Mai multe filiale PSD din tara isi exprima sustinerea pentru Liviu Dragnea la sefia interimara a partidului, cu doua zile inainte de reuniunea Comitetului Executiv (CEX). In prezent, PSD este condus de Rovana Plumb, presedinta Consiliului National, dupa ce Victor Ponta s-a retras pe 12 iulie din fruntea PSD. Ministrul Muncii si-a anuntat intentia de a candida pentru aceasta functie, care nu apare in statutul partidului, in cadrul CEx de miercuri, cand urmeaza sa se discute si organizarea unui congres in cadrul caruia sa fie ales un presedinte de drept al PSD.

Liviu DragneaFoto: Guvernul Romaniei

Liviu Dragnea a dat de inteles ca ar dori sa conduca partidul, fara a face oficial anuntul in acest sens pana la aceasta ora.

UPDATE Marti 21 iulie

Necula (PSD Bacau): Rovana Plumb are legitimitate sa conduca partidul din calitatea sa de presedinte al CN. Victor Ponta va ramane vector de imagine

Rovana Plumb are legitimitatea, asigurata de Statut, sa conduca PSD in calitatea sa de presedinte al Consiliului National, for politic care gestioneaza activitatea intre congresele partidului, a declarat marti, pentru AGERPRES, deputatul Cosmin Necula, vicepresedinte al organizatiei judetene a social democratilor bacauani.

"Doamna Rovana Plumb a fost aleasa in acest an sa conduca Consiliul National. Are, deci, legitimitate sa conduca PSD in continuare. Statul PSD asigura premisele unei bune guvernari si creeaza, de asemenea, certitudinea ca vom castiga alegerile de anul viitor. Cu acest mandat vor fi prezenti membrii PSD Bacau la lucrarile Consiliului National de miercuri", a afirmat Cosmin Necula.

El a adresat un apel "colegilor care clameaza convocarea unui Congres in acest an sa renunte la interpretari ori atitudini iresponsabile in actualul moment politic' si sa actioneze 'pentru unitate in partid". In opinia sa, acest lucru este pentru sustinerea unei guvernari de buna calitate si, in acelasi timp, implicarea eficienta in conturarea obiectivelor din anul viitor ale partidului.

Cosmin Necula a mai precizat ca, pentru organizatia bacauana a PSD, "Victor Ponta va ramane, in continuare, vector de imagine al PSD, chiar daca acesta nu mai este conexat la conducerea partidului".

Gliga (PSD Mures): E nevoie si de Rovana Plumb si de Liviu Dragnea. De pe surse am aflat ca si doamna Cati Andronescu poate sa isi depuna candidatura, poate sunt doar speculatii

Presedintele Partidului Social Democrat (PSD) Mures, deputatul Vasile Gliga, a declarat marti ca organizatia judeteana nu a luat o decizie cu privire la sustinerea vreunuia dintre candidatii la presedintia interimara a PSD, ca isi doreste ca liderii social-democrati sa se puna de acord pana la ora inceperii sedintei Comitetului Executiv, programata miercuri, si sa nu se ajunga la vot.

"Sustin ca nu e bine sa candideze nimeni impotriva nimanui si ca nu e momentul pentru lupte interne. Sper ca liderii sa aiba intelepciunea sa se puna, azi sau maine, la o masa si sa se inteleaga pentru ca nevoie de toti. Trebuie sa duca o lupta de lamurire si sa ramana la guvernare si nu e momentul sa plece cineva din partid. E important fiecare lider national. Sunt convins ca se discuta, se va discuta si maine pana la sedinta si vor ajunge la o intelegere. Imi doresc sa nu se ajunga la un vot sau sa se formeze tabere la nivel de lideri. (...) La nivel de PSD Mures nu avem nicio decizie pentru a vota in vreun fel la nivel national. Am si transmis parerea mea, nu e cazul sa candideze unii impotriva altora", a subliniat Vasile Gliga.

Intrebat daca o va sustine in continuare pe Rovana Plumb sa ramana la conducerea interimara a PSD, Vasile Gliga a precizat ca liderii organizatiei pot colabora intre ei, este loc pentru fiecare si ca e nevoie de toti in partid.

