Klaus Iohannis le-a spus, luni, reprezentantilor comunitatii romanesti din Spania ca promisiunile pe care le-a facut pe 16 noiembrie 2014 continua sa fie reperul sau permanent si le-a comunicat ca la nivelul Administratiei Prezidentiale s-a inceput gandirea "unei viziuni coerente" pentru diaspora, potrivit Mediafax.

"Va multumesc pentru primire si sunt onorat sa ma aflu aici. In aceste prime luni de mandat am tinut sa ma intalnesc cu reprezentanti ai comunitatilor romanesti din Europa. Si de fiecare data incerc aceeasi emotie si bucurie. Am dorit sa fiu alaturi de voi, ca si de ceilalti concetateni ai nostri din diferite parti ale continentului, pentru a va cunoaste si a va adresa cateva ganduri. Va multumesc pentru cine sunteti, ambasadorii ai nostri in Spania, va multumesc ca ne reprezentati cu onoare si sunteti un exemplu de patriotism. Printre voi ma simt acasa. Va rog sa primiti aprecierea si respectul meu pentru ceea ce faceti: investiti in Romania prin banii trimisi, ii inspirati pe cei din tara sa isi doreasca mai mult si sa aiba incredere. Si, in acelasi timp, contribuiti la dezvoltarea comunitatilor in care traiti aici, in Spania", a declarat, luni, presedintele Klaus Iohannis la intalnirea cu circa 400 de reprezentanti ai comunitatii romanesti din Spania.

Acestia au venit din toate colturile Spaniei pentru a se intalni pret de o ora cu presedintele Romaniei, intr-un hotel din capitala Madrid.

Intampinat cu aplauze puternice, seful statului le-a spus romanilor ca, desi "momentul 16 noiembrie este acum un pic mai indepartat in timp", pentru el, "ca angajament si determinare, nu s-a schimbat nimic".

"Urmaresc aceleasi principii, iar promisiunile pe care le-am facut atunci continua sa fie reperul meu permanent. Au trecut, iata, mai bine de sase luni si vreau sa fiu foarte onest despre acest inceput de mandat. Sunt lucruri care s-au miscat si schimbat in politica romaneasca. Sunt proiecte pe care le-am dus la bun sfarsit, cum este Strategia Nationala de Aparare, pentru ca ne-am asezat la masa dialogului, pentru ca am pus obiectivele comune pentru Romania inaintea certurilor politice. Sunt alte proiecte care merg mai greu, pentru ca rezistenta la schimbare este inca foarte mare. Dar drumul pe care am pornit este cel promis: al unei politici facute altfel, cu mai multa integritate si decenta, cu respect pentru lege si pentru oameni, cu dialog, dar si cu fermitate in apararea unor principii", a afirmat Iohannis.

Presedintele a precizat ca a amintit de noua Strategie Nationala de Aparare, deoarece a tinut ca in cuprinsul ei sa faca "o declaratie ferma", care pe multi i-a surprins. "Am spus ca o Romanie puternica este aceea care poate asigura securitatea cetatenilor sai si ii poate proteja, prin mijloace diplomatice si juridice, oriunde s-ar afla ei. In toate discutiile pe care le am cu omologii mei, respectarea si garantarea drepturilor romanilor in tarile in care traiesc si muncesc se afla printre subiectele cele mai importante. De asemenea, cred ca autoritatile romane trebuie sa aiba mereu in vedere o relatie mai buna si mai stransa cu cetatenii, servicii consulare mai eficiente si adaptate realitatilor, o organizare care sa raspunda cerintelor si o comunicare pe masura. Am toate aceste lucruri in atentie", a promis Iohannis.

El a mai subliniat ca tot in Strategia Nationala de Aparare se arata ca "o Romanie puternica isi promoveaza identitatea, stie sa apere si valorifice acele lucruri, acele simboluri care ne definesc in lume ca natiune, oriunde ne-am afla". "Voi faceti acest lucru aici, in Spania, prin promovarea limbii si culturii romane, prin rolul pe care il aveti in societate. Voi faceti Romania puternica", a spus Iohannis.

otodata, presedintele le-a comunicat celor prezenti ca la nivelul Administratiei Prezidentiale s-a inceput gandirea "unei viziuni coerente" pentru diaspora. "Am pornit de la a intelege starea de fapt, problemele si preocuparile romanilor din strainatate. Am initiat un dialog cu toti reprezentantii institutiilor cu atributii, cu toti cei care au si trebuie sa aiba un cuvant de spus. Va rog sa priviti prezenta mea aici in acelasi context", a spus Klaus Iohannis.

Seful statului i-a indemnat pe romanii din Spania sa fie "solidari si uniti", sa fie lideri in comunitatile lor si sa fiti constienti de forta pe care o au. "Stiu ca sunteti cu sufletul acasa. Iar cel mai bun raspuns din partea noastra, a celor din tara, este sa construim acea Romanie in care sa va doriti sa va intoarceti. Va multumesc inca o data!", a mai spus presedintele Iohannis.

Dupa discurs Klaus si Carmen Iohannis au discutat, timp de aproximativ o ora, cu romanii prezenti la intalnire si au facut fotografii.