Autoritatea Electorala Permanenta: Registrul Electoral, extins pentru romanii din diaspora. Ei ar putea vota aproape de domiciliu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 2 august 2015, 14:22 Actualitate | Politic


Cozi la vot in Italia
Foto: Hotnews
Registrul Electoral va fi extins si pentru romanii din diaspora, purtatorul de cuvant al AEP, Marian Muhulet, precizand, pentru Mediafax, ca modificarile aduse vor permite romanilor din strainatate sa voteze cat mai aproape de locul in care isi au domiciliul sau resedinta, fara sa mai stea la cozi.

Extinderea Registrului Electoral pentru romanii din diaspora face parte dintr-un contract-cadru multianual, care se intinde pe patru ani si care prevede, de asemenea, mentenanta si modernizarea Registrului Electoral, valoarea estimativa a proiectului publicat, miercuri, de AEP in Sistemul Electronic de Achizitii Publice fiind de 8,4 milioane de euro, cu TVA inclusa.

"Este vorba despre achizitia unui contract-cadru multianual care se intinde pe patru ani. Contine un numar de cinci contracte subsecvente, care sunt fiecare bugetate, incepand cu anul acesta. Noi am reusit sa prindem in buget, anul acesta, o suma de aproape doua milioane de euro, TVA inclusa, urmand de vazut daca Guvernul va aloca in anii urmatori fondurile necesare pentru celelalte contracte subsecvente", a afirmat purtatorul de cuvant al Autoritatii Electorale Permanente, Marian Muhulet.

"Ne dorim ca, in baza modificarilor legislative operate recent, care prevad ca, daca un numar de cetateni romani - 100 de cetateni limita stabilita pentru alegerea Parlamentului - doresc sa li se infiinteze o sectie de votare, acestia pot completa o cerere, urmand ca, in baza cererilor facute de ei, sa se intocmeasca o lista permanenta, asa cum exista si in sectiile de votare din Romania", a declarat Marian Muhulet, pentru MEDIAFAX.

El a spus ca, la alegerile anterioare, pentru romanii din diaspora se intocmeau doar liste suplimentare, astfel ca cetatenii romani care voiau sa voteze mergeau in sectiile de votare din tarile in care isi aveau resedinta sau domiciliul si erau trecuti pe lista de catre presedintele sectiei de votare.

Ca urmare a extinderii Registrului Electoral si pentru diaspora, romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate vor putea sa inainteze catre AEP cereri, urmand ca acestia sa poata vota la sectiile care se vor infiinta, in apropierea adresei pe care au comunicat-o AEP.

Cei care aleg, insa, sa nu dea date despre locul in care doresc sa-si exercite dreptul de vot, vor vota in continuare pe listele suplimentare, la misiunile diplomatice ale Romaniei din strainatate.

"Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate pot formula astfel de cereri si pot vota la sectiile de votare care se vor infiinta, iar cei care nu formuleaza o cerere si aleg sa nu furnizeze date despre locatia in care doresc sa-si exercite dreptul de vot vor vota in continuare pe listele suplimentare, la misiunile diplomatice ale Romaniei din strainatate", a mai spus Marian Muhulet.

Purtatorul de cuvant al AEP a adaugat ca, prin modificarile care vor fi aduse Registrului Electoral, AEP vrea ca "efortul administrativ depus de fiecare cetatean sa fie unul cat mai mic, in sensul in care, daca este cu putinta, totul sa se desfasoare online, iar cererile sa poata sa fie procesate, de asemenea, cu operativitate".

Autoritatea Electorala Permanenta va centraliza datele, inregistrate in Registrul Electoral, iar pe baza centralizarii acestora, va transmite catre Ministerul Afacerilor Externe o lista cu orasele in care trebuie infiintate sectii de votare.

"Ministerul Afacerilor Externe este institutia statului roman care face diligentele catre autoritatile din celelalte state si va discuta cu oficialii din tarile respective, urmand sa identifice spatii pentru a infiinta sectii de votare in localitatile pe care noi le vom indica", a precizat Marian Muhulet.