"Sa se inteleaga intre ei, exista loc pentru toata lumea. Mai ales ca e grea lupta cu opozitia in ziua de astazi, nu e momentul sa se lupte intre ei. Trebuie sa decida intre ei, sunt functii in care pot colabora, e nevoie si de doamna Rovana Plumb, si de Liviu Dragnea in partid. De pe surse am aflat ca si doamna Cati Andronescu poate sa isi depuna candidatura, dar poate sunt doar speculatii, nu am nimic cert", a precizat Vasile Gliga.

Dorel Caprar (PSD Arad): Ar trebui sa incepem anul 2016 cu o conducere legitima, aleasa de Congres

Presedintele PSD Arad, deputatul Dorel Caprar, a declarat marti, pentru Agerpres, ca PSD ar trebui sa inceapa anul 2016, unul foarte important din punct de vedere electoral, cu o conducere legitim aleasa in urma unui Congres.

"La aceasta data exista mai multe argumente, atat pro cat si contra organizarii unui Congres al partidului in toamna acestui an sau in primavara anului viitor, insa, in opinia mea, PSD ar trebui sa intre in anul electoral 2016 cu o conducere legitim aleasa conform statutului", a sustinut Dorel Caprar.

Acesta a spus ca, in urma consultatarii colegilor din organizatia aradeana a partidului a reiesit ca acestia isi doresc ca, pentru perioada urmatoare, PSD sa ramana la guvernare alaturi de UNPR si ALDE, "o guvernare buna, in beneficiul romanilor si cu rezultate de netagaduit".

Pe de alta parte, Caprar apreciaza ca este absolut necesara rezolvarea rapida a disputelor legate de presedintia PSD si, in acelasi timp, sustinerea fara echivoc a partidului de catre toti membrii sai.

"Aceasta pentru ca orice lupta, orice vot unul contra altuia, nu fac decat sa ridice mingi la fileu opozitiei, in loc sa ne ocupam de problemele reale ale romanilor si prioritatile guvernarii PSD: Codul fiscal si legea salarizarii", a adaugat deputatul.

PSD Galati nu a decis pe cine sustine la conducerea partidului. Gheorghe Saghian: Este nevoie de un congres cat mai rapid, cel tarziu in luna octombrie

"Nu am fost la Biroul Permanent National si nu stim ce s-a discutat concret acolo. Va fi un CExN largit si acolo vom vedea cum decurg lucrurile. Aici, la Galati, nu am hotarat absolut nimic in legatura cu viitorul presedinte interimar al partidului. Nu stim pe cine vom sustine. Vom vedea la CExN. Oricum, votul este secret", a spus Saghian, potrivit Agerpres.

Senatorul a precizat insa, ca, personal, sustine organizarea unui Congres cat mai rapid, cel mai tarziu in luna octombrie, in caz contrar, abia dupa alegerile parlamentare din 2016.

"Pentru clarificarea situatiei din partid este nevoie de un congres cat mai rapid, cel tarziu in luna octombrie, pentru ca, daca se amana in iarna sau primavara viitoare, nu este bine. Decat sa se amane asa, mai bine s-ar tine dupa alegerile parlamentare din 2014", a afirmat Saghian.

***

Paul Stanescu (PSD Olt): Am discutat cu multi colegi din tara, solutia pana la Congres este Liviu Dragnea

Persoana care poate prelua atributiile presedintelui Partidului Social Democrat (PSD) pana la organizarea unui nou congres al partidului "nu poate fi decat Liviu Dragnea", potrivit presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Olt, social-democratul Paul Stanescu.

El sustine, intr-un comunicat de presa al PSD Olt, ca solutia pentru partid, pe o perioada limitata, pana la congres, este Liviu Dragnea, in timp ce "Rovana Plumb vrea puterea absoluta in PSD, ceea ce sigur nu este bine pentru partid".

"Miercuri, 22 iulie 2015, va avea loc Comitetul Executiv National al PSD si cred ca in cadrul acestei reuniuni se va lua o decizie rationala pentru PSD. Pentru o perioada limitata de timp, pana la organizarea unui nou Congres, cel care poate prelua atributiile presedintelui PSD (presedinte interimar), nu poate fi decat Liviu Dragnea. Un om politic cu multa experienta care a organizat si mobilizat foarte bine partidul, alaturi de Victor Ponta, castigand majoritatea bataliilor politice pe care le-am avut. Victor Ponta a demisionat din functia de presedinte al PSD si sunt convins ca il va sustine pe Liviu Dragnea pentru a prelua atributiile functiei si asta pentru ca impreuna au castigat toate bataliile politice, fiindca Victor Ponta cunoaste foarte bine calitatile manageriale, politice si organizatorice ale lui Liviu Dragnea. Nu in ultimul rand, la baza acestei decizii de sustinere va sta si relatia de prietenie care ii uneste pe cei doi", se mentioneaza in comunicatul PSD Olt, citat de Agerpres.

