Copresedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, afirma ca securizarea cresterii economice din perioada guvernarii sale 2004-2008 a fost blocata in 2009 de criza politica intretinuta de Traian Basescu, iar greseala nu trebuie repetata acum prin sacrificarea Codului Fiscal, de care Romania are nevoie, in numele unor interese politice de moment, relateaza Agerpres.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Cei care critica guvernarea Tariceanu nu au avut si nu au nici o rusine in a isi asuma rezultatele acesteia: investitii straine record, crestere economica, cresteri de salarii si pensii. Aud voci care incearca sa explice cum cresterea economica mult prea accelerata din perioada 2004-2008, a adus criza in 2010. In primul rand, marea problema a Romaniei a fost anul 2009 cand o criza politica perpetua, intretinuta de Traian Basescu, a blocat practic orice strategie a Romaniei care ar fi securizat cresterea economica si care ar fi limitat efectele crizei. Nu trebuie sa repetam aceleasi greseli si ii vad pe unii pregatiti sa sacrifice un Cod Fiscal de care Romania are nevoie, in numele unor interese politice de moment si in numele luptei pentru putere", spune Tariceanu, intr-un comentariu postat duminica pe Facebook.

El mai aminteste cum in septembrie 2009 fostul presedinte Traian Basescu, intr-un discurs tinut in fata Parlamentului, lauda si isi asuma rezultatele guvernarii Tariceanu in privinta introducerii cotei unice, cresterii economice fara precedent, a cresterilor inregistrate in privinta salariilor si pensiilor ori investitiilor straine directe, dar si a reducerii saraciei absolute.

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, luni, ca, in opinia sa, noul Cod fiscal va fi revotat in Parlament si promulgat de actualul sef al statului, adaugand ca responsabilitatea pentru stabilitatea fiscal-bugetara a Romaniei este zero la oamenii politici.

El a adaugat ca "teoria lui Tariceanu este reimplementata acum de Ponta" si a avertizat ca "2017 va fi anul 2010 al crizei profunde, cu o tara destabilizata economic".

"Am convingerea, anul acesta, cu pomenile electorale facute, este echivalentul anului 2007 din timpul lui Tariceanu. Intrarea noului Cod fiscal inseamna echivalentul lui 2008 din timpul lui Tariceanu. Imi fac datoria, ca om cu experienta si care nu mai are interese, sa avertizez ca 2017 va fi anul 2010 al crizei profunde, cu o tara destabilizata economic si care va avea din nou deficit de cont curent consistent, pentru ca se stimuleaza din nou urias consumul, iar Romania nu produce cat ar consuma romanii cand au bani, pe de-o parte, iar pe de alta parte va trebui sa se imprumute multi bani pentru a se acoperi gaurile generate de relaxarea fiscala irationala pe care o face actuala majoritate. (...) Daca se va promulga noul Cod fiscal, 2017 va fi echivalentul lui 2010", a spus fostul presedinte.