Liderul interimar al PSD, Rovana Plumb, a transmis joi o scrisoare deschisa adresata celor doi co-presedinti PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga si presedintelui UDMR Kelemen Hunor, in care ii "indeamna" sa ceara impreuna presedintelui Klaus Iohannis promulgarea Codurilor fiscale.

"Va indemn sa cerem, impreuna, promulgarea rapida a Codurilor fiscale, cele la care am lucrat impreuna in ultimul an, cu scopul de a ajuta la cresterea economica si la reducerea fiscalitatii in Romania!" scrie Plumb in document.

UPDATE Raspunsul PNL: "Doamna Presedinte interimar al PSD, Rovana Plumb, ne scrie scrisori. Sunt mandatat de conducerea PNL sa comunic faptul ca asteptam in loc de epistole patetice un Plan de Masuri concrete pentru aplicarea cu succes a Codului Fiscal, fara dezechilibrarea bugetului" a declarat prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu.

"PSD sa ia o pauza de la "luptele de cocosi" din partid si sa comunice ce are de gand sa faca pentru:

1) imbunatatirea radicala a colectarii veniturilor,

2) combaterea evaziunii fiscale mari,

3) reluarea investitiilor publice oprite,

4) atragerea de investitii private in economie,

5) reforma companiilor de stat falimentate de guvernul Ponta."

Noi le spunem si ce sa faca, macar sa spuna dansii, care au la dispozitie aparatul de stat, cum vor sa faca si sa se apuce macar in ceasul al 12-le-a al guvernarii lor de lucruri bine facute" afirma PNL.

Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala au fost adoptate de Camera Deputatilor inainte de finalul sesiunii parlamentare si urmeaza ca presedintele fie sa le promulge, fie sa le retrimita in parlament.

Iohannis a facut apel, miercuri, in cadrul unui eveniment de la BNR, la "prudenta" in ceea ce priveste noul Cod Fiscal si a afirmat ca analizeaza noul Cod Fiscal aprobat de Parlament "pentru a decide" daca il va promulga sau nu, dar a exprimat o serie de ingrijorari legate de acesta.

"Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca ar revolutiona finantele prin simpla reducere a unor impozite (...) Nu ar trebui sa ne preocupe doar scaderea taxelor, ci si maniera in care se face", a subliniat el, adaugand ca reducerea de taxe "poate fi utila fara sa puna in pericol sustenabilitatea finantelor publice, consolidata cu eforturi serioase" in ultimii ani.

Presedintele a avertizat ca, "in prag de an electoral", trebuie inteleasa "distanta dintre tentatia politica si realitatea economica", iar contextul actual si criza greaca impun "abordari prudente, responsabile pentru starea finantelor publice si echilibrele economice".

"Situatia Greciei e fara indoiala una cu adevarat dificila insa in ultima vreme prea des si parca prea nedrept problemele economice ale Greciei au fost trecute in contul monedei comune, al UE, chiar", in conditiile in care aceasta tara s-a bazat de decenii pe un model economic sustinut "prin deficite si datorie publica".

"Astfel de echilibre trebuie corectate profund iar economia arata ca solutii politice miraculoase nu exista", a mentionat acesta.

Redam mai jos intreaga scrisoare:

"Ma adresez dumneavoastra in calitate de presedinta-interimar a PSD, dar si de cetatean al acestei tari, in speranta ca veti sustine in continuare eforturile Parlamentului Romaniei de a adopta un proiect extrem de important pentru economia romaneasca, pentru mediul de afaceri si pentru intreaga societate.

Este vorba despre noile Coduri fiscale si de procedura fiscala, acte normative ce au trecut printr-un riguros proces de consultari si dezbateri publice, adoptate de Parlament cu o larga sustinere si care, in acest moment, se afla pe masa presedintelui republicii, la promulgare.

Pe langa scaderea TVA, care este, fara indoiala, cea mai buna masura luata in ultimii 10 ani, noile Coduri fiscale contin o serie de prevederi care vor contribui la consolidarea cresterii economice, la dezvoltarea afacerilor, la multiplicarea investitiilor si a locurilor de munca si la distribuirea cat mai echitabila a bunastarii pentru toti romanii. Pentru prima data, Romania se afla in situatia de a avea Coduri Fiscale construite in colaborare cu reprezentantii mediului de afaceri, cerute de intreprinzatorii romani si adoptate printr-un consens politic larg, transpartinic, ceea ce ii ofera sustenabilitate in timp.

Va solicit asadar dumneavoastra, tuturor liderilor de partide parlamentare din Opozitie indemnul de a sustine pana la capat noile Coduri Fiscale, acum, cand mai este doar un pas pana la adoptarea lor. Vocea dumneavoastra este importanta si trebuie sa se faca auzita, fie ca este vorba de semnarea unor scrisori, a unor petitii online sau pur si simplu de transmiterea unui mesaj public.

Promulgarea Codului Fiscal si a Codului de procedura fiscala este esentiala pentru Romania, deoarece va transmite un semnal clar investitorilor ca aceste masuri vor intra in vigoare in perioada urmatoare, iar celor care au deja afaceri in Romania le va permite sa isi pregateasca planurile pentru lunile si anii care vin. Economia romaneasca si intreaga societate au nevoie de o astfel de stabilitate si predictibilitate.