Presedintele Consiliului National al PSD, Rovana Plumb, a declarat ca Victor Ponta a luat decizia de a renunta la functia de conducere din partid "pentru a-si putea demonstra nevinovatia" si a precizat ca nu exista varianta ca premierul sa se retraga din fruntea Guvernului, pentru ca acest lucru ar genera "o criza politica majora".

Rovana PlumbFoto: AGERPRES

"Decizia lui Victor Ponta demonstreaza clar preocuparea sa pentru partid, faptul ca ramane in continuare ca prim-ministru demonstreaza ca, pana la capat, impreuna in coalitia la guvernare, vom raspunde asteptarilor romanilor si ne vom duce la bun sfarsit toate angajamentele. (...) A luat aceasta decizie ca sa-si poata demonstra nevinovatia. Sunt convinsa ca Victor Ponta e nevinovat si cu totii asteptam sa revina la conducerea executiva a partidului", a spus Rovana Plumb la Antena 3, potrivit Agerpres.

In privinta posibilitatii ca Ponta sa demisioneze si din fruntea Guvernului, Rovana Plumb a exclus aceasta varianta.

"Nu exista aceasta posibilitate (demisia din fruntea Guvernului - n.r.). Daca la partid putem prelungi interimatul fara sa existe probleme sau crize, la Guvern prelungirea interimatului ar duce la o criza politica majora. Ori ne-am angajat foarte clar ca avem nevoie in aceasta perioada de stabilitate politica, economica, dar si stabilitate sociala. Vom vedea ce se va intampla cand Parlamentul isi va relua activitatea", a mai spus Rovana Plumb.

Ea a aratat ca in aceasta perioada PSD se va pregati pentru alegerile din 2016.

"Victor Ponta, in calitate de premier, va fi prezent la toate reuniunile noastre politice, atat in cadrul BPN, CExN, cat si in cadrul Coalitiei", a afirmat ministrul Muncii.

UPDATE 2 - Rovana Plumb: Decizia privind Congresul PSD ar trebui luata dupa hotararea instantei in cazul lui Ponta

Decizia privind Congresul PSD se ia de catre Comitetul Executiv National, dar acest lucru ar trebui sa se intample dupa hotararea instantei in cazul lui Victor Ponta, a declarat duminica, pentru Mediafax, presedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, precizand ca ea crede in nevinovatia lui Ponta.

Rovana Plumb a precizat ca in cursul zilei de duminica a avut o discutie azi cu premierul, acesta informand-o asupra deciziei.

"Decizia este una care arata preocuparea pentru partid, pentru guvernare, dar si pentru a-si demonstra nevinovatia. Am incredere in Victor Ponta, in nevinovatia sa si asteptam sa revina la conducerea partidului. Situatia de fata este o prelungire a interimatului, iar PSD este intr-o situatie total functionala. Vom continua sa facem ce am facut si pana acum, impreuna, in echipa. Victor Ponta va continua sa participe alaturi de noi la BPN, la Comitetul executiv national si la sedintele coalitiei, in calitatea sa de prim-ministru. Agenda partidului nu se schimba, suntem in continuare preocupati de aceleasi prioritati: crestere economica, cresterea bunastarii pentru cei multi. La guvernare, in cadrul coalitiei, vrem sa punem in aplicare tot ce am promis", a declarat presedintele interimar al PSD.

Intrebata daca nu ar trebui organizat rapid un Congres al PSD, in urma demisiei lui Victor Ponta, Rovana Plumb a spus ca deicizia in ce priveste organizarea congresului se ia de catre Comitetul executiv national.

"Din punctul meu de vedere, ar trebui ca aceasta sa se ia dupa decizia instantei, pentru ca eu am incredere in nevinovatia lui Victor Ponta", a spus presedintele interimar al PSD.

Intrebata ce se va intampla in cazul in care instanta va intarzia sa ia o decizie, Rovana Plumb a spus: "Se va discuta la momentul respectiv in cadrul Comitetului executiv national".

UPDATE 1 - Rovana Plumb: Ponta nu demisioneaza din functia de presedinte, este o retragere temporara

Presedintele interimar PSD Rovana Plumb a mai declarat duminica, la postul Romania TV, ca premierul Victor Ponta nu demisioneaza din fruntea PSD, fiind vorba doar de o retragere temporara din fruntea partidului.

"Victor Ponta nu demisioneaza din functia de presedinte, este pur si simplu o retragere temporara", a spus Plumb la RTV, potrivit Mediafax.

Rovana Plumb a precizat ca liderul PSD a luat aceasta decizie pentru pana cand isi va demonstra nevionvatia fata de acuzatiile care i se aduc.

"Victor Ponta nu va mai ocupa nicio functie de partid pana la momentul in care isi va demonstra nevinovatia fata de acuzatiile aduse", a spus Plumb.

