Fostul presedinte Traian Basescu spune ca este de acord cu presedintele Klaus Iohannis in ceea ce priveste intoarcerea Codului fiscal la Parlament, insa nu considera corect ca acesta nu s-a consultat cu Guvernul, el aratand totodata ca nu este de acord ca BNR s-a implicat in aceasta problema, potrivit Mediafax. Basescu a declarat, miercuri seara, la B1 TV, ca, in opinia sa, Codul fiscal va fi adoptat si ca ar fi posibila o etapizare a reducerii TVA.

"Cred ca va fi adoptat acest Cod fiscal. M-am uitat la asigurarile date de Mihalache ca presedintele nu-l va ataca la Curtea Constitutionala. Cred ca a fost si pozitia BNR care l-a influentat pe presedintele Iohannis. Nu sunt de acord cu ce a facut BNR, pentru ca nu era treaba lor, era treaba Consilului fiscal", a spus el.

Fostul presedinte a adaugat ca este de acord cu Klaus Iohannis in legatura cu intoarcerea Codului fiscal in Parlament, dar respinge faptul ca acesta nu a chemat Guvernul la consultari. "In ceea ce priveste intoarcerea Codului fiscal, sunt de acord cu Iohannis, bazat pe cuvantul prudenta. Abia am trecut prin ce am trecut. (...) Am apreciat prudenta. Ce resping la Iohannis a fost faptul ca nu a chemat Guvernul: veniti cu niste cifre. Trebuia sa cheme Guvernul, cum l-am chemat eu pe Ponta, care a venit cu doamna ministru de Finante in problema CAS. Institutional, sa nu consulti Guvernul inainte de a trimite inapoi e o greseala, dar este corect gestul de a-l trimite inapoi (Codul fiscal - n.r)", a afirmat Traian Basescu.

El a mai spus ca in locul presedintelui Iohannis nu ar fi trimis la Parlament Codul fiscal cu o astfel de motivare, opinand ca presedintele trebuia sa spuna ce trebuie revizuit la Cod.

Totodata, fostul sef al statului a spus ca BNR nu este institutia care il consiliaza pe presedinte, ci Consiliul Fiscal si ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost corect in relatia cu el si nu-si aduce aminte sa fi facut "circul cu convocarea la BNR a unei dezbateri" pe Codul fiscal.

"M-a deranjat interventia BNR in care s-a pus el closca pe Codul Fiscal, in conditiile in care nu au atributii pe fiscalitate, iar, pe de alta parte, motivarea pe care au dat-o crizei din 2009, care este necinstita. Criza din 2009-2010 nu a fost datorita introducerii cotei unice", a mai spus Basescu.

Intrebat despre ministrul Finantelor, Basescu a spus: "Teodorovci este un poet, nu intelege mecanismele deficitelor".

"Cea mai grava greseala este de a avea abordare de gen Teodorovici, gen Tariceanu, de a avea deficite mari", a mai sustinut Basescu.

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare proiectul legii Codului fiscal, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare numai dupa "o riguroasa analiza" a implicatiilor asupra bugetului consolidat.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, vineri, ca acest Cod fiscal este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea asupra Produsului Intern Brut reducerile de taxe si impozite, el apreciind decizia presedintelui Klaus Iohannis de retrimitere a acestuia in Parlament.