Parchetul General a decis sa nu inceapa urmarirea penala a premierului Victor Ponta, impotriva caruia PNL Cluj a depus la inceputul anului o plangere penala pentru abuz in serviciu, acuzandu-l pe premierul Ponta ca a blocat in mod ilegal organizarea alegerilor partiale pentru Consiliul Judetean Cluj, se arata intr-un raspuns primit de Gandul.info de la Parchetul General.

Potrivit Gandul, pana in prezent, exista trei decizii a trei instante din Romania - Curtea de Apel Cluj si de doua ori Curtea de Apel Bucuresti, care arata ca guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor partiale locale si parlamentare. In motivarea deciziei de la Cluj, instanta a decis ca este vorba de "un exces de putere" din partea Guvernului.

Aceste decizii nu sunt definitive. Liberalii clujeni au contestat decizia procurorului de caz la Parchetul General, dar nu au avut castig de cauza. Cazul se va judeca la Inalta Curte in aceasta toamna.

Liberalii nu au renuntat, iar cazul se va judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie, mai scrie Gandul. Liberalii sustin ca procurorii trebuie sa tina cont de deciziile judecatorilor, care au confirmat incalcarea legii.

Plangerea penala a celor de la PNL a fost depusa pe 28 ianuarie 2015, dupa ce trecuse termenul legal pentru organizarea alegerilor partiale pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj, post vacant din octombrie 2014. Termenul legal pentru organizarea alegerilor era de 90 de zile. Procurorul Dragos Cojocariu a decis clasarea cauzei pe 6 aprilie 2015, considerand ca nu s-au intrunit elementele necesare pentru inceperea urmarii penale a premierului Ponta. PNL Cluj a contestat pe 21 mai 2015 Ordonanta de clasare data de procurorul de caz, dar si de data aceasta fara succes.

Context

Principilalele motive pentru care Guvernul ar trebui sa organizeze alegeri anticipate in mai multe localitatii si judete din Romania sunt demisiile si anchetele DNA. La Cluj, Guvernul ar trebui sa organizeze alegeri anticipate pentru functia de presedinte la Consiliul Judetean Cluj, dupa ce Horea Uioreanu si-a dat demisia la sase luni de la arestarea sa. Uioreanu a fost arestat preventiv la sfarsitul lunii mai a anului trecut pentru fapte coruptie.

Pentru sefia consiliului judetean ar trebui sa se organizeze alegeri anticipate si la Neamt si Valcea, dupa ce Culita Tarata si Ioan Calea au decedat. Locuitorii Sibiului trebuie sa isi aleaga in acest an un nou primar, dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Klaus Iohannis. Momentan, edilul Sibiului este un viceprimar de la Forumul Democrat German.

Si la Sighisioara ar trebui organizate alegeri pentru functia de primar, dupa ce mandatul lui Dorin Danesan a incetat ca urmare a condamnarii la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu. Brailenii trebuie sa isi aleaga si ei un nou sef al CJ, ca urmare a unei decizii definitive a ANI prin care Gh. Bunea Stancu a fost declarat incompatibil.

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru, explica saptamana trecuta pentru "Adevarul" de ce organizarea oricaror alegeri locale inainte de luna iunie 2016 a devenit practic imposibila. Fiecare scrutin local ar fi trebuit organizat mai devreme de luna iunie, cat timp legea interzice alegerile partiale cu mai putin de un an inaintea celor la termen.

"In cazul alegerilor locale partiale, data de 7 iunie 2015 este ultima data posibila pentru organizarea si desfasurarea acestora, iar proiectele de hotarari ale Guvernului ar fi trebuit adoptate astfel incat sa intre in vigoare pe 4 mai 2015", arata Ana Maria Patru. Pana pe 4 mai, Guvernul nu a emis insa nicio hatarare in acest sens, chiar daca atat Internele, cat si Ministerul Dezvoltarii au fost "informate periodic" de AEP despre "datele-limita pana la care pot fi organizate alegerile partiale respective".