Plumb a precizat ca, "fiind vorba de o prelungire a interimatului, conform statutului", ea va fi presedinte interimar al social-democatilor pana la urmatorul congres al partidului, stabilit pentru anul viitor.

"Viitorul congres va fi anul viitor", a precizat liderul social-democrat.

"Decizia lui Victor Ponta este clar ca e una care arata pe de o parte preocuparea sa pentru partid, iar pe de alta parte pentru a-si demonstra nevinovatia. Avem incredere totala in Victor Ponta, in nevinovatia sa si asteptam sa revina la conducerea executiva a partidului.Vorbim de o prelungire a interimatului care functioneaza si in prezent dupa cum bine stiti si vreau sa va asigur ca PSD este intr-o situatie perfect functionala, iar Victor Ponta va continua in calitatea sa de prim-ministru sa participe alaturi de noi atat la sedintele birourilor permanente nationale cat si la sedintele coalitiei", a explicat Plumb.

Plumb a mai spus ca o sedinta a Biroului Permanent National va fi "zilele urmatoare:, dar nu luni, ci marti sau miercuri.

Gabriela Firea: Decizia lui Ponta de prelungire a interimatului la sefia PSD este una care arata responsabilitate deplina; va continua sa participe la sedintele conducerii PSD

Purtator de cuvant al PSD, Gabriela Firea, a transmis duminica, intr-un comunicat de presa, ca "decizia lui Victor Ponta de a prelungi interimatul la conducerea PSD arata responsabilitate deplina din partea acestuia".

"Este o decizie care confirma dorinta domnului Ponta de a-si demonstra nevinovatia. Vorbim despre o decizie care demonstreaza calitatile politice ale lui Victor Ponta", afirma Firea.

Ea mai afirma ca "PSD este un partid total functional, cu o echipa de conducere rodata".

"PSD este un partid total functional, cu oameni extrem de experimentati in conducere. Domnul Ponta va continua sa participe la sedintele conducerii PSD si il asteptam sa isi preia atributiile functiei. Agenda si directia partidului nu se schimba. Prioritatea noastra este sa continuam buna guvernare de pana in prezent, cu Victor Ponta premier, si sa castigam alegerile din 2016. Este datoria PSD sa opreasca revenirea la putere a echipei Basescu, camuflata acum in PNL, care a facut atat de rau Romaniei ani la rand", spune Firea in comunicat.

Mihai Sturzu: Decizia lui Victor Ponta este una care arata preocuparea sa in a-si demonstra nevinovatia si a proteja, totodata, partidul

Presedintele Tineretului Social-Democrat (TSD), deputatul Mihai Sturzu, a transmis la randul sau, intr-un comunicat, ca "decizia presedintelui PSD Victor Ponta de a prelungi interimatul la partid este una care arata preocupare in a-si demonstra nevinovatia si de a proteja, totodata, partidul".

"Avem totala incredere in Victor Ponta si in nevinovatia acestuia si asteptam sa revina cat mai curand la conducerea executiva a partidului", transmite Sturzu.

Daniel Savu: Victor Ponta nu a demisionat. Pentru PSD nu este necesar un Congres pana cand situatia dlui Ponta nu se va clarifica

Senatorul PSD Daniel Savu afirma la randul sau, intr-un comunicat, ca prelungirea interimatului Rovanei Plumb la conducerea PSD "este o decizie buna", iar "pentru nu este necesar un Congres pana cand situatia domnului Ponta nu se va clarifica".

"Este absolut normal gestul lui Victor Ponta de a prelungi interimatul Rovanei Plumb la conducerea PSD. Asa demonstreaza ca este un veritabil om de stat! Actul guvernarii trebuie sa continue pentru binele Romaniei, iar noi, cei din PSD stim asta.

PSD este un partid matur cu o echipa de conducere experimentata si eu cred ca fiecare membru stie ca suma in PSD este mai importanta decat partile. Victor Ponta a adus indubitabil cele mai importante rezultate acestui partid impreuna cu o echipa omogena, unita si foarte devotata, si il asteptam sa isi reia atributiile functiei.

Conducerea PSD functioneaza fara sincope, iar premierul Victor Ponta va continua sa fie o piesa importanta din echipa si un lider al partidului. Victor Ponta va continua sa lupte pentru ca PSD sa-si atinga toate obiectivele. Prelungirea interimatului este o decizie buna. Pentru PSD nu este necesar un Congres pana cand situatia domnului Ponta nu se va clarifica. Domnul Ponta nu a demisionat", a transmis Savu.

