Copresedintele Partidului National Liberal, Alina Gorghiu, a declarat sambata ca exclude ideea unei asumari de raspundere a Guvernului pe Codul Fiscal, sustinand ca un astfel de demers ar fi o bataie de joc in conditiile in care nu exista un consens al fortelor politice pe aceasta proiectie, relateaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Dorinta noastra este ca aceasta dezbatere pe Codul Fiscal sa aiba loc in Parlament. Eu exclud ideea unei angajari, unei asumari de raspundere din partea premierului, pentru ca ar fi o bataie de joc la adresa populatiei din Romania, la adresa mediului de afaceri din Romania sa-ti angajezi raspunderea pe o proiectie in conditiile in care tu nu ai consensul fortelor politice. De ce? Pentru ca nu asiguri stabilitatea legislatiei pe termen mediu si lung. In momentul in care tu nu te-ai inteles cu restul partidelor politice, in mod cert inseamna ca nu ai vrut sa implementezi sau sa adopti o parte din viziunea lor in acel cod. Atunci este firesc ca fiecare, in momentul in care va veni la guvernare, sa mai faca o modificare", a afirmat Gorghiu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures.

Ea a spus ca niciodata PNL nu s-a opus ideii de relaxare fiscala si ca discutia se poarta intre "iresponsabilitatea unui prim-ministru care vrea sa-si puna in rama un cod fiscal doar de dragul de a mai capata un titlu de glorie si responsabilitatea institutiei prezidentiale si a PNL care stie ce inseamna sa adopti in pripa o masura si sa o compromiti pentru ca nu o pregatesti".

"Inainte de adoptare am spus acelasi lucru, dupa adoptare, acum o luna de zile, am spus acelasi lucru: Ponta, vino cu niste studii de impact, vino si arata-ne ca aceste masuri sunt sustenabile, vino si arata mediului de afaceri ca nu vom fi obligati sa schimbam dispozitiile adoptate in Codul Fiscal pentru ca tu nu pregatesti sistemul. Nu este nimic nou, este doar capcana comunicarii publice pe care PSD o practica. De aceea noi suntem obligati sa fim responsabili si, cu riscul de a fi nevoiti sa explicam de o mie de ori acelasi lucru, o s-o facem si vom duce dezbaterea in Parlament. Este un santaj lamentabil, ridicol, ceea ce face Victor Ponta. Sa ameninti ca-ti angajezi raspunderea sau ca dai OUG atunci cand opozitia te provoaca la dezbatere in Parlament mie mi se pare un semn de slabiciune al omului politic Victor Ponta, nu ca ar fi primul semn de slabiciune", a sustinut Gorghiu.

Potrivit acesteia, Victor Ponta si-a asumat raspunderea sa nu mai faca modificari ale legislatiei fiscale prin ordonanta de urgenta, insa, "cu toate acestea, este campion la numarul de OUG date pe Codul Fiscal".

Copresedintele PNL a precizat ca nu poate sa cada in capcana pe care Victor Ponta ar intinde-o opozitiei "pentru ca se smiorcaie si se lamenteaza pe pagina de Facebook" si sa spuna repede "da, vom face cum vrea Victor Ponta".

In opinia Alinei Gorghiu, dezbaterea privind Codul Fiscal ar fi mai simpla decat pare, ca s-a creat "o mica dramoleta" si ca iesirile premierului pe Facebook "nu substituie o dezbatere serioasa pe o lege atat de importanta cum este reforma fiscala in Romania".

"Cele mai importante institutii ale puterii executive - Guvernul si Administratia Prezidentiala - au un punct de vedere diferit pe Codul Fiscal. Este atributul Guvernului sa elaboreze un proiect, este rolul Parlamentului sa-l dezbata si atributul constitutional al Presedintiei sa intoarca la reexaminare un proiect care considera ca nu are suficiente justificari pentru a putea fi promovat in prima faza. PNL si Presedintia au spus, si nu o data, ca suntem adeptii ideii de relaxare fiscala, dar ideea de relaxare fiscala poate fi compromisa atunci cand sistemul nu este suficient pregatit", a explicat Gorghiu.

  • Blaga: Pe Codul fiscal cerem sesiune extraordinara acum; trebuie sa discutam si votul prin corespondenta

O reactie a venit si din partea copresedintelui liberalilor Vasile Blagak, care a declarat sambata ca PNL solicita convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare in care sa fie discutata problema Codului fiscal, insa doreste si discutii pe marginea Legii votului prin corespondenta, singura din Codul electoral care nu a fost adoptata.

"Noi cerem, consecventi pozitiilor noastre, ale PNL, sa vina in Parlament intr-o sesiune extraordinara, ocazie cu care sa discutam si Legea votului prin corespondenta, ca este restanta, asumata si de Ponta, dar si de noi, la discutia de la Cotroceni. Sa ne convinga, dar mai ales sa ii convinga pe romani, ca are spatiu fiscal, ca ia masurile implementarii Codului fiscal si nu este nicio problema. O discutie in plus pentru lamurirea situatiei nu supara pe nimeni, dar el (Ponta - n.r.) fuge de lucrul acesta pentru ca stie ca nu are solutii. Pe Codul fiscal cerem acum (sesiune de extraordinara - n.r.), pe Legea votului prin corespondenta tot cerem si raspunsul il stiti: niciunul. Si este restanta dupa doua intalniri de la Cotroceni in care ne-am angajat toate fortele politice din Parlament ca promovam toate legile care tin de Codul electoral si numai asta a ramas", a afirmat Vasile Blaga, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, potrivit Agerpres.

In privinta unei eventuale asumari a raspunderii Guvernului pe Codul fiscal, copresedintele PNL a spus ca si aceasta decizie ar insemna tot convocarea Parlamentului, "si asta ar fi o dezbatere macar", dar ca pe acest document este necesara o dezbatere profunda.

"Dar eu cred ca va trebui sa fie din nou o dezbatere larga, in comisiile parlamentare (pe Codul Fiscal - n.r.), in comisiile de specialitate, in plenul celor doua Camere, astfel incat ii spunem din nou: au mai trecut cateva luni de zile de cand ai venit prima data cu aceste propuneri, ce ai facut de atunci? Nimic. E drept ca a avut problemele pe care le-a avut, a plecat din tara, dar asta nu intereseaza pe romani. Pe romani ii intereseaza sa nu punem in dificultate macrostabilitatea economica - si nu o spun eu, PNL, o spune Banca Nationala, o spune Consiliul Fiscal, o spune toata lumea - castigata cu truda si cu mari sacrificii din partea romanilor", a aratat Vasile Blaga.

Copresedintele PNL a sustinut ca evaziunea fiscala in Romania este la 16% din Produsul Intern Brut si ca, daca aceasta ar fi redusa la 14%, ar exista spatiu fiscal pentru a se aplica Codul fiscal in forma adoptata deja.

"Ponta isi mentine aroganta care il caracterizeaza de mai bine de trei ani de cand este in fruntea Guvernului si iata ca acum crede ca va castiga puncte, crede ca va mai spala din imaginea terfelita - el si-a terfelit-o prin actiunile zilnice - punand intre romani si domnia sa Codul fiscal. (...) Evaziunea fiscala este la 16% din PIB. Daca ar reduce la 14% evaziunea fiscala, ar avea spatiu fiscal pentru a aplica Codul fiscal. I-am cerut dlui prim-ministru Ponta sa treaca la restructurarea companiilor de stat cu pierderi, pentru ca, daca va uitati la primii 10 datornici la stat, patru sunt cei cu capital de stat", a sustinut Vasile Blaga.