PNL a solicitat sambata Guvernului sa se intruneasca de urgenta intr-o sedinta si sa corecteze rectificarea bugetara pe motiv ca este neconstitutionala, informeaza Agerpres. Liberalii sustin ca a fost introdusa o derogare de la rigorile stabilite de Legea finantelor publice, care ar permite PSD "sa realoce fonduri de investitii catre cheltuieli care pot fi usor redirectionate pe criterii politice".

"PNL solicita Guvernului Ponta sa se intruneasca de urgenta intr-o noua sedinta, premierul sa-si intrerupa vacanta in strainatate, si sa corecteze rectificarea bugetara astfel incat aceasta sa fie una constitutionala. Actuala guvernare, prin derogari, nu va face decat sa pericliteze sansele Romaniei pentru dezvoltare si o viata mai buna. Guvernul condus de Victor Ponta a reusit 'performanta' de a promova o rectificare bugetara care ridica mari semne de intrebare in privinta constitutionalitatii, reusind astfel, din nou, sa-si dea masura incompetentei", se arata intr-un comunicat de presa transmis sambata de PNL.

Liberalii spun ca in ordonanta simpla privind rectificarea bugetara, publicata vineri in Monitorul Oficial, au constatat ca a fost introdusa o derogare de la rigorile stabilite de Legea finantelor publice, iar motivul acestei derogari "este acela ca PSD doreste sa realoce fonduri de investitii catre cheltuieli care pot fi usor redirectionate pe criterii politice" - investitii in masini, mobilier sau dotari in loc de investitii in proiecte majore, care sunt astfel abandonate.

"In mod concret, Guvernul Ponta incalca Constitutia prin faptul ca aceasta derogare se face de la o lege organica, printr-un act normativ cu caracter ordinar, cum este cazul ordonantei simple. Mai mult, legea fundamentala interzice Guvernului prin articolul 115 sa emita ordonante in domenii care fac obiectul legilor organice. Atragem atentia Guvernului asupra faptului ca orice derogare de la o lege organica, asa cum este Legea finantelor publice, nu poate fi realizata decat printr-o lege de nivel cel putin egal cu cel al reglementarii de baza", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, un astfel de precedent, care inseamna atat incalcarea Constitutiei, cat si a unui principiu fundamental de drept, duce in cele din urma la posibilitatea ca Guvernul sa poata modifica legea fundamentala prin ordonante, ori cel putin sa introduca derogari si exceptari de la rigorile Constitutiei iar ''acest lucru nu poate fi in niciun caz acceptat''