Premierul Ungariei, Viktor Orban, va participa la cea de a XXVIᅡa editie a Universitatii de Vara "Tusvanyos" de la Baile Tusnad, care va fi deschisa oficial miercuri, demnitarul urmand sa participe, sambata, la o dezbatere impreuna cu europarlamentarul FIDESZ Laszlo Tokes, informeaza Mediafax.

Viktor OrbanFoto: AGERPRES

Seful Biroului de presa al Universitatii de Vara si Taberei Studentesti "Tusvanyos", Fall Sandor, a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, ca premierul ungar Orban Viktor va participa la o dezbatere, sambata, de la ora 10.30, impreuna cu europarlamentarul FIDESZ Tokes Laszlo, care va fi moderata de Nemeth Zsolt, presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului de la Budapesta.

La Baile Tusnad, pregatirile pentru deschiderea oficiala sunt in desfasurare. Astfel, la ora actuala se monteaza corturile unde vor avea loc dezbaterile, iar primii participanti au sosit si se instaleaza in camping sau la hotelurile din statiune.

Lucrarile Universitatii de Vara vor fi deschise oficial, miercuri, la ora 10.00, de Nemeth Zsolt, membru fondator al taberei care in urma cu 26 de ani se intitula "Balvanyos", dupa numele localitatii din judetul Covasna, unde sᅡ-au desfasurat primele sase editii.

La deschiderea oficiala vor mai lua parte Potapi Arpad Janos, secretar de stat insarcinat cu politica nationala la Cancelaria primuluiᅡ ministru al Ungariei, Toro T. Tibor, presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Albert Tibor, primarul statiunii Baile Tusnad, Sandor Krisztina, presedintele executiv al Consiliului National Maghiar din Transilvania(CNMT) si David Campanale, jurnalist BBC.

Principalele teme ale manifestarilor din acest an vizeaza politica nationala maghiara, politica economica si cea externa, precum si relatiile romano-maghiare.

"Prin motto-ul ᅡMai mult decat un festivalᅡ dorim sa exprimam faptul ca, desi evenimentul de cinci zile, care se organizeaza in mod traditional in fiecare an la sfarsitul lunii iulie, a inceput sa fie perceput ca un festival de vara, a fost, este si va fi un important for de gandire, analiza si intalnire a comunitatii maghiare. In acest an, principalele teme ale universitatii sunt cele de politica nationala maghiara, politica economica si politica externa", a precizat seful Biroului de presa al universitatii, Fall Sandor.

La editia din acest an, in cele 25 de corturi ridicate in campusul universitatii vor avea loc discutii si mese rotunde pe tema autonomiei, nefiind ocolita nici problema coruptiei.

"Vom avea sute de invitati si in jur de 60 de evenimente zilnic, dezbateri, mese rotunde pe teme diferite, lansari de carte, proiectii de film, teatru, concerte, in total aproximativ 300 de evenimente in cele cinci zile ale Universitatii de Vara", a mai spus seful Biroului de Presa.

Lista invitatilor include personalitati si specialisti din sfera politica, economica si academica din Ungaria si Romania, dar si din Tirolul de Sud, Catalonia, Tara Bascilor, intre care ministri si secretari de stat, eurodeputati, parlamentari, oameni de afaceri, cercetatori, diplomati sau medici.

Potrivit sursei citate, conducerea centrala a UDMR a fost invitata, "ca in fiecare an", dar nu va participa la eveniment.

"Din conducerea UDMR nu va veni nimeni. Au primit invitatiile, dar nu vin si nici nu au trimis raspuns. Vorbim de presedintele Kelemen Hunor, dar si de deputatul UDMR de Covasna Marton Arpad si de deputatul de Timis Molnar Zsolt. Au fost trimise invitatii si ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, au mai fost invitati prefectii judetelor Covasna si Harghita (Sebastian Cucu, respectiv Adrian-Jean Andrei ¬ n.r.) si, dupa cum ne-a obisnuit experienta anilor precedenti, invitatii din acest an nu fac exceptie, nu vor veni", a precizat Fall Sandor.

Universitatea de Vara "Tusvanyos" este organizata de Fundatia Kisebbsegekert ᅡPro Minoritate Alapitvany din Budapesta si de Consiliul Tineretului Maghiar din Romania, in parteneriat cu organizatii si fundatii din cele doua tari.