Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a sustinut joi prima sa sedinta dupa ce a fost ales in aceasta functie miercuri, in cadrul Comitetului Executiv National. El a vorbit despre planul sau de a scoate partidul din pasivitate si de a organiza mai bine comunicarea, sustinand ca in timp ce Victor Ponta se ocupa de guvernare, de partid nu s-a ocupat nimeni, iar relatia dintre centru si teritoriu sa devina mai eficienta. Dragnea a vorbit si despre faptul ca vrea sa revina asupra proiectului de descentralizare si regionalizare. Dragnea a anuntat ca a convenit cu premierul ca ministrul de Finante sa prezinte in fata Biroului permanent national al PSD proiectul de rectificare bugetara inainte de a fi aprobat de guvern.

Livu DragneaFoto: Agerpres

In ceea ce priveste situatia financiara a partidului, Liviu Dragnea a spus ca nu stie dar ca se va intalni cu trezorierul Mircea Draghici. Amintin ca HotNews.ro a scris ca in urma datoriilor din campanii, partidul are conturi blocate. De asemenea, Gandul a publicat bilantul financiar de la Ministerul de Finante care arata datorii de 32 milioane lei.

Declaratii Liviu Dragnea:

Am venit la sediul partidului dupa sedinta Comitetului Ex de ieri cand colegii mi-au acordat in proportie importanta votul de incredere de a prelua atributiile presedintelui pana la Organizarea Congresului.

Am avut dimineata o discutie cu premierul Victor Ponta, la ora 09.00, discutie fireasca dupa Comitetul Executiv de ieri, si am discutat despre modul in care partidul va colabora cu Guvernul. Am convenit, asa cum era de asteptat, ca sprijinul PSD este ferm si fara ezitari in ceea ce priveste sustinerea lui Victor Ponta ca prim-ministru. De asemenea, relatia PSD cu partenerii din coalitie este la fel de buna, pot spune ca va fi si mai solida.

Am vorbit cu domnul prim-ministru de rectificarea bugetara si am convenit ca luni ministrul de Finante sa prezinte in Biroul Permanent National proiectul de rectificare, astfel incat si membrii din conducerea partidului sa vada proiectul de rectificare inainte sa fie aprobat in Guvern

Pastrarea guvernarii este extrem de importanta pentru toti membrii partidului. Este vorba de continuarea acestui drum bun de dezvoltare economica si de stabilitate a dezvoltarii economice.

Luni voi prezenta in Biroul Permanent National un plan pentru reconstructia PSD.

Este important sa iasa din pasivitate; din diverse motive, PSD nu a avut o voce politica conturata -nu ma refer doar la o singura voce ci la faptul ca oamenii buni comunicare nu au reusit sa transmita ce lucruri bune a facut guvernul sau ce a facut PSD in ceea ce priveste politicile de stanga.

Vom organiza un sistem de comunicare publica mai eficient cum a fost la un moment dat in partid asa incat relatia dintre centru si judet sa fie mai eficienta. (Cei din teritoriu) Sa primeasca de la Kiseleff informatiile din Guvern. PSD este un partid deschis nu trebuie sa existe pereti, sa intre oricine are viziuni din stanga si oricine isi doreste ca oamenii din Romania sa aiba loc de munca sa gaseasca un loc in psd.

In ceea ce priveste conducerea efectiva ea va fi asigurata de o echipa in care sa intre cat mai multi oameni.

Rovana Plumb presedinte al Consilului National va fi sprijinita de mine, nu declarativ, ci pentru a eficientiza departamentele PSD, eficienta pe care o aveau in perioada lui Adrian Nastase cand functiona partidul foarte bine.

Avem doi colegi vicepresedinti care conduc doua asociatii. Asociatia municipiilor (Robert Negoita - n.r.) si judetelor (Marian Oprisan - n.r.), doi oameni pe care vreau sa ii implic.

De asemenea, implicarea lui Valeriu Zgonea in aceasta echipa, este presedintele Camerei Deputatilor, un om cu relatii externe foartre bune cu ambasadele.

As vrea sa vorbesc si despre generatii. Cred ca una dintre marile greseli pe care le-ar putea face un partid este sa aiba mereu inceput.

Nu cred ca este bine ca experienta politica a unor oameni care au condus partidul de-a lungul timpului - Ion Iliescu, Adrian Nastase sau au condus alte partide, Alexandru Atanasiu, sa nu fie folosita.

Promovarea tinerilor in mod efectiv. Generatia de tineri a lui Victor Ponta a urcat deja in echipa mare. La Tineret (TSD) a ramas Mihai Sturzu dar trebuie reimprospatata garnitura de tineri.

Astazi de dimineata am fost sunat de presedintele Partidului European Socialist, Serghei Stanisev, i-am explicat ca nu a fost un congres si este vorba de un vot de incredere pe care l-am primit sa conduc partidul.

Sesiunea de intrebari:

Cred ca Rovana Plumb a gresit ca i-a lasat pe altii sa vorbeasca in numele ei.