Potrivit anuntului publicat, miercuri, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), contractul scos la licitatie, in valoare de 8,4 milione de euro, cu TVA inclusa, prevede extinderea Registrului Electoral pentru romanii din diaspora, mentenanta si suportul tehnic al Registrului Electoral existent folosit in prezent de alegatorii din tara, precum si asigurarea unor noi functionalitati.

Printre noile functionalitati ale Registrului Electoral ar trebui sa fie preluarea datelor de localizare ale utilizatorilor din surse multiple, in vederea validarii incrucisate a corectitudinii datelor (Ministerul Afacerilor Interne, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice), generarea unor machete de formulare (liste suplimentare, procese verbale), gestionarea/alegerea oficialilor electorali (presedinti si vicepresedinti de sectii), modul de verificare automata a listelor de sustinatori in format electronic, dar si alte functionalitati, la cerere, potrivit caietului de sarcini intocmit de AEP.

Dezvoltarea componentei pentru facilitarea comunicarii cetatenilor cu primarul, dar si punerea la dispozitia alegatorilor a unei aplicatii pentru telefoanele mobile care permite localizarea sectiilor, identificarea si crearea unui drum catre sectiile de votare sunt alte servicii incluse in contract.

Extinderea Registrului Electoral pentru romanii din diaspora "va trebui sa gestioneze situatia votului cetatenilor romani aflati in strainatate". In prima faza, se doreste o reinregistrare a tuturor cetatenilor romani aflati in strainatate, pentru a avea o situatie foarte clara a numarului si a locului in care se afla acestia, se mai arata in anuntul de licitatie publicat de AEP.

Reinregistrarea romanilor din diaspora se va putea face fie prin depunerea de catre alegatori a unei cereri de inregistrare, la sediul unei ambasade, consulat, filiala AEP sau primarie, fie online, prin intermediul sistemul informatizat al Registrului Electoral. Cetatenii romani aflati in strainatate care vor opta pentru inregistrarea online, ce presupune incarcarea documentelor care fac dovada domiciliului sau a resedintei, nu vor fi scutiti, insa, de transmiterea cererii in original la sediul unei ambasade, consulat, filiala AEP sau primarie.

Autentificarea in Registrul Electoral se face, in prezent, cu ajutorul unui user si al unei parole, insa AEP vrea sa imbunatateasca modul de autentificare, astfel ca electorii ar putea accesa Registrul Electoral prin token, sistem de autentificare in doi pasi, inregistrare, precum si autentificare prin semnatura electronica.

Cat priveste conditiile de participare la licitatie, in anuntul AEP se arata ca ofertantii sau grupul de operatori economici trebuie sa aiba o medie a cifrei de afaceri globale pe ultimii trei ani financiari incheiati de minimum 3.545.650 de euro si sa faca dovada prestarii de servicii similare, in ultimii trei ani. AEP a stabilit ca termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare 15 septembrie, iar ca termen limita de evaluare a ofertelor data de 9 octombrie.

La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, din 2 si 16 noiembrie 2014, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record, insa in mai multe capitale europene cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele la votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului al doilea, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.

Dupa scrutin, Melescanu si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate.

La doua zile dupa turul al doilea, si Melescanu a demisionat, el precizand ca face acest lucru pentru ca nu toti romanii din diaspora au putut vota si ca a luat aceasta decizie ca "om de onoare", "intr-o tara in care nimeni nu prea-si asuma responsabilitatile".


7584 vizualizari

 • +4 (18 voturi)    
  Deci pana acum (Duminică, 2 august 2015, 15:50)

  xrogo [utilizator]

  cei din diaspora NU erau prinsi in listele elctorale permanente,atunci cum mama naibii au fost la referendumul celebru din 2009 in cvorum?
  • +9 (13 voturi)    
   nu e chiar asa (Duminică, 2 august 2015, 17:12)

   torna_fratre [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   ei sunt inclusi in listele permanente insa nu exista o evidenta unde sunt ei.
   Adica ei figureaza ca fiind in viata insa problema apare ca nu se stie locatia lor...
   Ca atare la orice alegeri ei fac parte din cvorum insa infiintarea sectiilor de votare pe adresa unde locuiiesc la acel moment nu se poate face fara o preinscriere cu ceva timp inainte pentru a sti ce resurse se vor aloca(sectii,stampile,personal etc) la numarul de doritori pentru vot.
   • +5 (7 voturi)    
    o masura cu efecte peste 4 ani (Duminică, 2 august 2015, 20:20)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

