningrad", informeaza Agerpres.

"Niciodata Federatia Rusa nu va mai pleca din Transnistria. Vreau sa exprim acest punct de vedere sa nu existe dubii. Acest format de negociere a situatiei din Transnistria s-a aratat absolut ineficient. El a lasat timpul sa lucreze in favoarea separatistilor. Acum, Transnistria si-a dezvoltat toate structurile specifice unui stat, unui statulet, fie el si statulet mafiot, are toate caracteristicile specifice unui astfel de stat. Federatia Rusa nu va ezita niciodata sa sustina separatistii de la Tiraspol pentru a-si mentine acel petec de pamant, care inseamna pentru Federatia Rusa, din punct de vedere strategic, un soi de Kaliningrad, dar nu la Nord, ci la Sud", a declarat fostul presedinte, la deschiderea Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, judetul Harghita.

Basescu a afirmat in acelasi context ca solutia de viitor pentru pentru Chisinau este unirea cu Romania.

"Eu, ca presedinte, i-am spus-o si presedintelui Voronin si presedintelui interimar Ghimpu si presedintele Timofti - solutia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu Romania. Este o solutie de viitor, de egal interes si pentru Romania si pentru Republica Moldova. Sigur, ar fi necinstit sa spunem ca o astfel de unire se poate face netinand cont ca exista o Transnistrie si ca va fi imposibil de importat un conflict inghetat in interiorul Uniunii Europene, pe de-o parte. Pe de alta parte, trebuie recunoscut faptul ca Transnistria nu a fost pamant al Romaniei in istoria lui. A incerca sa ascundem realitatile istorie si realitatile geopolitice este o greseala, iar o constructie de reunificare a Romaniei cu Republica Moldova nu poate fi bazata decat pe realism. Iar realismul ne spune ca in Uniunea Europeana nu va putea fi importat un conflict inghetat", a mai declarat fostul presedinte.

Tema centrala a Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului este "Reunirea Basarabiei cu Romania, obiectiv national al romanilor pentru 2018. Evolutii geopolitice si interesul national romanesc".