Salariile bugetarilor vor creste cu circa 70%, in trei etape - 2015, 2016 si 2017, potrivit proiectului noii legi a salarizarii, a declarat marti ministrul Muncii, Rovana Plumb, la Romania Tv. Toti angajatii din sistemul bugetar ar urma sa fie platiti la fel, in functie de cinci clase de salarizare si de functiile angajatilor, iar salariile demnitarilor se vor regasi si ele in noua lege.

Rovana PlumbFoto: Agerpres

"Cresterea salariala va fi, in medie, undeva la 70% pentru aproape 900.000 de bugetari si 20% pentru cei care se afla deja la un nivel de salarizare mare. Noua lege are cinci trepte si nu 111 ca legea veche, care nici nu s-a implementat, iar fiecare bugetar va fi motivat corespunzator responsabilitatilor si performantelor pe care le are. Ne-am asumat politic ca trebuie sa avem o lege a salarizarii care sa corespunda realitatilor socio-economice Romaniei anului 2015 si in perspectiva", a declarat Rovana Plumb la Romania TV.

De cele mai mari cresteri se vor bucura cei care au salariile cele mai mici. Un medic primar ar putea castiga pana la 7.000 de lei pe luna, in timp ce medicul rezident ar putea lua peste 4.000 de lei. Si profesorii ar urma sa ajunga la peste 4.000 de lei pe luna. Ceva mai mici vor fi salariile agentilor de politie si ale inspectorilor.

"In ceea ce priveste impactul bugetar, dati-mi voie sa fiu prudenta in continuare, sa astept comentariile si amendamentele care vin de la partenerii sociali, de la ordonatorii de credite si abia atunci vom putea avea un impact bugetar clar", a adaugat Rovana Plumb.

Potrivit reprezentantilor Guvernului, aplicarea noii legi a salarizarii depinde de Codul fiscal, care a fost retrimis in Parlament de presedintele Klaus Iohannis, la sfarsitul saptamanii trecute.