Presedintele interimar al PSD Rovana Plumb a declarat, la finalul unei sedinte a coalitiei de guvernare de la care Victor Ponta a lipsit, aflandu-se in Turcia pentru control medical la picior, ca premierul este cel care va anunta modalitatea de solutionare a problemei Codului Fiscal, trimis spre reexaminare la parlament de catre presedintele Klaus Iohannis. Plumb nu a precizat daca in cadrul sedintei s-a luat o decizie sau nu, ci a repetat, la institentele jurnalistilor, ca cel care va comunica "modalitatea de solutionare" este premierul.

"Ne-am consultat in coalitie si sustinem cu totii Codul fiscal in forma propusa de catre Guvernul Ponta si adoptata de Parlamentul Romaniei, iar modalitatea de solutionare a cererii de reexaminare va fi comunicata de prim-ministrul Victor Ponta. Nu va mai exista pe acest subiect o alta intalnire a coalitiei. Premierul Victor Ponta va comunica modalitatea de solutionare" a declarat Plumb.

De la sedinta coalitiei a lipsit si liderul ALDE, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care se afla intr-o scurta vacanta, potrivit televiziunilor de stiri. Au participat in schimb Daniel Chitoiu, Daniel Constantin si Gabriel Oprea.

"Daca ma intrebati pe mine, undeva in a doua parte a lunii august trebuie facuta sesiune extraordinara parlamentara", afirma vineri Rovana Plumb.

Potrivit acesteia, Codul fiscal nu este unul politic, ea cerandu-le celor de la PNL sa fie responsabili si sa adopte documentul.

Rovana Plumb a reiterat ca legea salarizarii, care este legata de adoptarea Codului fiscal, se afla in pericol, la fel ca si perspectiva majorarii salariilor in sectorul bugetar.

Vineri, premierul Victor Ponta declara ca, in contextul respingerii Codului fiscal de catre presedinte, Guvernul va incepe sa promoveze masurile cuprinse in acest document fie prin ordonanta de urgenta, fie prin prin asumarea raspunderii. Ponta si-a exprimat insa regretul ca s-a pierdut consensul politic pe tema Codului fiscal.

In cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal transmisa vineri Senatului, presedintele Iohannis arata ca punerea in aplicare a documentului "ar genera implicatii majore la nivelul constructiei bugetare pentru anii urmatori din perspectiva obiectivului de mentinere a consolidarii fiscale" si ca, potrivit evaluarilor Comisiei Europene si Fondului Monetar International, "atrage, in mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB si deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenta si Strategiei Fiscal-bugetare".