Ieri s-a votat impotriva unui mod de a se face politica, impotriva unui mod de a convinge pe unii sa nu voteze pe cineva.

Cred ca a fost un vot rational. Liderii partidului sunt cei care ar trebui sa se gandeasca la viitorul partidului; toata lumea simtea ca exista o teama ca am putea intra intr-o criza interna. Au considerat a eu sunt cel care poate stabiliza partidul.

Intrebat daca la CExN s-a votat impotriva lui Sebastian Ghita: "Nu. Nu a candidat, cel putin nu direct. Daca este cum am auzit, ca nu stiu, nu am sistem de informatii, daca s-a implicat, a facut o greseala nu pentru el, ci pentru Rovana. Nimeni nu este de acord cu tipul acesta de actiuni ca cineva din afara partiduui sa incerce sa-i convinga sa voteze pe cineva, nespunand un argument credibil. Tipul acesta de demersuri i-a facut rau. In PSD nu se castiga pe un vot negativ".

Nu s-a votat nici pe dragoste nici pe ura. Criza a luat sfarsit inainte de a se naste.

Cred cu convingere ca pt mine si pt noi in perioada urmatoare este importanta sa nu iesim din logica binelui. Prin definitia psd este un partid care voteaza pozitiv.

Victor Ponta s-a concentrat pe guvernare. La partid nu prea s-a mai ocupat nimeni, pe de o parte asa zisii comunicatori ai partidului ieseau in devalmasie. PSD canta pe multe voci, dar suna fals pt ca la partid nu se mai ocupa nimeni.

Eu i-am spus lui Victor Ponta ca nu sunt nici las nici fricos

O sa am o atitudine foarte interesanta fata de justitie, adica as vrea sa nu mai vorbim despre ea, pentru ca foarte multi vorbesc despre justitie, justitia trebuie sa se intample si punct. Nu as vrea sa mai vad politicieni - pot vedea analisti, moderatori, este firesc pentru ca presa este a patra putere in stat, dar ca un om politic sa vina sa-si dea cu parerea despre justitie, ca justitia este buna sau rea. Justitia este una singura si face dreptate, unii care primesc sentinte nefavorabile sunt suparati, altii cu sentinte favorabile sunt bucurosi. Dar cu sentintele este ca si cu legile, pot fi legi care te supara, ca ai o afacere sau altceva, dar pe care esti obligat sa le respecti, asa este si cu justitia.

Despre ce a spus in sedinta CEx: Cand am vazut ca de fapt totul era live, am zis sa vorbim putin mai rar ca sa nu fie trunchiat. Eu am spus asa: ca daca cei care vorbesc de condamnatul Liviu Dragnea - si vorbeau cu spranceana ridicata - au facut vreodata vreun sacrificiu personal pt partid si nu pt ei, sa imi spuna. Sa spuna acolo. Eu nu am vazut asa ceva si din acest motiv i-am rugat sa se gandeasca mai bine si sa inteleaga ca toti suntem egali.

Atunci cand eu am fost in fruntea echipei care a condus campania de la referendum cred ca am avut in spate 7 mil de romani. Am fost in echipa de conducere a partidului care a izgonit regimul basescu

Despre votul lui Victor Ponta: "I-a lasat votul, buletinul lui Andrei Dolineaschi pt Rovana Plumb, spunandu-i si public ca o voteaza pe Rovana Plumb. Nu a votat efectiv, a lasat buletinul."

Nu au fost nici ieri doua tabere in PSD, exista o singura tabara. Am vorbit cu aproape toti din cei care nu m-au votat, nici nu a fost greu ca nu au fost foarte multi, am vorbit la telefon si i-am asigurat ca nu a fost vorba de un razboi.

Sa nu uitam ca ieri nu a fost un congres.. S-a creat un univers de asteptare foarte mare. Pana la urma au fost 65.. la 18. Din 700.000 de membri pe care ii are PSD.

Despre datoriile PSD, situatia financiara, conturi blocate: Eu am vrobit cu trezorierul partidului Mircea Draghici sa ne vedem zilelele urmatoare si sa avem o oglinda foarte clara. Cand am documentele in fata, atunci stiu ce spun. Deocamdata vad ca functionam, avem lumina.

Despre proiectul de regionalizare si descentralizare: PSD este condus pentru prima data de un lider din teritoriu. Fac parte dintre milioanele de oameni din Romania care doresc ca deciziile sa se apropie de ei, sa plece din Bucuresti. Sunt prea multe resurse care trebuie sa plece din Bucuresti si asta naste frustrari. Nu cred ca singurele minti luminate sunt in Bucuresti.

Am avut o experienta initiatica pt mine cand am lucrat un an de zile cu academicieni si oameni cu expertiza, am mers in toata tara. Este o asteptare incredibila pt a se face regionalizarea si descentralizarea.

Despre Robert Cazanciuc, caruia i s-a cerut demisia in sedinta CEx, dupa ce Ponta l-a certat in sedinta de guvern: Eu il sprijin pe Robert Cazanciu la Ministerul Justitiei.