Stanescu considera ca Liviu Dragnea va fi sustinut de catre premierul Victor Ponta, in timp ce Rovana Plumb este sustinuta de catre presedintele UNPR, Gabriel Oprea.

"Chiar daca sunt si voci care spun ca Liviu Dragnea are o problema juridica, eu spun ca Liviu Dragnea are un dosar politic, referendumul, in sine, fiind o actiune politica si sunt convins ca, in final, Justitia ii va da dreptate lui Liviu Dragnea", crede presedintele CJ Olt.

"Cred in ideea de a promova cat mai multe femei la nivelul cel mai inalt al politicii, iar Rovana Plumb este deputat, este ministru in Guvernul Romaniei din 2012, este presedinte al OFSD la nivel national si, nu in ultimul rand, recent aleasa presedinte al Consiliului National al PSD - for foarte important care are in subordine toate departamentele partidului. Or, Rovana Plumb vrea puterea absoluta in PSD, ceea ce sigur nu este bine pentru partid si cred ca nu este bine nici pentru ea. Si va mai spun un lucru, pe Liviu Dragnea sunt convins ca il va sustine Victor Ponta - cel mai bun prim-ministru al Romaniei din 1989 incoace si un om cu foarte multa legitimitate in partid, in timp ce pe Rovana Plumb o sustine, asa cum s-a exprimat in ultimul Birou Permanent National, presedintele UNPR, Gabriel Oprea", sustine Paul Stanescu.

Acesta a adaugat ca a discutat cu alti social-democrati din tara care, de asemenea, considera ca Liviu Dragnea este solutia pentru partid in prezent.

"Inchei prin a va spune ca am discutat cu foarte multi colegi din tara si cu totii credem ca solutia pentru PSD astazi, pe o perioada limitata, pana la Congres, este Liviu Dragnea", a conchis Stanescu.

PSD Gorj: Congresul, in 2016-2017; nu suntem hotarati cu cine votam pentru interimatul PSD

Presedintele Partidului Social Democrat (PSD) Targu-Jiu, Aurel Popescu, a declarat luni, pentru Agerpres, ca un congres al PSD ar trebui sa aiba loc in 2016 sau chiar 2017.

"Eu cred ca 2016 sau 2017 sunt perioade foarte bune pentru congres, tinand cont si de faptul ca in aceasta perioada au avut loc adunari generale si conferinte municipale in toate organizatiile PSD din tara. Pentru toamna acestui an sunt deja organizate si planificate conferintele judetene, iar asa cum este firesc, dupa conferintele judetene sa aiba loc un congres al PSD. E bine venit din punctul meu de vedere, pentru ca se face lumina si toate lucrurile merg mai departe, totul trebuie sa functioneze perfect pentru campaniile electorale pentru locale si parlamentare, campanii care ne vor solicita foarte mult si vom avea nevoie de stabilitate, siguranta si organizare", a mai spus el.

Social democratii gorjeni nu au luat insa o decizie in ceea ce priveste sustinerea Rovanei Plumb sau a lui Liviu Dragnea pentru functia de presedinte interimar al formatiunii.

"Atat Rovana Plumb, cat si Liviu Dragnea sunt oameni foarte bine pregatiti pentru a conduce PSD. De-a lungul timpului au fost alaturi de partid permanent, au facut tot posibilul ca PSD sa aiba parte de acea organizare pe care si-o doreste orice partid si, in mod special, un partid mare ca PSD. Este greu sa ne pronuntam in acest moment, pana miercuri sigur ne vom decide si in situatia in care se va vota miercuri pentru unul dintre cei doi, vom avea si noi punctul nostru de vedere. In acest moment inca nu suntem hotarati cu cine vom merge pentru interimatul PSD" a precizat Aurel Popescu.

