Analiza

PNL si PSD, fruntase la migratia electoratului

de Andreea Pora     HotNews.ro
Miercuri, 28 noiembrie 2007, 14:22 Actualitate | Politic


Analiza structurii electoratului realizata de CSOP la exit-poll indica mutatii atit de la un partid la altul, cit si pe fiefurile asa numit traditionale. Din primele date reiese ca PSD si-a mentinut aproximativ acelasi tip de electorat, cele mai importante transferuri inregistrindu-se la PNL si PLD.

 • PLD – electorat educat, tinar, din mediul urban
 • PNL – transfer de electorat dinspre PSD
 • PD – electorat nedefinit
 • PSD – egal cu el insusi
 • PNG – spulberat de ArdealPLD, vedeta alegerilor

Electoratul PLD este format in cea mai mare proportie din votanţi cu studii superioare, aproape 14% (din totalul votantilor cu studii superioare), din totalul celor cu studii medii, 8%, si din cel cu studii primare, 4%. Ca virsta, electoratul PLD este tinar si situat in mediul urban. De remarcat ca liberal- democratii au obtinut aproape dublu in mediul urban fata de cel rural. Analistii considera ca, in pofida speculatiilor, PLD a luat cele mai multe voturi de la PNL si de abia dupa aceea de la PD. In ce priveste zonele, PLD s-a consolidat in Bucuresti, unde a obtinut 10% din voturi si in Moldova (17%), dar in Ardeal au luat cu 10% sub media pe tara.

PNL isi schimba electoratul cu PSD-ul

Pentru prima oara, liberalii obtin mai multe voturi in mediul rural decit in cel urban, diferenta este de 5%, fiind din acest punct de vedere la egalitate cu PSD. La fel, PNL a fost votat de cei studii primare (16% din totalul votantilor cu studii primare) si de cei cu studii superioare (16%), pe locul trei situindu-se cei cu studii medii (13%). Totodata, PNL a pierdut fieful sau traditional, Transilvania, unde a obtinut doar 11%, obtinind in schimb un record in Moldova de 18%. In Oltenia si Dobrogea, liberalii stau destul de bine, cu 17%. O surpriza neplacuta a fost Bucurestiul, unde PNL a luat doar 13%, fiind depasit cu doua procente de PSD.

Pe baza acestor date se poate trage concluzia ca PNL si-a schimbat electoratul, inregistrind un transfer dinspre PSD. Nivelul de educatie al electoratului liberal a scazut, voturile vin in principal din mediul rural si din judete care pina in 2004 apartineau PSD. Analistii apreciza ca PNL a luat din bazinul electoral traditional al PSD, transferul PSD-PNL datorindu-se in principal maririi pensiilor si acordarii de ajutoare sociale, politica de stinga, care in mod firesc atrage electorat din acesta zona.

PD, electorat nedefinit

Comparativ cu celelalte partide, PD a atras cel mai mult electorat din zona celor cu studii superioare (33%) si medii (33%). A fost votat in proportii egale de electoratul din zona urbana si cea rurala. Democratii si-au pastrat dominatia in Transilvania, unde s-au clasat pe primul loc cu putin peste 33% si au obtinut detasat cele mai multe voturi in Bucuresti ( 44%). Si in Muntenia, Oltenia si Dobrogea PD a luat scoruri bune, peste 35%, ceea ce constituie o extindere in zone dominate pina acum de PSD. Cu toate acestea, in Molodova procentele PD ajung doar la 25%.

PD are cel mai nedefinit electorat atit pe regiuni, cit si pe categorii de virsta si studii, nefiind clar din acest punct de vedere care este bazinul sau electoral. Analistii considera ca acest lucru se datoreaza asocierii PD cu Traian Basescu, a carui capacitate de a atrage voturi din toate zonele este cunoscuta si care nu are un electorat bine definit.

Social- democratii, aceiasi

Ca si in alte alegeri, PSD a fost votat preponderent de electoratul in virsta, cu studii primare ( 25%) si medii, de cel din zona rurala. PSD si-a pastrat fieful traditional, Moldova, unde a obtinut 30% din voturi, mai mult decit competitorii sai. In ce priveste Muntenia, Oltenia si Dobrogea, PSD a obtinut un scor bun (24%),dar a pierdut pozitia dominanta in favoarea PD. In Transilvania, nu sint surprize, pentru ca aici PSD nu a obtinut niciodata multe voturi, cu toate acestea, a reusit sa se claseze pe pozitia a doua, inaintea PNL. Si in Bucuresti, cu cele 15 procente, PSD a reusit sa surclaseze PNL, dar nu si PD.

Desi in linii generale social- democratii isi mentin electoratul, se poate totusi constata ca el a migrat spre PNL.