    in 2016 avem alegeri parlamentare si locale. daca te inregistrezi la o circumscriptie din afara tarii nu ai drept de vot la locale, doar la parlamentare. la alegerile parlamentare deja s-a impus din nou prin modfiicarea legii 35/2008 ca norma de reprezentare se aplica doar in tara.. pentru diaspora tot cateva locuri sunt eligibile, indiferent cati romani voteaza.
   • +2 (2 voturi)    
    Vot diaspora (Luni, 3 august 2015, 16:47)

    Adriana Miut [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

    Nu conteaza unde locuiesc ei si nu este vina lor ca au trebuit sa plece. Exista o ambasada / un consulat in fiecare tara. Ambasadorul nu trebuie in lux sa huzureasca in capitala ci sa circule acolo unde sunt romani la munca si sa-si faca o evidenta. Apoi el poate sa conlucreze cu oficialitatile tarii unde este ambasador si sa afle cine plateste impozit si cine nu, la fel cum stie si ANAF-ul nostru. Daca vrei sa rezolvi o treaba cauti solutii si rezolvi. Problema este ca nu s-a dorit deoarece orice roman care a iesit afara s-a destupat la cap si nu mai vrea sa voteze puterea corupta de la Bucuresti. Deci: sa le fie limitata posibilitatea de a vota.
  • +6 (8 voturi)    
   Ba erau (Duminică, 2 august 2015, 17:26)

   anitei [anonim] i-a raspuns lui xrogo

   cuprinși în listele permanente din LOCALITĂȚILE DE DOMICILIU DIN ROMÂNIA DE UNDE nu și-au radiat prezența. Adică erau la numarul total, deși temporar plecau aiurea.
  • +7 (9 voturi)    
   Eu is domiciliat afara (Duminică, 2 august 2015, 17:45)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   si mi-am facut si pasaport la vremea aia in care e specificat ca sunt cetatean roman cu domiciliul in Canada. Daca autoritatile din tara nu m-au radiat de pe listele lor de acolo....poate intrebarea e WHY??? Incompetenta sau interese???
   • -2 (6 voturi)    
    tu, sigur esti! (Duminică, 2 august 2015, 22:21)

    precis [anonim] i-a raspuns lui Dalinar

    orice CRDS [cet.rom.rez in.strainatate] este in registrul special complementar Reg Permanent si asta de la momentul obtinerii statututlui de CRDS.
    In acel registru nu exista insa adresa ta din Canada, care se poate schimba. Sigur nu figurezi in reg din RO.
    Dar Stan Papusa care se duce sa zugraveasca in Spania pt sase luni nu POTE fi in alt registru si nici in aberatia birocratica descrisa mai sus.
    • +4 (6 voturi)    
     exemplu (Luni, 3 august 2015, 7:54)

     inmono [utilizator] i-a raspuns lui precis

     eu am plecat in 2010 si in 2011 mi-am actualizat informatiile din tara la toate institutiile cu noul domiciliu si noile acte. figurez si acum in registru, la fel cum figureaza si taicameu care e decedat din 2006 si pentru care am dus toate hartiile necesare: certificat de deces, succesiuni etc.
     Stan Papusa functionarul, platit de la buget, n-a avut vreme de cativa ani sa faca modificarile, ca doar de ...
  • +1 (1 vot)    
   Prin frauda (Luni, 3 august 2015, 14:14)

   Reticentul [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   .
 • +9 (11 voturi)    
  O solutie simpla (Duminică, 2 august 2015, 18:31)

  AlinL [utilizator]

  O solutie simpla si rezonabila este ca fiecare roman care este stabilit in strainatate sa trimita o scrisoare ambasadei din tara respectivaimpreuna cu datele din Cartea de Identitate pentru a fi inclus in Registrul Electoral. Ramane de vazut ce spune legea romaneasca despre asta. Daca nu spune nimic sau este inadecvata ar putea fi modificata - acesta desigur, daca dorim sa rezolvam problema. Daca nu, atunci putem sa intarziem, sa ne propunem si sa nu reusim, sa apara probleme neprevazute, sa fim depasiti administrativ...the usual crap.
  • +4 (6 voturi)    
   Mod votare (Duminică, 2 august 2015, 20:44)