Comitetul Executiv National al PSD urmeaza sa se reuneasca miercuri. Pentru sefia interimara a PSD si-a anuntat deja candidatura Rovana Plumb. Liviu Dragnea a declarat ca este hotarat in privinta unei candidaturi la sefia interimara a formatiunii.

Nicolae Badalau (Giurgiu): Il sustinem pe Dragnea la sefia partidului; Congresul - cat mai repede, la toamna

Organizatia judeteana a PSD Giurgiu in sustine pe Liviu Dragnea, coordonator politic al PSD, la sefia partidului, a declarat luni, pentru Agerpres, liderul filialei social-democrate, senatorul Nicolae Badalau.

Totodata, acesta a spus ca un congres al partidului ar trebui sa se desfasoare cat mai repede, "pentru ca s-au intamplat foarte multe in partid" iar demisia lui Victor Ponta din functia de presedinte a reprezentat "un soc" pentru acesta.

"Din cate am inteles, sunt posibile candidaturile doamnei Rovana Plumb si respectiv a domnului Liviu Dragnea. Eu cred ca organizatia noastra isi va indrepta sustinerea catre domnul Liviu Dragnea, iar in ceea ce priveste organizarea unui Congres al PSD, este clar ca acesta trebuie sa se desfasoare cat mai repede, in octombrie sau noiembrie acest an, in niciun caz nu se poate astepta pana la data stabilita la termen, in 2017 pentru ca s-au intamplat prea multe in partid. Noi am suferit un soc prin demisia lui Victor Ponta si Congresul trebuie sa se desfasoare cat mai repede", a declarat luni, pentru Agerpres presedintele organizatiei judetene a PSD Giurgiu, senatorul Niculae Badalau.

Precizam ca Stanescu si Badalau sunt cei doi apropiati ai lui Liviu Dragnea care si-au dat demisia in luna mai din functiile de conducere din partid, in semn de solidaritate cu acesta, care a demisionat din functiile de conducere din partid in urma condamnarii la un an cu suspendare in dosarul Referendumul.

Neamt: Filiala PSD il sustine pe Dragnea pentru presedintia interimara a partidului

Filiala PSD Neamt il sustine pe Liviu Dragnea pentru presedintia interimara a PSD, in echipa cu Rovana Plumb si ceilalti lideri ai formatiunii, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele filialei, deputatul Ionel Arsene.

"Ambele variante, si Rovana Plumb si Liviu Dragnea, sunt bune, dar noi credem ca acum PSD are nevoie de Liviu Dragnea. Sustinerea noastra este pentru Liviu Dragnea, in echipa cu Rovana Plumb si ceilalti lideri ai partidului", a afirmat deputatul Ionel Arsene.

In privinta datei Congresului PSD, liderul filialei a declarat ca inca sunt analizate cele trei variante.

"Sunt trei variante, respectiv in noiembrie 2015, februarie 2016 sau dupa alegerile locale si parlamentare. Fiecare varianta are plusuri si minusuri si vom vedea cum decide Comitetul Executiv. Noi inca analizam si vom lua decizia cea mai buna", a mai precizat presedintele PSD Neamt.

PSD Suceava nu a decis pe cine sustine pentru conducerea partidului

Liderul PSD Suceava, Ioan Catalin Nechifor, a declarat luni, pentru AGERPRES, ca, la nivelul filialei, nu s-a luat deocamdata o decizie in legatura cu sustinerea unuia sau altui candidat la sefia partidului.

"Nu stiu cine sunt candidatii, deci nu pot sa spun pe cine sustinem. Merg la Bucuresti, pentru Comitetul Executiv National, vom discuta si vom lua o decizie", a spus Nechifor.

Pe de alta parte, vicepresedintele PSD Suceava, senatorul Neculai Bereanu a afirmat luni, intr-o conferinta de presa, ca un Congres al PSD organizat cat mai repede ar fi oportun pentru a clarifica situatia conducerii PSD.

"Cine va prelua conducerea PSD, se va stabili la Congres. Sunt lideri marcanti care pot conduce. Liviu Dragnea, Rovana Plumb, Nicolae Banicioiu, pot duce guvernarea mai departe si conduce PSD mai departe", a spus Bereanu.

