Premierul Victor Ponta a declarat ca vicepremierul Gabriel Oprea a fost "un om serios" in chestiunea cresterii salariilor demnitarilor, dar ca nu a vorbit cu cine cand a vorbit cu presedintele Iohannis si l-a numit pe Dan Mihalache, seful cancelariei prezidentiale, "celalalt presedinte al Romaniei". Ponta a declarat ca este de acord cu masura, dar doar daca este aplicata si celorlalti functionari.

"Domnul Oprea, ca intotdeauna, a fost un om serios. A vorbit ceva, s-a tinut de cuvant, si-a asumat responsabilitatea. Din pacate, nu a vorbit cu cine trebuie, a vorbit cu domnul Iohannis, care, de altfel, a fost de acord. Domnul Mihalache, celalalt presedinte al Romaniei, am auzit ca nu e de acord," a spus Ponta.

"Decizia mea este clara: marim salariile la demnitari cand le marim la toti functionarii," a spus premierul.

La randul sau Gabriela Firea, purtatorul de cuvant al PSD, afirma, intr-un comunicat de presa transmis vineri, ca "in ceee ce priveste ordonanta despre care se discuta in aceste zile, pare sa fi fost totusi un joc incorect facut de cei din jurul presedintelui, care l-au impins pe acesta sa se delimiteze indirect de masura, prin consilieri, dupa ce a sustinut-o public inainte chiar de adoptarea in Guvern.

"Tocmai de aceea s-a creat o problema de comunicare, in conditiile in care premierul a crezut ca a existat o discutie intre domnul Oprea si domnul Iohannis, iar domnul Oprea a crezut ca a fost un acord al premierului Ponta cu presedintele. Comunicarea presedintiei pe subiect a fost un pic bizara.

Salarizarea demnitarilor va fi in cele din urma reglementata impreuna cu restul salariilor din sectorul bugetar", se arata in comunicat.

Amintim ca Oprea l-a contrazis pe Ponta sustinand ca ideea ordonantei privind cresterea salariilor demnitarilor a apartinut Guvernului si lui Victor Ponta, care s-ar fi pus de acord cu presedintele Klaus Iohannis asupra majorarii indemnizatiilor demnitarilor. Victor Ponta a intervenit, joi seara, intr-o emisiune televizata si a declarat ca el stia ca presedintele Klaus Iohannis si Gabriel Oprea au discutat si astfel s-a ajuns la aprobarea ordonantei privind salariile demnitarilor.

"Proiectul de ordonanta a fost facut de mai multa vreme la Ministerul Muncii, ideea apartinand Guvernului si lui Victor Ponta. Stiu ca premierul Victor Ponta si presedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord in principiu asupra adoptarii unui act normativ prin care sa fie majorate indemnizatiile demnitarilor, in contextul discutiilor despre cresterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii si ministrul Finantelor, tinand seama de principiul atragerii competentei si lupta impotriva coruptiei si din cei 71 de demnitari care erau vizati de proiectul de ordonanta, au ramas la final 48. Ministrii Muncii, Finantelor si Justitiei au sustinut aceasta ordonanta, iar pozitia lor se regaseste in stenogramele sedintei de Guvern", a declarat Gabriel Oprea, vineri, pentru Mediafax.

Oprea sustine ca, miercuri dimineata, cand primul-ministru a revenit la Guvern, l-a informat pe acesta in legatura cu ordonanta, iar premierul "a avut rezerve ca decizie politica, in sensul ca nu avea certitudinea ca seful statului isi va arata sustinerea fata de adoptarea actului normativ". Viceprim-ministrul a precizat ca a stabilit cu Victor Ponta si cu ceilalti ministri ca ordonanta sa fie trecuta prin sedinta de Guvern, iar daca presedintele Iohannis va spirjinii iniativa, aceasta va fi publicata in Monitorul Oficial.

"Miercuri dimineata, cand a venit la Guvern, l-am informat pe Victor Ponta in legatura cu ordonanta, iar el a avut rezerve ca decizie politica, in sensul ca nu avea certitudinea ca seful statului isi va arata sustinerea fata de adoptarea actului normativ. Presedintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut asa ceva, dar l-am informat in legatura cu adoptarea ordonantei. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de fata cu ceilalti ministri, sa trecem ordonanta, urmand sa o publicam in Monitorul Oficial, daca va fi sprijinita de presedinte, respectiv sa nu o publicam daca nu va exista aceasta sustinere - iar in acest caz ordonanta nu-si producea efectele. Daca Victor Ponta va amana aplicarea acestei ordonante, este dreptul sau si decizia sa ca prim-ministru. Asa s-au intamplat lucrurile, va spun cu onestitate", a mai afirmat Oprea.

Premierul Victor Ponta a intervenit, joi seara, intr-o emisiune televizata, dupa ce, in aceeasi emisiune, Dan Mihalache, seful Cancelariei prezidentiale, a afirmat ca nu presedintele Iohannis i-a cerut premierului interimar sa majoreze indemnizatiile demnitarilor. Ponta a anuntat ca salariile demnitarilor nu vor fi majorate decat atunci cand va fi adoptata Legea salarizarii, pentru toti bugetarii.

"Eu stiam ca au discutat (Iohannis cu Oprea-n.r.) sa aprobe aceasta ordonanta in absenta mea si am fost informat in acest sens. Acum, aflu de la domnul Mihalache ca, de fapt, am fost dezinformat si Iohannis habar nu are, ca nu are nicio treaba cu chestia asta. Atunci, miercuri vom adopta o alta decizie, in sensul ca se maresc salariile demnitarilor atunci cand se maresc pentru toti bugetarii. Daca domnul Mihalache ne-a informat ca, de fapt, am inteles eu gresit si ca domnul Iohannis nu stia nimic, ba chiar cumva ca nici nu e de acord cu chestia asta - desi ieri l-am vazut pe Iohannis spunand ca e o idee buna, dar eu il cred pe Mihalache - atunci marim salariile la demnitari cand le marim la ceilalti bugetari, prin Legea salarizarii. Jocurile astea de doi bani, in care faci ceva si dupa aia dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus sa le inghit", a spus Ponta, la B1TV.

Mihalache a mai afirmat ca Victor Ponta stia de aceasta initiativa si chiar premierul a trimis Presedentiei, inca din martie, o propunere a grilei de salarizare, similara cu cea aprobata de Guvern.

Ponta si-a intarit afirmatia, de joi seara, printr-un mesaj postat, vineri, pe contul sau de Facebook. Acesta sustine ca nu a fost de acord cu ordonanta si ca nu doreste sa creeze impresia ca "am ceva cu ceea ce s-a discutat intre domnul Iohannis si Oprea in absenta mea".

"Ordonanta cu salariile demnitarilor - eu nu am fost de acord cu ea. Am spus ca intr-adevar demnitarii trebuie sa fie bine platiti, dar odata cu Legea salarizarii. Nu am vrut sa creez impresia ca am ceva cu ceea ce s-a discutat intre domnul Iohannis si Oprea in absenta mea. Dar revin la decizia mea si miercuri vom adopta alta. Nu se maresc salariile demnitarilor decat odata cu bugetarii", a scris Ponta, pe pagina sa de Facebook.