   Gila [anonim] i-a raspuns lui AlinL

   Niciun sistem de votare nu este simplu de pus in aplicare si niciunul nu este suta la suta sigur. Dar poate ar mai trebui lasate in pace ambasadele si gasit un sistem independent. Un sistem care sa fie integral gestionat de Autoritatea electorala si de care aceasta sa raspunda. Macar daca ceva nu va iesi bine, sa se cunoasca vinovatii...
   • 0 (2 voturi)    
    Poate ca... (Duminică, 2 august 2015, 23:27)

    AlinL [utilizator] i-a raspuns lui Gila

    ... aveti dreptate. Vom vedea. Hai Romania!
  • -5 (7 voturi)    
   Corect e sa dea si contul bancar.... (Luni, 3 august 2015, 4:01)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

   Corect e sa dea si contul bancar....

   Daca tot nu produce nimic pentru statul roman, face putine economii cu banii adevaratilor contribuabili si reduce birocratia statului, oferindu-i posibilitatea sa depuna banii de ajutor social pentru sotie si copii direct in cont, fara sa mai fie nevoie de plata uui functionar...
   • +1 (1 vot)    
    "Daca tot nu produce nimic..." (Luni, 3 august 2015, 12:33)

    AlinL [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Esti un arogant. Sa fiu sincer, m-am saturat sa tot scriu pe-aici cati bani am adus eu in Romania de cand am plecat si cum niciodata nu as fi putut sa fac acesti bani in Romania. Am mai scris si scriu inca o data ca finantez o afacere in Romania in domeniul IT - deci usurel cu "produsul" ala si ai grija cum vorbesti. Realmente m-am saturat de fitilisti ca tine care nu mai stiu ce sa scrie ca sa discrediteze romanii din strainatate sau ca sa bage zazanie intre cei din Romania si cei din afara.

    Vad ca nu ati bagat la cap un lucru elementar: cata vreme avem in Romania sotii, parinti, frati, surori, verisori, unchi s.a.m.d. PSD-ul prin atitudinea sa neprietenoasa va continua sa isi ia o maciuca in cap la alegeri de la romanii din strainatate. Cand PSD-ul va invata sa nu mai faca pipi impotriva vantului atunci nu se va mai uda pe pantaloni la alegeri. PSD-ul, PNL-ul,PD-ul si oricare alta gasca ce ar putea avea probleme acceptand realitatea sociala a romanilor care traiesc in strainatate, cu totii vor avea de suferit de la romanii din strainatate. Faptul ca nimeni nu este la putere pentru totdeauna ramane o garantie.
  • +1 (1 vot)    
   subject (Luni, 3 august 2015, 8:30)

   respublik [anonim] i-a raspuns lui AlinL

   bine spus
 • +7 (9 voturi)    
  AEP cere o lada cu marmelada si primeste (Duminică, 2 august 2015, 18:54)

  n.dumiritu [utilizator]

  Deci fac achizitii inainte sa fie votata legea promisa de toate partidele a votului prin corespondenta.
  Si nu pot sa nu ma minunez de puterea de care incepe sa dispuna si sa fructifice aceasta AEP. Soft de 8,5 mil Euro pt. niste evidente si verificari simple (realmente simple, intrebati pe oricine). Vor vrea sa mai achizitioneze si alt soft pt. gestionarea cheltuielilor de campanie pt.ca se vor plati de la stat. Au amendat-o (cu o suma mare) pe Monica Macovei pt.ca a primit donatii, cu nume si prenume, iar ei, AEP, sparg aproape 10 mil. Euro din impozite pe softuri care nu merita nici a suta parte. Numiti-ma paranoic, dar mie mi se pare furt calificat.
 • +7 (9 voturi)    
  ca la prosti (Duminică, 2 august 2015, 20:32)

  Adrian_. [utilizator]

  soft de 8,5 milioane de euro pentru eliminarea declaratiei ce iti permite sa votezi pe listele suplimentare?

