Premierul Victor Ponta scrie, pe pagina sa de Facebook, ca ziua de 29 iulie 2012, cand a avut loc referendumul de demitere al lui Traian Basescu, este pentru el "un moment extraordinar, comparabil doar cu ziua de 22 decembrie 1989". Ponta sustine ca regimul Basescu a fost la fel de brutal si de detestat precum regimul comunist.

Mesajul lui Ponta:

"Pentru mine ziua de 29 iulie va rămâne întotdeauna un moment extraordinar, comparabil doar cu ziua de 22 decembrie 1989. În 2012 a fost ziua în care 7,4 milioane de cetățeni au votat la Referendum ca să își ia țara înapoi de la un personaj politic sinistru - Băsescu, un Regim brutal și detestat la fel ca cel comunist și un Sistem de Propagandă la fel de feroce și puternic atunci ca și acum!

Crin Antonescu și cu mine am fost atunci liderii acelui fenomen excepțional - avem meritul de a-l fi reprezentat și vina de a nu fi dus la capăt voința oamenilor!

Sigur că până azi au supraviețuit și au câștigat mulți dintre cei înfrânți atunci de voința populară (ceea ce fac acum Blaga, Predoiu, MRU, Macovei etc. este doar o confirmare pentru cei care încă mai aveau iluzii). Și era de așteptat ca eu și Crin (plus Liviu Dragnea, Radu Stroe și mulți alți inițiatori) să platim prețul pentru "îndrăzneala" de atunci.

Dar vreau să-mi exprim convingerea absolută că am avut atunci dreptate și să arăt recunoștința mea pentru cei 7,4 milioane de români care au crezut cu sinceritate că democrația și dreptatea pot fi nu doar vorbe goale, ci principii de funcționare pentru o societate normală. Nu a fost posibil atunci, nu e posibil acum, dar cred că în viitor va fi!"