Ministrul Sorin Grindeanu (PSD Timis): Inclin pentru intrarea in anul electoral cu o conducere data de congres

Presedintele social-democratilor timiseni, ministrul Sorin Grindeanu, a declarat luni, pentru AGERPRES, ca sunt mai multe argumente pro si contra referitoare la momentul organizarii congresului formatiunii, in aceasta toamna sau dupa alegerile din 2016, insa el personal inclina spre optiunea ca momentele electorale de anul viitor sa fie abordate cu o conducere aleasa in urma congresului.

"Sunt argumente si pro si contra (pentru data unui Congres, n.r.), dar eu inclin spre a intra in anul electoral 2016 cu o conducere data de Congres. Deocamdata este in vigoare o Hotarare a Consiliului National al PSD din februarie, care spune ca avem o convocare, un congres, in octombrie sau in noiembrie (2015, n.r.); deocamdata, acea hotarare este valabila si noi trebuie sa o respectam. Daca vom convoca un Consiliu National in perioada urmatoare care sa spuna altceva, adica un for superior Comitetului Executiv pe care-l avem miercuri, va trebui sa respectam ce spune Consiliul National. Deocamdata este in vigoare o hotarare a Consiliului National", a explicat Grindeanu.

Totodata, el a precizat ca pentru interimatul conducerii PSD s-a anuntat doar candidatura Rovanei Plumb si ca marti se va decide si Liviu Dragnea daca va candida sau nu. In opinia sa, pentru sustinerea fiecaruia dintre cei doi colegi ai sai de partid exista argumente pro si contra si spera sa nu se ajunga la votarea unuia dintre ei in Comitetul de miercuri.

"Deocamdata, faptic este anuntata doar Rovana Plumb; am inteles ca marti se decide si domnul Liviu Dragnea daca intra sau nu (in cursa pentru interimatul conducerii PSD, n.r.). Daca se intampla acest lucru, va trebui sa-i consult si pe colegii din Biroul Judetean, cel putin, si vom lua o decizie impreuna. Exista argumente pro si contra pentru fiecare dintre ei si nu o spun ca sa dau un raspuns politic. Nu stiu, e foarte dificil. Eu sper sa nu ajungem la vot in Comitet", a mai afirmat Sorin Grindeanu.

Tiberiu Marc (PSD Salaj): O conducere legitima ar fi cea aleasa de un Congres organizat in acest an

Liderul social democratilor din Salaj, Tiberiu Marc, considera ca o conducere legitima a PSD ar fi cea aleasa de un Congres organizat in acest an, insa nu a vrut sa se pronunte privind persoana pe care organizatia pe care o conduce o va sustine miercuri, la Comitetul Executiv National, pentru functia de presedinte.

"In acest moment nu exista candidaturi exprimate ferm. Sunt tatonari din partea mai multor lideri", a precizat luni, pentru Agerpres, Tiberiu Marc.

Acesta a spus insa, ca, in opinia sa, ar fi bine ca un Congres al PSD sa fie organizat in acest an.

"Avand in vedere ca 2016 este an electoral, precum si modificarile aduse legilor electorale, cred ca o conducere legitima ar fi cea aleasa in de un Congres organizat in acest an', a conchis sursa citata.

Remus Lapusan (PSD Cluj): E nevoie de consens in desemnarea presedintelui interimar al partidului

Presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, a declarat luni, pentru Agerpres, ca e nevoie de consens in desemnarea presedintelui interimar al PSD, evitand, totodata, sa se pronunte asupra vreunui nume pe care organizatia clujeana il va sustine, miercuri, la CExN.

"Este nevoie de o echipa puternica pentru perioada urmatoare si, din punctul nostru de vedere, avem nevoie de consens pe acest subiect, in sensul in care trebuie luata o decizie comuna pe care sa o respecte toata lumea. Nu credem ca o alta solutie ar fi viabila pentru urmatoarea perioada. Avem nevoie de o echipa unita si puternica si de consens pe acest subiect. Trebuie sa se gaseasca o solutie care sa aduca consensul", a subliniat Remus Lapusan.

Potrivit acestuia, un Congres al partidului ar trebui convocat abia dupa alegerile parlamentare din 2016.

"Din punctul meu de vedere, daca lucrurile se aseaza si mergem ca pana acum, intr-o echipa unita, Congresul, dupa alegerile parlamentare de anul viitor. Daca apar alte probleme si alte tipuri de discutii - ceea ce mie nu mi s-ar parea in regula- atunci se poate discuta si de un Congres organizat mai repede", a mentionat Lapusan