Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca Guvernul are solutii pentru aplicarea masurilor Codului Fiscal, cum ar fi emiterea unei ordonante de urgenta sau angajarea raspunderii in fata Parlamentului, dar ca "era ideal sa existe in acest domeniu un consens politic", relateaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ponta a declarat, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca acest Cod Fiscal - pe care presedintele Klaus Iohannis l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare - este unul bun si ca este un moment bun pentru implementarea lui.

"Prin acest gest politic, oprim o directie de dezvoltare economica a Romaniei, pe care nu stiu cum o repornim, adica ne-au trebuit vreo patru ani ca sa ajungem aici, nu vreau sa o luam iar de la capat", a sustinut el.

Intrebat daca va incerca sa vorbeasca cu presedintele, Ponta a spus: "Domnul Teodorovici a incercat astazi sa vorbeasca ... domnul Iohannis nici macar nu m-a cautat sa-mi spuna de Codul fiscal, desi Guvernul il pune in aplicare, nu Banca Nationala sau altcineva. Deci, e o chestiune, repet, ori o chestiune politica si atunci nu a vrut sa discutam, ori a trebuit sa execute o chestie care intelege si el ca era pentru Romania, dar nu vrea sa explice... de altfel, uitati-va ca a explicat-o un consilier prezidential, nu presedintele, un consilier care cred ca acum vreo doua luni dadea interviuri ce bun e Codul Fiscal si ce bine ca reducem la 19%".

"Eu cred ca Parlamentul si noi, Guvernul, o sa incepem sa aplicam, fie prin ordonanta de urgenta, fie printr-o angajare a raspunderii aceste masuri, dar imaginea proasta ramane, oamenii de afaceri or sa spuna: iata, iar e razboi politic, mai bine ne tinem banii si mai vedem, nu-i bagam in Romania, ca nu e o tara de oameni seriosi", a continuat el.

"Am solutii, miercuri pot sa adopt prin OUG...cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9%, pot sa adopt si cea cu 19% sau altceva, sau pot sa merg sa-mi angajez raspunderea si cu siguranta nu vor avea voturi pentru motiune de cenzura (...). Mijloace politice si constitutionale sigur ca avem, dar era ideal sa existe in acest domeniu al economiei si al fiscalitatii un consens politic, iar batalia politica sa o dam pe altceva, nu pe buzunarul romanilor", a mai spus el.

Intrebat de asemenea daca merge pe ideea unei unei sesiuni parlamentare extraordinare, Ponta a raspuns ca da, dar ca "PNL va vota contra".

Victor Ponta a mai sustinut ca, prin respingerea noului Cod Fiscal, politic presedintele Iohannis "pierde foarte mult, in primul rand in fata celor care l-au votat, care au auzit anul trecut ca in programul sau este reducerea TVA la 19%".

"Cred ca e totusi inexplicabil, pentru ca e un cod liberal, votat de liberali, dorit de domnul Iohannis si dintr-odata respins. Eu nu am gasit decat doua explicatii, le-am si expus, ori pur si simplu un gen de joc de blocaj politic: uite, domnule, sa nu faca Ponta Codul Fiscal, uite, de-aia atunci nu-l facem, ceea ce mi se pare un joc politic de foarte joasa factura, l-am mai intalnit pe la Traian Basescu (...), ori este vorba despre interese externe Romaniei, domnul Iohannis n-a avut ce sa faca decat sa le puna in aplicare", a mai spus Ponta.