Sorin Grindeanu: Era normal ca Ponta sa se retraga. Ar trebui sa fie un congres in toamna

Presedintele PSD Timis, Sorin Grindeanu, care ocupa si functia de ministru pentru Societatea Informationala, spune ca decizia lui Victor Ponta de a se retrage din functia de presedinte al PSD este ceea ce liderul national al partidului a sustinut de-a lungul timpului, iar un congres s-ar impune a fi organizat in toamna.

Grindeanu a declarat, duminica seara, pentru Mediafax, ca el considera normal gestul liderului PSD Victor Ponta de a se retrage din functia de conducere a partidului.

"Vis-a-vis de retragere, sunt... nici nu stiu sa descriu decizia, dar se inscrie in ceea ce Victor Ponta a promovat in aceasta perioada. Adica, daca ai probleme, chiar daca ele nu inseamna nici macar trimitere in judecata, sa te retragi. Bineinteles ca toata lumea beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Era normal sa se retraga, la fel cum si domnul Dragnea s-a retras, chiar daca acolo lucrurile sunt mai evoluate, e o condamnare cu suspendare, deci intr-o forma era normal sa ia aceasta decizie", a afirmat Sorin Grindeanu.

Presedintele PSD Timis a precizat ca urmarirea in justitie a lui Victor Ponta i se pare "de domeniul absurdului".

"Tot ce inseamna urmarirea in justitie a lui Victor Ponta mi se pare de domeniul absurdului si nu am cum sa nu ma gandesc la unele dorinte ale unora de a-l schimba din functii. Nu mi se pare ca cineva care a avut in 2007 o relatie comerciala cu cineva si, ma refer aici la domnul Sova, sa fie acum in aceasta situatie. Victor Ponta nu era atunci nici macar presedinte al PSD, dar mai prim-ministru. Dar important e ceea ce s-a intamplat cu Victor Ponta presedinte: s-a innoit partidul, au fost adusi oameni tineri la conducere. In tot acest timp, unii critica doar de dragul de a critica", a spus presedintele PSD Timis.

Sorin Grindeanu a adaugat ca, in tot acest timp, opozitia nu are un program sau macar un proiect de guvernare coerent, in timp ce PSD se ocupa "de lucrurile serioase".

"Nu am vazut niciun program de guvernare la altii, nici macar un proiect de guvernare. Noi ne ocupam de lucrurile serioase. Economia este pe un plus, poate cea mai mare crestere economica din UE si astea sunt lucruri care conteaza. Restul, aberatiile celor din opozitie, probabil ca sa vina ei la putere si sa taie salarii ca sa fie bine, probabil asta e ceea ce isi doresc. Eu nu am vazut un program coerent de guvernare, macar un proiect, la ei, dar sunt vehementi in a critica. Romanii vor realiza ca acest spectacol de sunet si lumina e doar un spectacol si ca important e ceea ce li se intampla lor, si anume ca le este mai bine", a spus Grindeanu.

Intrebat daca s-ar impune organizarea unui Congres extraordinar al partidului in acest an, presedintele PSD Timis a spus ca si-ar dori un astfel de congres in toamna.

"E prea devreme sa ma pronunt, asa, la cald, dar in mod normal ar trebui sa fie un congres in toamna", a spus liderul social-democratilor din Timis.

Claudiu Manda: Vorbim despre o prelungire a interimatului, nu despre o demisie. Nu putem vorbi despre vreun Congres, daca nu vorbim de o demisie

Presedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, afirma intr-un comunicat transmis duminica seara ca "decizia anuntata astazi de Victor Ponta este una care arata intelepciune in raport cu partidul" si ca "vorbim despre o prelungire a interimatului, nu despre o demisie".

"Nu putem vorbi despre vreun Congres, daca nu vorbim de o demisie. Nu poate fi organizat un Congres pana la o solutionare a situatiei lui Victor Ponta, situatie pentru care acesta a si facut gestul amintit fata de partid", spune Manda.

Nicolae Banicioiu: Nu poate exista un Congres pana la clarificarea situatiei din Justitie a lui Victor Ponta

Vicepresedintele PSD Nicolae Banicioiu afirma ca, in PSD, nu poate exista un Congres "pana la clarificarea situatiei din Justitie a lui Victor Ponta".

"In PSD nu avem de ce sa discutam despre un Congres. Victor Ponta nu a demisionat. Este vorba de o prelungire a interimatului, menita sa protejeze partidul. Nu poate exista un Congres pana la clarificarea situatiei din Justitie a lui Victor Ponta", arata Banicioiu, intr-o declaratie de presa difuzata duminica seara si citata de Agerpres.

Ministrul Sanatatii sustine ca PSD "trebuie sa continue sa se ocupe in aceasta perioada de guvernare, ca prioritate zero". "Sunt rezultate foarte bune care trebuie aparate si am incredere in fortele lui Victor Ponta, ca premier", mai spune Banicioiu.