Becali spulberat de Ardeal

Liderul PNG, Gigi Becali, a obtinut in Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea si Bucuresti scoruri de peste 5%, un record inregistind in sectorul 6, acolo unde se afla stadionul Ghencea al echipei Steaua. Daca nu ar fi fost Transilvania, Becali ar fi depasit pragul de 5% si ar fi intrat in Parlamentul European. L-au tras in jos si, practic, i-au barat drumul cele doar 3 procente pe care i le-au acordat ardelenii.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

206 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  procentaje (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 14:36)

  socotitor [anonim]

  PLD are alegatori cu studii superioare 14%, cu studii medii 8%, iar cu studii primare 4%. Diferenta de 74% sunt analfabeti ?<br/>Acelasi rationament la celelalte partide.
  • +2 (2 voturi)    
   procente (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 16:45)

   gabrield [utilizator] i-a raspuns lui socotitor

   E scris putin incalcit. Procentele se refera la total votanti cu studii superioare, din care 14% au ales PLD, 33% PD etc. In cazul PLD, acesti votanti cu studii sup. au fost cei mai numerosi in paleta propriilor alegatori (doar 8 % din alegatorii cu studii medii au ales PLD etc.).
  • +2 (2 voturi)    
   procentaje (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 17:09)

   cristian [anonim] i-a raspuns lui socotitor

   PLD a luat !4% din totalul alegatorilor cu studii superioare, 8% din totalui alegatorilor cu studii medii etc..
  • 0 (2 voturi)    
   concluzia mea (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 20:38)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui socotitor

   Dupa cum ai pus problema, eu am tras concluzia ,faci parte dintre analfabeti,uita sa mai scrii pe aici,eu am ras dar altii ce vor intelege?
  • +1 (1 vot)    
   raspuns (Joi, 29 noiembrie 2007, 14:56)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui socotitor

   14% din cei cu studii superioare au votat cu PLD<br/>8% din cei cu studii medii <br/>4% din cei cu studii primare<br/>La fel si la celelalte partide.<br/><br/>Meida lor nu da exact procentul obtinut la alegeri deoarece numarul persoanelor cu studii superioare, medii, primare nu e acelasi
 • +2 (2 voturi)    
  contradictie (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 14:59)

  Alt Marius [anonim]

  Urmatoarele doua afirmatii din articol: <br/><br/>&quot; Electoratul PLD este format in cea mai mare proportie din votan&#355;i cu studii superioare, aproape 14% din total&quot; <br/><br/>&quot;Comparativ cu celelalte partide, PD a atras cel mai mult electorat din zona celor cu studii superioare (33%) si medii (33%)&quot; <br/><br/>sunt in contradictie cu comentariile: <br/><br/> &quot;PLD &#8211; electorat educat, tinar, din mediul urban&quot;<br/><br/>&quot; PD &#8211; electorat nedefinit &quot;<br/><br/>Mentionez ca nu sunt apropiat de niciun partid, dar <br/>fac parte din electoratul cu studii superioare. <br/><br/>Mie mi se pare ca PD si PNL au luat voturi pe motivul &quot;hai sa le dam astora o sansa, poate-poate, <br/>oricum ceilalti sunt de tot ....&quot;
 • +1 (1 vot)    
  Migratia (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 15:15)

  moshu49 [utilizator]

  In titlu nu trebuie PLD in loc de PSD?<br/>Din cite stiu, Becali a fost spulberat si de romanii de peste granita. Sigur de catre cei de peste ocean.<br/>Apreciez situatia de la PNL exclusiv conjuncturala. De pleaca de la guvernare vor plinge pe umarul PNTCD-ului.
 • +2 (4 voturi)    
  oare (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 15:18)

  costin [anonim]

  ce inseamna despre PLD ... &quot; in Ardeal au luat cu 10% sub media pe tara&quot;.<br/><br/>adica au luat sub 0% :) ? parca media pe tara era in jur de 8%, nu?
  • 0 (2 voturi)    
   Mare prost mai esti omule (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 17:04)

   D.T. [anonim] i-a raspuns lui costin

   Bai baietas de cartier, tu stii sa faci diferenta dintre procente si puncte procentuale? Dupa intrebarea ta se pare ca nu, mai du-te la scoala frate si dupa aia mai scrie pe forumuri!
   • 0 (2 voturi)    
    marelui destept (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 19:37)

    costin [anonim] i-a raspuns lui D.T.

    da D.T., mare prost mai sunt :) no taman de aia am intrebat, sa ma lamuresc. multumesc frumos, acuma m-am prins.<br/><br/>dar oricum, trebuie ca mai multi au fost indusi in eroare de maniera in care e scris. altfel de ce a ajuns postul meu la +2? o fi prostia mea asa vesela?
 • +3 (3 voturi)    
  @Alt Marius - explicatie (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 15:21)

  fermierul [anonim]

