Liderul UNPR Gabriel Oprea a lansat joi, intr-o conferinta de presa, o invitatie la consultari pe tema codului fiscal catre toate partidele parlamentare, pentru a "se ajunge la un punct comun". Oprea a afirmat ca a avut deja intalniri informale cu toti liderii politici, inclusiv cei liberali, care la randul lor au lansat o invitatie partidelor parlamentare pentru a se discuta Codul Fiscal, acestia propunand si o data - 17 august.

Gabriel OpreaFoto: Agerpres
  • Codul Fiscal va fi discutat in Parlament in sesiune extrordinara in perioada 24-26 august, mai intai in Senat si apoi in Camera Deputatilor, dupa ce presedintele Klaus Iohannis l-a trimis spre reexaminare.

UPDATE 2 Consultarile au fost propuse pentru 19 august, ora 10.00, la Palatul Parlamentului.

Invitatia a fost trimisa si premierului Victor Ponta.

"Astfel, scrisoarea a fost transmisa primului-ministru al Guvernului Romaniei, Victor Ponta, presedintelui interimar al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, co-presedintilor Aliantei Liberalilor si Democratilor, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, co-presedintilor Partidului National Liberal, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, presedintelui Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Kelemen Hunor, precum si liderului grupului parlamentar al minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian", potrivit unui comunicat al UNPR transmis Agerpres.

Sursa citata precizeaza ca "UNPR este un partid dedicat interesului national, care sprijina toate proiectele privind securitatea nationala, dar care are in vedere, pe acelasi plan si bunastarea tuturor romanilor".

"Romania, economia romaneasca, sute de mii de intreprinzatori asteapta o decizie inteleapta in privinta rediscutarii noului Cod Fiscal. UNPR va face tot posibilul pentru ca Romania sa iasa din logica conflictului politic si sa intre intr-o logica a bunastarii tuturor romanilor. Ne dorim sa aducem la aceeasi masa, a negocierii, toate punctele de vedere si vom incerca sa obtinem cel mai bun rezultat pentru Romania. Prin conducerea partidului, precum si prin cei 62 de parlamentari ai sai - 42 deputati si 20 senatori - UNPR va participa la toate intalnirile si dezbaterile necesare pentru armonizarea punctelor de vedere si pentru obtinerea unei viziuni corecte asupra drumului de urmat pentru Romania", se mai arata in comunicatul UNPR.

UPDATE PNL saluta invitatia UNPR

Vicepremierul isi arata astfel deschiderea, pentru prima data, la o alta solutie la Codul Fiscal adoptat la sfarsitul sesiunii parlamentare. Pozitia sa e contrara celei a premierului Victor Ponta, care vrea noul Cod in forma radicala - cu taieri de taxe si impozite si scaderea intr-o singura transa a TVA de la 24% la 19% incepand cu 1 ianuarie 2016.

De remarcat ca Victor Ponta (sustinut de ministrii Eurgen Teodorovici si Rovana Plumb) a ramas singurul lider politic care sustine versiunea radicala a noului Cod Fiscal. FMI, Comisia Europeana, Klaus Iohannis, seful BNR, liderii PNL si UDMR au criticat propunerea radicala votata deja de Parlament si intoarsa de presedinte, in timp ce Liviu Dragnea s-a aratat si el deschis unor discutii.

"Decizia UNPR-ului de a incerca sa produca un dialog reprezinta o incercare de a obtine cel mai bun rezultat pentru ca bunastarea romanilor sa nu aiba de suferit. Nu va ascund ca am avut discutii informale cu toti liderii politici, inclusiv de la liberali. Este important sa ne intalnim sa discutam pentru a obtinte cea mai buna varianta. Vom trimite o scrisoare tuturor partidelor politice. Cred ca UNPR este un partid politic credibil", a declarat Oprea.

Intrebat daca ar fi de acord cu varianta etapizarii scaderii TVA, liderul UNPR a raspuns: "Luam in calcul tot ce s-a vorbit despre Codul Fiscal. Este important sa ne intalnim si sa discutam".

UNPR are 62 de parlamentari in acest moment.