  nu vad cum ar putea elimina cozile o astfel de investitie.
  Mi se par bani sifonati (cu dedicatie).
 • -9 (13 voturi)    
  la paris .. sa se inscrie toti la paris (Duminică, 2 august 2015, 20:41)

  cetateanu turmentat [anonim]

  ca acolo se poate vota 10 pe minut
  • +5 (9 voturi)    
   esti pe spatiu public (Duminică, 2 august 2015, 22:25)

   cinic [anonim] i-a raspuns lui cetateanu turmentat

   Tocmai a pierdut bani un politicin care a declarat asta [contra lui Baconschi].
   Sa inteleg ca ai bani de dat?
   PS. Spune-i instrcutorului tau de partid ca in 2004 au votat la Paris 3400 pers iar in 2009 exact 3802. Astea-s date OFICIALE.
   Erai pe votca cand ai zis 10 pe minut?
   • -3 (7 voturi)    
    Matale stii care a fost obiectul litigiului...? (Luni, 3 august 2015, 4:05)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    Matale stii care a fost obiectul litigiului / procesului...? Sau, parerist, de HN?
  • +3 (5 voturi)    
   Fix asa (Luni, 3 august 2015, 2:26)

   adi [anonim] i-a raspuns lui cetateanu turmentat

   10 pe minut sunt fix pix. Votatul in sine dureaza 10 secunde, problema e inregistrarea in listele suplimentarea si verificarea declaratiei pe proprie raspundere. Daca ai 5 membri in comisia de votare care se ocupa cu scrisul listelor, 10 insi pe minut inseamna doi de fiecare membru al comisiei, adica unul la 30 de secunde. Adica timp berechet.

   Chestia interesanta - si care ar face o diferenta majora - e alta: "Ne dorim ca, in baza modificarilor legislative operate recent, care prevad ca, daca un numar de cetateni romani - 100 de cetateni limita stabilita pentru alegerea Parlamentului - doresc sa li se infiinteze o sectie de votare, acestia pot completa o cerere, urmand ca, in baza cererilor facute de ei, sa se intocmeasca o lista permanenta, asa cum exista si in sectiile de votare din Romania".

   Carevasazica, la minimum 100 de cereri, se face sectie in orasul respectiv. Intrebarile sunt doua:
   1. Ce se va intampla in orasele in care vor fi 1000, 2000, 5000, 10000 de cereri? Tot o singura sectie?
   2. La parlamentare, chestia asta are o influenta practica nula, pentru ca toata diaspora - cam 15% din corpul electoral, adica vreo 3 milioane de cetateni - e reprezentata in Parlament de fix 6 parlamentari din cei 400 si ceva - adica maximum 2.ceva% din totalul alesilor.
 • +3 (5 voturi)    
  eu (inca) NU CRED ca vor face asa (Duminică, 2 august 2015, 23:59)

  baimarean [utilizator]

  Motivul?
  "de vazut daca Guvernul va aloca in anii urmatori fondurile necesare pentru celelalte contracte subsecvente""..
  Nu cred c-o va face . Prea sunt multe in joc..
 • 0 (0 voturi)    
  Nu rezolva chestia asta nimic (Luni, 3 august 2015, 11:57)

  diverse [anonim]

  Adica daca la Londra sunt 50.ooo de romani acolo tot o sectie - doua vor fi bagate?...in loc de 10 sa spunem, cum e in tara?
  Pe de alta parte multi romani locuiesc in zone unde nu se pot mobiliza 100 de romani pentru o sectie ..pot de exemplu sa fie 40..(plus costurile aferente ca la fecare 100 de romani sa se faca sectie) deci tot votul prin corespondenta sau electronic ramane solutia.

  Practic ce vor astia sa faca e ca in aproape toate orasele mai maricele din vest (unde de obicei s-ai aciuat 100 de romani) sa se faca o sectie de votare...cum ar fi vreo 100in Italia, vreo 100 in Spania, vreo 100 in UK, Franta...etc.
  Nu cred ca va fi posibil.

  Cel mai simplu ar fi sa se emita un card precum ala de la Sanatate cu care sa se poata vota o singura data electronic, adica pe internet, in ziua votarii.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version