  Cred ca autorul vrea sa spuna ca la PLD e mai mare concentratia de cetateni cu studii superioare, si nu numarul lor absolut. <br/>Adica a obtinut 14% din voturile tutoror celor cu studii superioare din tara, desi a luat in total doar 8% din voturi. Pe cand PD a luat 33% din cei cu studii, si 29 % din total. 14/8 &gt; 33/29<br/>Ar fi interesant de stiut si care-i procentul de cetateni cu studii superioare din totalul alegatorilor.
 • -3 (3 voturi)    
  electorat educat, tinar, din mediul urban... (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 17:51)

  valad [anonim]

  PLD &#8211; electorat educat, tinar, din mediul urban, cu creierul spalat de masina de propaganda hotnews si ajuns sa voteze partidul fostului sef al directiei valutare securist de nadejde StoloCop.<br/>Ati mintit poporul cu calculatorul hotnews...Sunteti mai rau ca TVR1 din anii de glorie 90, barem aia nu prindea la &quot;educati&quot;.
  • +2 (2 voturi)    
   putina decenta tov-ule (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 20:19)

   uluit [utilizator] i-a raspuns lui valad

   Daca ai facut vre-un studiu, prezinta-l cu date si sustine-ti afirmatiile!<br/> Daca-ti dai cu parerea ca &quot;o baba-n piata&quot; sau mai rau, incerci sa intoxici cititorii, incearca sa-ti sustii ideile pe site-urile pupincuristilor.<br/><br/> Hotnews este de departe mai mult decat un portal de stiri, este o Agora a Democratiei si Libertatii de exprimare.<br/><br/>PS - Ar fi bine, daca politicienii s-ar putea inspira de aici!
 • 0 (0 voturi)    
  csop? (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 17:56)

  wow [anonim]

  csop-ul asta e acel institut care a gresit exit pollurile cu vreo 8% cand se avea in vedere o marja de 2,1%? halal.....
 • 0 (2 voturi)    
  PD n-a pierdut electorat? (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 19:12)

  sempere [anonim]

  ba cred ca o parte din electoratul PLD provine chiar dintre fosti votanti PD. Ia mai studiati.
 • -2 (2 voturi)    
  SUNT INCA ODATA MANDRU (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 20:09)

  corvus coraX [utilizator]

  ... ca sunt ardelean
 • +1 (1 vot)    
  Euroalegeri parlamentare (Miercuri, 28 noiembrie 2007, 21:13)

  alegator [anonim]

  Am citit cele 15 comentarii sau raspinsuri, care mai decare mai destepte sau mai informate, unele jignitoare (ca asa suntem noi romanii). Ii invit pe toti cei 15 comentatori sa citeasca si sa comenteze articolul de mai sus referitor la LEHAMITEA ROMANILOR CARE AU SALVAT UDMR (unde nu este niciun comentariu) si apoi sa-si dea cu parterea. Poate ca vor invata ceva , dar dupa comentariile lor mas cam mira ca vor putea.<br/>Asa se intampla intr-o tara unde numai un singur comentator este mandru (al cinsprazecelea)<br/>Mult succes la urmatoarele alegeri daragi comentatori
 • 0 (0 voturi)    
  nu nu (Joi, 29 noiembrie 2007, 5:45)

  Tarta Mihai [anonim]

  da la prima vedere nici nu se vede cat de nesubtila si grosolana este &quot;analiza&quot; unui jurnalist si cat de eronate si exagerate sunt speculatiile de mai sus. cu acest fel de &quot;analiza&quot; nu ar trece nici de primul semestru la sociologie
 • 0 (0 voturi)    
  Si mai ales Brasovul (Joi, 29 noiembrie 2007, 9:09)

  arde [anonim]

  cu cei peste 6% acordati PNGului ...
 • 0 (0 voturi)    
  mai frati ziaristi... (Joi, 29 noiembrie 2007, 10:40)

  dan [anonim]

  ... mai, cu picioarele este scris articolul asta, dupa cum am mai remarcat si altii in comentariu. <br/>Cifrele alea sunt invartite pana nu se mai intelege nimic.<br/><br/>Plus tentatia jurnalistului roman de a supra-interpreta orice: la prezenta la vot de 30%, datele sunt mult prea incerte pentru a trage astfel de concluzii ferme.
 • -1 (1 vot)    
  becali spulberat? bravo noua (Joi, 29 noiembrie 2007, 16:17)

  ardelean [anonim]

  asta da. chiar daca nu am fost la vot, nu de alta da m-am saturat de atata hotie si minciuna, sunt super incantat ca PSD-ul e sub pd, dar marea mea satisfactie consta in esecul lui JIJI. bravo ardealului


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by